Συνέντευξη τύπου για την άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών «EVROS 2010»

Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2010 14:35

Συνέντευξη τύπου για την άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών «EVROS 2010»

Συνέντευξη τύπου για την διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης πλημμυρών, ευρωπαϊκής εμβέλειας, με την επωνυμία «EVROS 2010», από 26 έως 31 Μαΐου 2010, έδωσε σήμερα ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης και ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος, Κεσαπίδης Κωνσταντίνος.



Η Νομαρχία Έβρου, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει ως Συντονιστής στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Διαχείριση Σύνθετων Πλημμυρών στις Ευπαθείς Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Αποτελεσματικών αντιδράσεων και Συντονισμένης Άσκησης Εφαρμογών – ΕΒΡΟΣ 2010».

Σκοπός του Προγράμματος είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η ανταπόκριση σε πλημμυρικά φαινόμενα του Ποταμού Έβρου, μέσα από την προσομοίωση της οργάνωσης και αντιμετώπισης τους, με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (E.U. C.P. Mechanism), και την επιχειρησιακή συνδρομή και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Έβρου «Το πρόγραμμα αυτό διεκδικήθηκε από την πλευρά της Νομαρχίας, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή. Συμμετέχουν ως εταίροι, φορείς από την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αστυνομικές Αρχές, Στρατιωτικές Αρχές, Δήμοι Ν. Έβρου, Εθελοντικές οργανώσεις, Υπηρεσίες ΠΑΜΘ, ΕΚΑΒ και γενικά Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 3 του Ν. 3013/02. Ο αριθμός των συμμετασχόντων είναι 190 άτομα.

Το Πρόγραμμα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιο της υλοποίησης του. Ήδη τον Μάρτιο του 2010 διεξήχθη άσκηση επί χάρτου – Table Top Exercise, η οποία πραγματοποιήθηκε από 04 έως 05 Μαρτίου 2010 στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εταίρους. Η άσκηση περιελάμβανε την επί χάρτου προσομοίωση των συνημμένων επεισοδίων-σεναρίων του Προγράμματος.

Τώρα, τον Μάιο του 2010, θα λάβει χώρα άσκηση επί πεδίου με την επιχειρησιακή συμμετοχή Ελληνικών και Ευρωπαϊκών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας. Η άσκηση θα υλοποιηθεί στους χώρους και τα πεδία που αναφέρουν τα συνημμένα επεισόδια-σενάρια και η χρονική διάρκεια της θα είναι 6 ημέρες (από 26 έως 31 Μαΐου 2010). Ο χώρος στρατοπέδευσης των χερσαίων δυνάμεων θα είναι ο Δήμος Ορεστιάδας (Βόρειο Άλσος Ανδριανουπόλεως) και σαν κέντρο επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί το Δίκτυο των Νομαρχιών.»

Και συνέχισε «Θα προσομοιωθεί μια κατάσταση που εμφανίζεται και σε πραγματικές συνθήκες. Δηλαδή, το σενάριο είναι ότι έρχονται 5.000 m3/δευτερόλεπτo νερού από τον Άρδα, τον Έβρο και τον Τούντζα, σπάνε τα φράγματα στη Βουλγαρία, δημιουργούνται μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα και κινδυνεύουν πόλεις, χωριά, ανθρώπινες ζωές στο νομό. Πρόκειται για τη χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 50 χρόνων. Ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων να συνδράμει στον Έβρο. Για αυτό το λόγο ζητείται να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.»

Από την πλευρά του ο κ. Κεσαπίδης δήλωσε «Το κύριο βάρος της άσκησης το έχει το Πυροσβεστικό Σώμα. Από αυτό το σενάριο που έχει αναπτυχθεί θα βγουν αποτελέσματα και συμπεράσματα της συνεργασίας των ελληνικών δυνάμεων με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και των υπολοίπων φορέων, είτε είναι εθελοντές, είτε κρατικοί φορείς. Συμπεράσματα τα οποία θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε στο μέλλον, εφόσον θα έχουμε πλημμύρες ή οτιδήποτε άλλο στην περιοχή, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και γρηγορότερα, αλλά και χωρίς θύματα.»


Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2010 14:35

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV