Έτοιμος ο φράχτης στη Νέα Βύσσα – Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών που εισέρχονται στην περιοχή

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2013 17:19

Έτοιμος ο φράχτης στη Νέα Βύσσα – Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών που εισέρχονται στην περιοχή

Το αμφιλεγόμενο έργο του Φράχτη αποτροπής εισόδου των μη νόμιμων μεταναστών στη Νέα Βύσσα Έβρου απασχόλησε σήμερα την εκπομπή του Ράδιο Έβρος Ματιές στην Ενημέρωση, καθώς όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία ήδη από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99% κι αναμένονται τις επόμενες δύο ημέρες επουσιώδεις εργασίες για την ολοκλήρωσή του.


Το έργο του Φράχτη, το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Βορείου Έβρου, είναι πλέον γεγονός. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότησή του οφείλεται σε καθαρά εθνικούς πόρους, καθώς υπήρξε άρνηση χρηματοδότησης με κοινοτικά κονδύλια. Η Εταιρία ΔΑΓΡΕΣ Α.Τ.Ε. ανέλαβε να κατασκευάσει αυτό το σημαντικό και ιδιαίτερο ως προς την κατασκευή έργο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ανταπόκρισης στους λόγους κατασκευής του.

Καλεσμένος στο στούντιο του Ράδιο Έβρος ο κ. Αθανάσιος Δεμερτζής, πολιτικός μηχανικός και τεχνικός ασφαλείας του έργου, ο οποίος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του φράχτη.

«Δουλέψαμε σκληρά και πολλά άτομα. Ξεκινήσαμε τον περασμένο Μάρτιο και φτάσαμε στο τέλος τώρα με κάποιες μικροκαθυστερήσεις, εντός βέβαια του χρονικού πλαισίου, που είχε τεθεί από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Δεμερτζής και συνέχισε περιγράφοντας το έργο ότι «πρόκειται για δυο σειρές με συρματόπλεγμα, που απέχουν 1,20 μέτρα μεταξύ τους. Ενδιάμεσα περιέχει κονσερτίνα, ακανθωτό σύρμα. Το συρματόπλεγμα είναι 2,5 μ από την πλευρά της Τουρκίας και 3 μ από την ελληνική πλευρά. Όσο σύρμα κατασκευάζεται στην Ελλάδα σε ένα χρόνο, περισσότερο σύρμα έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο έργο».

Ο τεχνικός ασφαλείας του έργου ανέφερε ότι ο φράχτης δεν είναι αδιαπέραστος, καθώς δεν πρόκειται για τοίχο με σκυρόδεμα. Μόνο, όμως, με μηχανικά μέσα και σε αρκετό χρόνο μπορεί κάποιος να καταστρέψει μέρος του φράχτη και να περάσει τα χερσαία σύνορα μας. Το έργο συνολικού μήκους 10.365 μέτρων, εκτείνεται σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων, από το φυλάκιο των Καστανέων έως τον ποταμό Έβρο, ενώ το ύψος του εμποδίου είναι 4 μέτρα.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, κόστισε 3.160.000 Euro, όσο η αρχική σύμβαση, χωρίς καμία υπέρβαση. Το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τον κ. Δεμερτζή ήταν συνεπές στην πληρωμή της κατασκευαστικής εταιρίας, η οποία απασχόλησε Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής του Έβρου. Ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε και στην συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας κατά την έναρξη των εργασιών του έργου, η οποία ήταν ιδιαίτερα καχύποπτη, στη συνέχεια, όμως, δεν απασχόλησε τους εργαζομένους.

Τέλος, τονίστηκε ότι σε συνδυασμό με την ισχυρή αστυνόμευση της περιοχής ο φράχτης θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ήδη έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν πλέον να εισέλθουν στην χώρα μας από τα θαλάσσια και παραποτάμια σύνορα.


Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2013 17:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV