Συνέντευξη Τύπου για την Άσκηση «EVROS 2010»

Συντάκτης Νewsroom 27 Μαΐου, 2010 12:43

Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης πλημμυρών Ευρωπαϊκής Εμβέλειας στο Ν. ΕΒΡΟΥ με την επωνυμία «EVROS 2010» έδωσαν χτες, στην Αλεξανδρούπολη, ο αναπληρωτής Νομάρχη, Αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα, Ανάπτυξης & Υποδομών κ. Μιχάλης Κογιομτζής και ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχος, κ. Ιωάννης Αρσενίου.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ο νομός Έβρου βρίσκεται ήδη από τις 24 Μαΐου 2010 σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Ο κ. Κογιομτζής δήλωσε σχετικά «Λόγω του ότι επικρατούν δυσμενείς συνθήκες σε όλη τη χώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (E.U. C.P. Mechanism), και την επιχειρησιακή συνδρομή και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οι εταίροι μας έχουν ανταποκριθεί. Σήμερα έφτασαν δυνάμεις από Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία και Βουλγαρία. Εδώ βρίσκονται, επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ, ένστολες υπηρεσίες, οι εθελοντικές οργανώσεις, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Έχει ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή η καταγραφή όλων αυτών των δυνάμεων και των μέσων που έχουν φτάσει. Στις 21:00 απόψε θα γίνει ένα meeting των Αρχηγών των αποστολών και αύριο, Πέμπτη, στις 8:00 θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί για την Ορεστιάδα, όπου θα κατασκηνώσουν οι επιχειρησιακές δυνάμεις. Το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (Σ.Ν.Ο.) θα λειτουργεί στη Νομαρχία κανονικά, όπως γίνεται κάθε φορά που υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης θα λειτουργεί Σ.Ν.Ο. και στο Βόρειο Έβρο, στο χώρο του Δικτύου Νομαρχιών. Την Πέμπτη το απόγευμα, στις 19:00, προβλέπεται να γίνει η επίσημη έναρξη της άσκησης στην Κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδας. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε τα επεισόδια, και Κυριακή θα ακολουθήσει αξιολόγηση της άσκησης και η τελετή λήξης.»

Και συμπλήρωσε «Τα σενάρια της άσκησης δεν μπορούν να αποκαλυφθούν, τα επεισόδια θα γίνουν αιφνιδιαστικά. Έχει τηρηθεί άκρα μυστικότητα ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της άσκησης. Γνωρίζουμε, όμως, το χώρο που θα γίνουν, κι έχουμε ενημερώσει τον κόσμο, να είναι υποψιασμένος. Έτσι, λοιπόν, την Παρασκευή θα γίνουν στις Καστανιές, στο Δέλτα, και στην Ορεστιάδα, στο ύψος του εργοστασίου Ζαχάρεως. Το Σάββατο θα γίνουν στο Πραγγί, στη Λευκίμη, στο Τυχερό. Τα επεισόδια θα ανακοινωθούν από τους υπευθύνους όταν πρέπει.»

Από την πλευρά του ο κ. Αρσενίου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νομό σύμφωνα πάντα με το σενάριο της άσκησης. «Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σε όλη την επικράτεια, κι επειδή δεν επαρκούν οι εθνικοί πόροι, ζητήθηκε η συνδρομή για τις τοπικές δυνάμεις, η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας. Οι δυνάμεις που ζητήθηκαν είναι Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης και Ομάδες Αντιμετώπισης Επικίνδυνων Υλικών. Οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν επέμβει κι έχουν συνδράμει σε δύο εκκενώσεις οικισμών, του Πόρου και της Μάνδρας, σε 68 διασώσεις, σε 45 τροχαία ατυχήματα, σε 2 ατυχήματα φορτηγών μεταφοράς χημικών ουσιών. Έχουν ανασυρθεί 5 νεκροί και έγινε περισυλλογή από πνιγμό 165 αιγοπροβάτων.»


Συντάκτης Νewsroom 27 Μαΐου, 2010 12:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV