Πότε θα συσταθεί Νομική Υπηρεσία κ. Δήμαρχε Ορεστιάδας;

Συντάκτης Νewsroom 3 Μαΐου, 2012 09:25

Πότε θα συσταθεί Νομική Υπηρεσία κ. Δήμαρχε Ορεστιάδας;

Κατά τον πρόσφατο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του κ. Μουζά ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαυρίδης Βασίλειος  άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές και τακτικές του Δημάρχου και των ελάχιστων συμβούλων, που διαβιούν στην πολιτική του αυλή. Χαρακτήρισε τον κ. Μουζά «δήμαρχο των αναθέσεων» κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της επιλογής με τον τρόπο των απευθείας αναθέσεων των δικηγόρων που εκπροσωπούν τον Δήμο και τις Υπηρεσίες του δικαστικά και εξωδικαστικά.


Η ανάθεση σχεδόν όλων των νομικών υποθέσεων του Δήμου σε δύο μόνο δικηγόρους, οι οποίοι μάλιστα συνδέονται με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και τα συγγενικά του πρόσωπα, αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης τους τελευταίους μήνες μεταξύ των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Χαμαλίδης και Μαυρίδης,  έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται οι συγκεκριμένοι δικηγόροι και καταψηφίζουν κάθε φορά την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Παπαντωνίου, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα πρακτικά της επιτροπής που δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

«Σύμφωνα με τo άρθρo 72, παρ.2, εδάφ. ίε τoυ Ν. 3852/2010 παρέχεται τo δικαίωμα στη Οικονομική Επιτρoπή να αποφασίζει για την πρόσληψη πληρεξούσιου δικηγόρου και για την ανάκληση της πληρεξουσιότητάς του, σε όσους δήμους, είτε δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι, με μηνιαία αντιμισθία, είτε αυτοί που έχουν προσληφθεί δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται σε ανώτατα δικαστήρια. Μπορεί, επίσης, να αναθέτει την παροχή γνωμοδοτήσεων, μόνο εφόσον δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι, με μηνιαία αντιμισθία. Με απόφασή της είναι δυνατή, κατ’ εξαίρεση, η ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικου ή δικαστικού χειρισμού, ανά υπόθεση, ζητημάτων, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του δήμου και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία. Στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του δικηγόρου ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 281 του Κ.Δ.Κ.»

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ορεστιάδας για το 2012, το οποίο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Δήμου και στη συνέχεια αιφνιδίως κατέβηκε, προβλέπονται για το τρέχον έτος δυο (2) θέσεις νομικών, οι οποίοι προφανώς θα στελεχώσουν τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία εν έτει 2012 παραμένει ανύπαρκτη για τον Δήμο Ορεστιάδας, παρά το γεγονός ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Καλλικράτη είχε να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και πολλά νομικά προβλήματα.

Επομένως, σύμφωνα με τον Καλλικράτη καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης Νομικής Υπηρεσίας και στον Δήμο Ορεστιάδας, όπως λειτουργούν σε κάθε Δήμο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας έχει τεράστιες ευθύνες καθώς παραμένει άπραγος τόσα χρόνια και δεν πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να διεκδικήσει άμεσα να εφαρμοστεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για την ίδρυση Νομικής Υπηρεσίας και να ασκήσει έλεγχο στη διαδικασία των προσλήψεων των δυο νομικών. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να επιλέγονται δυο συγκεκριμένοι δικηγόροι εις βάρος των υπολοίπων. Εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται είναι η εξαίρεση. Και με τις εξαιρέσεις δεν μπορεί να γίνει έργο …

 


Συντάκτης Νewsroom 3 Μαΐου, 2012 09:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV