Απογραφή πληθυσμού εξ’ αποστάσεως – Πως ο κορονοϊός αλλάζει τα δεδομένα

Συντάκτης Νewsroom 19 Ιανουαρίου, 2021 17:28

Απογραφή πληθυσμού εξ’ αποστάσεως – Πως ο κορονοϊός αλλάζει τα δεδομένα

Η απογραφή του πληθυσμού φέτος θα διεξαχθεί κάτω από έκτακτες υγειονομικές συνθήκες λόγω κορονοϊού με χρήση νέων τεχνολογιών και πόρτα-πόρτα.

Το 2021 αποτελεί έτος γενικής απογραφής πληθυσμού για όλα τα κράτη μέλη, συνεπώς και για την Ελλάδα, που συμπωματικά φέτος γιορτάζει και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρόκειται όμως για μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες, καθότι η πανδημία που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλάζει τα δεδομένα της διαδικασία της απογραφής, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, κάτω από συγκεκριμένα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ήδη χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ρουμανία, έχουν δηλώσει πως λόγω κορονοϊού δεν θα καταφέρουν να διεξάγουν την απογραφή ενώ, ακόμα και η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει πως ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία.


Τι θα γίνει με την απογραφή πληθυσμού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπεύθυνη για τη διαδικασία απογραφής είναι η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία έχει καταστρώσει σχέδιο ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, το οποίο όμως θα πρέπει να αναθεωρήσει καθότι η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα.

Ο στόχος είναι, παρά τους δισταγμούς που έχουν εκφράσει οι χώρες για τη ετοιμότητα τους να διεξάγουν ομαλά την απογραφή του πληθυσμού τους, η Ελλάδα να καταφέρει να ολοκληρώσει το εγχείρημα για συμβολικούς λόγους, καθότι φέτος συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Υπενθυμίζεται ότι το 1828 ήταν η χρονιά που πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογραφή του ελληνικού κράτους, κατά την οποία εξακριβώθηκε αναδρομικά ο πληθυσμός της Ελλάδας το 1821.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απογραφή μετρήθηκαν τότε 753.400 άτομα ενώ η τελευταία απογραφή του 2011 έδειξε οτι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2001.

Η απογραφή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο προσεχή Φθινόπωρο, και όχι τον Μάρτιο όπως συνηθίζεται καθότι τη συγκεκριμένη περίοδο θα διεξαχθεί η απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας που ήταν να διεξαχθεί το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.

Αλλαγές… λόγω κορονοϊού

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διενέργεια της απογραφής με τον παραδοσιακό τρόπο, όμως, οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία άλλαξαν τα σχέδια και έτσι η φετινή απογραφή του πληθυσμού και κατοικιών θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η συλλογή στοιχείων θα γίνει με συνέντευξη τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα.

Νέες τεχνολογίες

Οι πολίτες θα μπορούν μέσω ενός portal οι πολίτες να αυτοαπογραφούν για να γίνει μια πρώτη καταγραφή. Υπεύθυνο για αυτή τη διαδικασία θα είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ενώ η ΕΛΣΤΑΤ, θα μπορεί να βλέπει σε ψηφιακό χάρτη πόσοι έχουν δηλώσει κατοικία σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, ενώ θα υπάρξει και δειγματοληπτικός έλεγχος σε όσους προχωρήσουν με τη διαδικτυακή απογραφή, προκειμένου να ελεγχθούν οτι τα στοιχεία είναι ορθά.

Μέθοδος Porta-porta

Αφορά όσους δεν θα καταφέρουν να απογραφούν μόνοι τους ηλεκτρονικά, όπως ηλικιωμένους και γενικά άτομα μη εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες, οπότε και θα καταγραφούν με τη παραδοσιακή μέθοδο πόρτα-πόρτα.

Οι υπεύθυνοι βέβαια της ΕΛΣΤΑΤ, ανησυχούν για τις κλειστές πόρτες που θα βρουν ενδεχομένως, καθότι πολλοί πολίτες είναι καχύποπτοι ως προς τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας στην οποία φέτος έρχεται να προστεθεί και ο φόβος μετάδοσης του κορονοϊού.

Δεδομένα της απογραφής

Τα δεδομένα της απογραφής δεν φαίνεται να αλλάζουν σημαντικά αφού αναμένεται και πάλι ο πληθυσμός της Ελλάδας να έχει μειωθεί λόγω του μειωμένου αριθμού γεννήσεων αναλογικά μάλιστα με τους θανάτους αλλά και λόγω του μεταναστευτικού σε μικρότερα βέβαια βαθμό.
Η αναλογία των γυναικών αναμένεται να είναι υψηλότερη ενώ η ηλικιακή σύνθεση θα φανερώνει τη γήρανση του πληθυσμού.

Τα στοιχεία των απογραφών από το 1821 έως σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε οριακά το 2020, καθώς την 1η Ιανουαρίου φέτος ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμάται σε 10.718.565 άτομα (5.215.488 άνδρες και 5.503.077 γυναίκες), ή μικρότερος κατά 0,06% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2019 που ήταν 10.724.599 άτομα. Ακολουθεί ο πληθυσμός της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί από το 1821 έως σήμερα.


Συντάκτης Νewsroom 19 Ιανουαρίου, 2021 17:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV