Τι αλλάζει στην υιοθεσία και αναδοχή – τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης μπαίνουν στη διαδικασία

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Απριλίου, 2018 12:38

Τι αλλάζει στην υιοθεσία και αναδοχή – τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης μπαίνουν στη διαδικασία

Ανοίγει ο δρόμος της αναδοχής για τα ομόφυλα ζευγάρια αφού σε νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, τη δυνατότητα αυτή την έχουν στο εξής και ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Το ίδιο ισχύει και για διαζευγμένους, αλλά και άγαμους που επιθυμούν να ενταχθούν στην ίδια διαδικασία. Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες τόσο της αναδοχής όσο και της υιοθεσίας, καθώς έχουν διαπιστωθεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Επίσης, στοχεύει στο χαρτογραφήσει τα παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα, των ίδιων των ιδρυμάτων, όπως και των υποψήφιων γονέων για αναδοχή και υιοθεσία. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ξεχωριστών Εθνικών Μητρώων για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ.

Στις καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι και η καθιέρωση του θεσμού της Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.
Ειδικότερα, δημιουργείται το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ), ως συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό όργανο, καθώς και Εθνικά Μητρώα Ανηλίκων, Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων και Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων.


Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διατηρεί επίσης, Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων, ενώ αντίστοιχα ειδικά μητρώα υποχρεούνται να τηρούν και οι αρμόδιοι Φορείς, όπως είναι οι μονάδες παιδικής προστασίας. Θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο αναμονής για τις διάφορες φάσεις τέλεσης των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας.

Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα της ανάθεσης διεξαγωγής της κοινωνικής έρευνας και σύνταξης της απαιτούμενης κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει την υποχρεωτική επιμόρφωση των υποψηφίων θετών γονέων και επανακαθορίζει τις προϋποθέσεις καταλληλότητας των ανάδοχων γονέων. Προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από το φορέα ασφάλισης του ανάδοχου γονέα αλλά και η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης και μετά την ενηλικίωσή του παιδιού στην περίπτωση που πρόκειται για ΑμεΑ ή για εκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως τη συμπλήρωση του 26ου έτους ηλικίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Απριλίου, 2018 12:38

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV