Οι ΘΡΑΞ-ΠΑΝΚC πάνε Επίδαυρο – Από τα πανηγύρια του Έβρου στα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Μαΐου, 2021 16:08

Οι ΘΡΑΞ-ΠΑΝΚC πάνε Επίδαυρο – Από τα πανηγύρια του Έβρου στα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου

Η μπάντα από τον Έβρο που ξεκίνησε από τα πανηγύρια – και στα οποία με χαρά επιστρέφει σε κάθε ευκαιρία – έχει πλέον ανοίξει τα φτερά της και πετάει σε νέους δημιουργικούς αιθέρες. Πάντα όμως, από την ίδια αφετηρία: αυτό που κάνουν να τους εκφράζει απόλυτα, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Μετά από την πρόσφατη παρουσία τους στο WE με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τις συναυλίες τους από το ΚΥΤΤΑΡΟ ως διάφορα κλαμπ και σκηνές της χώρας μέχρι και τα στενά των Εξαρχείων, το καλοκαίρι του 2021 “ντύνουν” με πρωτότυπη μουσική τους τις “Βάκχες” του Ευριπίδη, μία παράσταση που ξεκινάει στις 12 Ιουλίου περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με κορυφαία στιγμή της το τριήμερο 13, 14 και 15 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.


Για αυτή την κομβική στιγμή στην πορεία τους, τα δύο από τα τρία μέλη των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, ο Γιώργος Σταυρίδης και ο Βαΐτσης Χαρακοπίδης μίλησαν την Παρασκευή το πρωί στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

_______________________

Ποιοι είναι οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC – Thrax Punks

Οι ίδιοι, στην επίσημη ιστοσελίδα τους https://thraxpunks.com συστήνονται ως εξής:
>> Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ; Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι ΘΡΑΞ ΠANKC, όταν ο Σταυρίδης Γιώργος και ο Χαρακοπίδης Βαϊτσης αποφάσισαν να “τα πούνε” από το 2008 και μετά παίζοντας σε γάμους, πανηγύρια, πορείες και σκηνικά μέχρι που σε γιούρτα συνάντησαν τον Πάνο Γκίνη! Παντού και πουθενά, με μέλι Σταυρίδη, τσίπουρο-μεζέ, και αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Άλλοτε πολλοί και άλλοτε λίγοι με εργαλεία τους Γκάιντες, Λύρες, Νταούλια και ό,τι άλλο ή όποιον άλλο βρεθεί και ψήνεται, “καταστρέφουν” 🙂 οποιαδήποτε εκδήλωση.

_______________________
Για τη συνεργασία του με τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC και την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, μίλησε στο Εβροσκόπιο ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου. “Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με μια ομάδα τόσο φρέσκια όπως είναι αυτά τα παιδιά. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, βρίσκονται κάθε μέρα στις πρόβες. Είναι τέτοια η όρεξή τους που έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό“, είπε μεταξύ άλλων:

_______________________

Η ταυτότητα της παράστασης:

ΕΥΡΙΠΙΔΗ – “ΒΑΚΧΕΣ

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.

Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.
Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάννα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση. Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάννας-γιού , εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ύβρις-Τιμωρία-Κάθαρση. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας , τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Τα πρόσωπα γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, καταφέρνει να αποδώσει την Τιμωρία και στη συνέχεια να γεννήσει την Κάθαρση.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: 13, 14 & 15 Αυγούστου 2021
Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν

Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη
Δραματουργία Μάνος Λαμπράκης, Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά – Κοστούμια Λουκία Μινέτου
Μουσική σύνθεση & διδασκαλία Θραξ-Punks
Χορογραφία Ανδρονίκη Μαραθάκη
Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος
Α΄ βοηθός σκηνοθέτιδας Θάλεια Γρίβα
Β΄ βοηθός σκηνοθέτιδας Ελένη Μολέσκη
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου Κατερίνα Κανελλοπούλου
Σύμβουλος δραματολόγος Νίκος Μαθιουδάκης
Επιστημονική σύμβουλος Κατερίνα Διακουμοπούλου
Επικοινωνία Ειρήνη Λαγουρού
Διεύθυνση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης
Παίζουν Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος)
Χορός Βακχών Θάλεια Γρίβα, Ελένη Μολέσκη, Σμαράγδα Κάκκινου, Ελένη Στεργίου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ιωάννα Τζίκα.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Μαΐου, 2021 16:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV