Αλεξανδρούπολη: “Βόμβα” τοξικών το μεταλλείο Κίρκης

Συντάκτης news 22 Μαΐου, 2010 07:43

Μια «βόμβα» τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου «κρύβεται» στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο μολύβδου-ψευδαργύρου, στην Κίρκη του νομού Έβρου.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τόσο ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου-Ροδόπης, Γεώργιος Μηνόπουλος, όσο ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, συνιστούν το σφράγισμα των εγκαταστάσεων του μεταλλείου, την υγειονομική ταφή των τοξικών ουσιών, την αναμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία θεματικού πάρκου.


«Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, το πόσιμο νερό στην περιοχή είναι πεντακάθαρο και η μόλυνση δεν έχει περάσει στα έμβια όντα και στους ανθρώπους. Δεν ξέρουμε όμως τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Το μεταλλείο της Κίρκης στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα αποτελεί μία συνεχή πηγή μόλυνσης και δυστυχώς δεν είναι στην αρμοδιότητα ούτε της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ούτε της Περιφέρειας η αποκατάσταση του. Είναι αρμοδιότητα του κράτους και του Υπουργείου Περιβάλλοντος» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Μηνόπουλος.

Η βιομηχανική εγκατάσταση στο μεταλλείο Κίρκης κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της κατοχής από τους Γερμανούς και με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείφθηκε. Στη συνέχεια λειτούργησε κατά τα έτη 1974-1980 και 1990-1997 υπό τη διεύθυνση ιδιώτη και έκτοτε εγκαταλείφθηκε . Σήμερα, μεταλλευτικά τέλματα βρίσκονται στις κατεστραμμένες λεκάνες εναπόθεσης και τους χώρους του εργοστασίου, καθώς επίσης υπολείμματα μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων και σωροί ακατέργαστου μεταλλεύματος, που παραμένουν εκτεθειμένα και αποτελούν διαρκή πηγή διαρροής τοξικών ουσιών στο περιβάλλον.

Από τα στοιχεία έκθεσης για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από το μεταλλείου Κίρκης και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, προκύπτει ότι μπορεί η ρύπανση να μεταφερθεί από τον αέρα, τη σκόνη ή το αρδευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα ιζήματα του ποταμού Ειρήνης και η ύπαρξη υδάτινου αποδέκτη κοντά στο μεταλλείο ανάγει τη ρύπανση σε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ωστόσο οι αναλύσεις στο νερό του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Κίρκης δεν έδειξαν υπέρβαση των ορίων σε τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Επίσης διαπιστώθηκε μεγάλη διασπορά τοξικών στοιχείων στις παρακείμενες καλλιέργειες και συγκέντρωση βαρών μετάλλων στα καλλιεργούμενα εδάφη. Στις καλλιέργειες που απείχαν 1-3 χμ από το μεταλλείο ο βαθμός βιοσυσσώρευσης βαρέων μετάλλων στα σιτηρά ήταν χαμηλός για το κάδμιο και το αρσενικό οπότε δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Κωνσταντινίδης δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκθεσης στα τοξικά απόβλητα του μεταλλείου για τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής γενικότερα. Χαρακτήρισε όμως υψηλής επικινδυνότητας τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου διότι ο αθροιστικός δείκτης επικινδυνότητας για βαρέα μέταλλα και ο κίνδυνος καρκινογένεσης από το αρσενικό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για όσους εισέρχονται ή ασχολούνται με οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους χώρους.

«Οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του μεταλλείου αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και πρέπει να σφραγιστούν» τόνισε ο κ Κωνσταντινίδης και πρότεινε τη δημιουργία θεματικού πάρκου στην περιοχή της Κίρκης.

Πηγη ΑΠΕ


Συντάκτης news 22 Μαΐου, 2010 07:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV