Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Έβρου: “Ζήτημα ζωής κι αξιοπρέπειας ο αγώνας των αγροτών και κτηνοτρόφων”

Συντάκτης Νewsroom 5 Φεβρουαρίου, 2013 22:14

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Έβρου: “Ζήτημα ζωής κι αξιοπρέπειας ο αγώνας των αγροτών και κτηνοτρόφων”

H εξαπάτηση του αγροτικού  και κτηνοτροφικού κόσμου από τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης, συνεχίζεται με πολιτικές εξαθλίωσης και ψεύτικες υποσχέσεις. Απ’ τη μια, μοιράζονται υποσχέσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και απ’ την άλλη, συνεχίζεται η ασκούμενη επιθετική πολιτική της επιβολής  μέτρων.


Σήμερα, στην Ελλάδα της οικονομικής, παραγωγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, όπου δεν υπάρχει διατροφική επάρκεια για πολλούς συμπολίτες μας, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας. Αντ’ αυτού, η μνημονιακή συγκυβέρνηση επιχειρεί την εξόντωση του μικρομεσαίου αγρότη και την καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., υπηρετώντας επί δεκαετίες τα καρτέλ, τους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεσάζοντες αεριτζήδες και κάθε είδους συμφέροντα σε βάρος των αγροτών, οδήγησαν στην αποδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και στην ερήμωση της υπαίθρου. Σήμερα ωρύονται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν παράγει, ενώ στήνουν το σκηνικό για την πιο βίαιη καπιταλιστική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα.

–       Χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα στην Πειραιώς παραδίνοντας την υποθηκευμένη αγροτική γη και περιουσία στο ασύδοτο τραπεζικό κεφάλαιο. Στραγγάλισαν την αγορά εφοδίων  με την παντελή έλλειψη ρευστότητας και δανειοδότησης, για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή.

–       Τίναξαν στα ύψη το κόστος παραγωγής με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο, μειώνοντας, την επιστροφή ΕΦΚ και ΦΠΑ στο μισό.

–       Επέβαλαν χαράτσια μέσω της ΔΕΗ, χαράτσια για τις γεωτρήσεις, και για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

–       Κατάργησαν τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές.

–     Κόβουν από τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ το 10%, καταργούν τα δώρα και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια, φορολογούν τα χωράφια

–       Ξεπούλησαν, την ΕΒΖ, τη Δωδώνη και τη ΣΕΚΑΠ.

–       Αφήνουν ανεξέλεγκτες τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και τους μεγαλεμπόρους.

–       Παρακολουθούν αμέτοχοι τη διαμόρφωση της ακραία νεοφιλελεύθερης ΚΑΠ για το διάστημα 2014-2020, με δραστική περικοπή των ενισχύσεων που θα βάλει την ταφόπλακα στην οικογενειακή γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Είναι σαφές ότι για την αγροτική αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα απαιτείται μια άλλη πολιτική:

  • Να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλέμπορων που εκβιάζουν τον μικρομεσαίο αγρότη με εξευτελιστικές τιμές.
  • Εγγύηση κατώτερης τιμής πώλησης των αγροτικών προϊόντων και κατάργηση των μονοπωλίων.
  • Συνέχιση της καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης που δίνεται στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
  • Συνέχιση της ύπαρξης του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για όλες τις καταστροφές
  • Συμπίεση του κόστους παραγωγής, με βελτίωση υποδομών και μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού με αλλαγή των συστημάτων άρδευσης, περιορισμό των απωλειών στα δίκτυα και αντιπλημμυρική προστασία.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ 2014-2020 προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου Νόμου 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς. Δημιουργία νέων συνεταιρισμών με θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία και τον παραγωγικό τους προσανατολισμό, με πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του της διαχείρισης και της διακίνησης των προϊόντων.
  • Μη αναγνώριση της προκλητικής δωρεάς της ΑΤΕ στον τραπεζικό όμιλο Πειραιώς.  Επανάκτηση και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της ΑΤΕ.
  • Άμεση ακύρωση της εκποίησης των ΔΩΔΩΝΗ, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ.
  • Απόδοση του εργοστασίου Ζάχαρης στους τευτλοπαραγωγούς και όχι πώληση σε ξένη εταιρεία. Να μην κλείσει το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα.

Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο αγροτικό κίνημα σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας για το αύριο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελεί πρωταρχικό στόχο η ανάπτυξη της χώρας μέσα από την αγροτική οικονομία.


Συντάκτης Νewsroom 5 Φεβρουαρίου, 2013 22:14

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV