Χ. Τριαντόπουλος από Δαδιά: “Έχουν μπει τα χρονοδιαγράμματα” – Συνεδρίασε η Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση του Έβρου

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Ιανουαρίου, 2024 00:16

Χ. Τριαντόπουλος από Δαδιά: “Έχουν μπει τα χρονοδιαγράμματα” – Συνεδρίασε η Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση του Έβρου

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος με το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη του Έβρου, που πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά το απόγευμα της Πέμπτης (18.01.2024) παραχώρησε συνέντευξη στο Ράδιο Έβρος όπου δήλωσε σχετικά: “Σήμερα οι ομάδες παρουσίασαν το έργο που έχουν κάνει μέσα σαυτό το μήνα, σε όλες του τις διαστάσεις. Έχουν μπει τα χρονοδιαγράμματα“. Στη συνέχεια υποστήριξε πως “στόχος είναι μέσα στο 2024 να ολοκληρωθεί η διαδικασία έτσι ώστε να αρχίσουμε να υλοποιούμε τα έργα ενος ολιστικού σχεδίου το οποίο θα πάρει και την έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για να αξιοποιηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι, πέρα από τους εθνικούς“.

“Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις”

Τριαντόπουλος Χρήστος
ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Σε ερώτηση για την ασφάλεια των Εβριτών το ερχόμενο καλοκαίρι, ώστε να μη γίνουν και πάλι μάρτυρες καταστροφών, ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε: “Ήδη έχουν προχωρήσει τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα τα οποία σύμφωνα και με τον Γενικό Διευθυντή Δασών συνεισέφεραν θετικά στις βροχές που είχαμε πρόσφατα στην περιοχή. Συνεχίζονται τα έργα, 86 εκ. είναι το σύνολο των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων για να διασφαλίσουν ότι οι περιοχές του Έβρου δεν θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις από πλημμυρικές πιέσεις λόγου του χαμένου δάσους από την πυρκαγιά του καλοκαιρού, ενω παράλληλα όλα τα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται για να μην έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα. Όμως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις“.


Τέθηκε και το ζήτημα που προέκυψε με τη δυσαρέσκεια των μελισσοκόμων του Σουφλίου, οι οποίοι καταγγέλλουν αδιαφορία και ολιγωρία πέντε μήνες μετά τις καταστροφές. Απάντησε ο κ. Τριαντόπουλος: “Δεν έχω μιλήσει εγώ συγκεκριμένα με τους μελισσοκόμους για να είμαι σε θέση να ξέρω τα αιτήματά τους ακριβώς, αλλά έχω εικόνα για το Μελισσοκομικό Πάρκο, για το οποίο έχουμε λάβει εικόνα των ζημιών που έχει και είναι μέσα στις παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο. Όπως κάναμε και στη Βόρεια Εύβοια, στόχος μας είναι να διορθώσουμε τις προϋποθέσεις αυτές μέσα στο δάσος, γύρω απ’ το δάσος, να αναπτυχθεί πάλι η οικονομία του δάσους και αυτό το κάνουμε σε κάθε διάσταση. Εκτιμώ ότι ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των μελισσοκόμων, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως κάνουμε με όλους τους παραγωγικούς φορείς, είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν“. Τέλος, για το περιβόητο “Δαδιά pass” που είχει αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ως ένα από τα πρώτα μέτρα στήριξης της περιοχής, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως το “Δαδιά pass” θα είναι “Έβρος pass“, καθώς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πέρασε η σχετική διάταξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Εξήγησε πως πρόκειται για μία “άυλη ψηφιακή κάρτα“, για την εφαρμογή της οποίας θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο διαβούλευση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να προσδιορίσουν τους μήνες στους οποίους θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. “Παράλληλα στις επιδιώξεις μας είναι να ενισχύσουμε και τις επιχειρήσεις στη Δαδιά που έχουν υποστεί απώλειες από την πυρκαγιά αλλά και από την απαγόρευση του κυνηγιού“, κατέληξε ο υφυπουργός.

Χ. Τοψίδης: Η ανασυγκρότηση του Έβρου είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα

Ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την περιοχή” χαρακτήρισε την ανασυγκρότηση του Έβρου ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης σε δηλώσεις του στο Ράδιο Έβρος. “Είδαμε σήμερα ότι έχουμε μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σ’ αυτό το πρότζεκτ“, τόνισε, και “είδαμε ότι μπαίνουν χρονοδιαγράμματα και ο καθένας μας πρέπει να κάνει τη δική του προετοιμασία” (…) “Εκτιμώ και πιστεύω ότι είναι ένα έργο που θα δώσει ανάπτυξη και πνοή στην περιοχή μας, αρκεί να είμαστε συντεταγμένοι, όλοι μαζί συντονισμένοι σ’ αυτή την προσπάθεια”. “Δεσμεύομαι ότι δεν θα χαθούν χρήματα και πόροι σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο“. Για τα προληπτικά μέτρα το προσεχές διάστημα: “Εμείς με την πολιτική προστασία έχουμε κάνει ήδη τρεις συσκέψεις, επίκειται και επίσκεψη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και με διάφορες συνεργασίες που κάνουμε με τους γενικούς γραμματείς καταγράφουμε προτεραιότητες ώστε ως Περιφέρεια να είμαστε έτοιμοι τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε προετοιμασία εθελοντισμού, όσο και να βάλουμε διάφορα συστήματα παρακολούθησης στα δάση για να προλάβουμε προηγούμενες αστοχίες ή αδυναμίες των προηγούμενων χρόνων που έφεραν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα στην περιοχή μας“.

Φ. Μάρης: Αυτό που θα ανοικοδομηθεί πρέπει να είναι ανθεκτικότερο οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά

ο Φώτης Μάρης

Είμαστε ικανοποιημένοι πολύ για την ενσωμάτωση νέων μελών στο Συμβούλιο. Ήταν ένα δίκαιο αίτημα, το εξέφρασε η κοινωνία και εμείς το πιστεύαμε“, δήλωσε αρχικά ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης, σχολιάζοντας την είσοδο στην Επιτροπή και μελών της επιστημονικής κοινότητας από το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα. Επιπλέον, “Δουλεύουμε εδώ και ένα μήνα και πλέον, μετά την πρώτη συνεδρίαση, με ένα σημαντικό αριθμό από 6-7 ερευνητικές ομάδες“, υποστήριξε.

Σήμερα παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ενώ έγινε μια τεχνική συνάντηση πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, και εκεί νομίζω είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και με το μελετητή του master plan, με τα στελέχη των υπουργείων και την ομάδα του Σταύρου Μπένου. Εκεί μας δόθηκε η δυνατότητα να πούμε την άποψή μας όπως συζητήθηκε στο Πανεπιστήμιο και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας έτσι ώστε αυτό το οποίο θα οικοδομηθεί και θα ανορθωθεί στο οικοσύστημα να είναι ανθεκτικότερο τόσο οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και περιβαλλοντικά, μιας και αυτό είναι το ζητούμενο των κατοίκων της περιοχής“. Επίσης, ο κ. Μάρης αναφέρθηκε στη νέα δράση “DUTH to the people” αλλά και στις προτεραιότητες που θα χρηματοδοτήσει το Πανεπιστήμιο. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστηρικτική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς “έγινε κοινά αποδεκτό πως υπάρχει αυτή ανάγκη“.

Π. Καλακίκος: Θέλουμε άμεσα να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Τέλος, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε πως “η προσέλευση τόσων κυβερνητικών στελεχών αλλά και επιστημόνων μας δημιουργεί την αισιοδοξία και την ελπίδα. Ξεκινάμε καλά, βλέπετε ότι η Επιτροπή είναι συνεπής στις εξαγγελίες ως προς το να βρίσκεται στη Δαδιά κάθε μήνα, οπότε περιμένουμε και τα αποτελέσματα. Μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά. Βεβαίως, εμείς αυτό που θέλουμε είναι άμεσα να προχωρήσουν κάποια έργα, τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας γιατί υπάρχει κίνδυνος για τους οικισμούς. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, γιατί μπορεί να έχουμε μικρό χρονικό διάστημα για την υποβολή του σχεδίου ανασυγκρότησης του Έβρου, αλλά θα χρειαστεί μεγάλος χρόνος για την υλοποίηση. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, οπότε θα πρέπει να δουλέψουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αισιοδοξούμε όμως και περιμένουμε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα πολύ γρήγορα για την περιοχή, ώστε να σταματήσουμε και αυτό το δημογραφικό πρόβλημα που έχει ο νομός μας, ιδιαίτερα ο Δήμος Σουφλίου που έχει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, στο 22%“.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις και φωτογραφίες από τη σύσκεψη:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Ιανουαρίου, 2024 00:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV