Ξεκίνησε, χτες, επισήμως η άσκηση προσομοίωσης πολιτικής προστασίας με την επωνυμία «EVROS 2010»

Συντάκτης news 28 Μαΐου, 2010 10:59

Ξεκίνησε, χτες, επισήμως, στον Έβρο, η άσκηση προσομοίωσης πολιτικής προστασίας με την επωνυμία “EVROS 2010” με τη συμμετοχή όλων των αποστολών. Διακόσια και πλέον άτομα, με τους εξοπλισμούς τους, συγκεντρώθηκαν στο άλσος των Πεύκων στην Ορεστιάδα.

Ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης καλωσόρισε τις αποστολές και δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του “Όπως όλοι γνωρίζετε ο Έβρος χρόνια ολόκληρα ταλανίζεται και ζημιώνεται από αυτό που θα έπρεπε να είναι ευλογία, τα νερά των ποταμών. Η τελευταία πλημμύρα ήταν και η πλέον καταστροφική των τελευταίων 50 ετών.


Έχοντας αυτή τη διαρκή έγνοια για αυτή τη λαίλαπα που χτυπάει από μια έως δύο φορές το χρόνο τον τόπο μας, τις ραγδαίες παγκόσμιες κλιματολογικές αλλαγές, θέλαμε να αναζητήσουμε εταίρους στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Έχουμε κάνει προτάσεις και εκκλήσεις, τουλάχιστον ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά προς την κυβέρνησή μας, αλλά και προς τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών, καλέσαμε τους γειτόνους μας να πιέσουν και αυτοί προς τις αντίστοιχες κατευθύνσεις τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού το θέμα διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου. Οι πλημμύρες είναι ακυρωτική διαδικασία της όποιας ανάπτυξης. Απαιτεί στο πλευρό μας συμμάχους.

Με αυτό το πνεύμα και σε αναμονή των δράσεων και των πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο, θελήσαμε να αναζητήσουμε εμπειρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άσκηση “EVROS 2010” ήταν η απάντηση από τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Διαχείριση Σύνθετων Πλημμυρών στις Ευπαθείς Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Αποτελεσματικών αντιδράσεων και Συντονισμένης Άσκησης Εφαρμογών”.

Είναι σήμερα μαζί μας αποστολές από τέσσερις χώρες, την Αγγλία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Ιταλία για πέντε μέρες, άνθρωποι με παρόμοιες εμπειρίες, με ειδικές γνώσεις θα είναι μαζί μας εφαρμόζοντας και υλοποιώντας πιθανά σενάρια που περιλαμβάνουν εκτενείς πλημμύρες, υποχώρηση των αναχωμάτων, πλημμυρισμένα χωριά που θα πρέπει να εκκενωθούν, αποστολές έρευνας και διάσωσης, απολύμανση των υδάτινων πόρων από νεκρά ζώα εντός αυτών, αποστολή χειρισμού και απολύμανσης διαφυγέντων επικίνδυνων χημικών, καθώς και πολυάριθμα πλημμυρικά φαινόμενα εντός αστικών περιοχών.”


Συντάκτης news 28 Μαΐου, 2010 10:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV