Σκολίωση: Από τι δημιουργείται και πως γίνεται η διάγνωση;

Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 20 Οκτωβρίου, 2015 09:53

Σκολίωση: Από τι δημιουργείται και πως γίνεται η διάγνωση;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που πυροδοτούν την σκολίωση, τι εννοούμε με τον όρο και πως μπορεί να γίνει μία ασφαλής διάγνωση;

H σκολίωση είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στην μικρή ηλικία αν και δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε και τους ενήλικες από αυτό. Βέβαια, η διάγνωση της σκολίωσης που γίνεται στους ενήλικες, είναι απλά μία αργοπορημένη διάγνωση σε ένα πρόβλημα που προϋπήρχε από την νηπιακή ηλικία.


Που μπορεί να οφείλεται;

Οι ανωμαλίες που παρατηρούνται στα άτομα με σκολίωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μηχανικών, ορμονικών, αναπτυξιακών, μυϊκών αλλά και γενετικών διαταραχών. Επίσης μπορεί να μην έχει διευκρινιστεί η αιτία από την οποία προκλήθηκε. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ιδιοπαθή σκολίωση, η οποία είναι και η συχνότερη απ’ όλες.

Εξετάσεις και διάγνωση

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που παρατηρούν ότι κάτι συμβαίνει στην σπονδυλική στήλη του παιδιού τους από την λάθος στάση του σώματος. Το βασικότερο πρόβλημα, είναι ότι την αντιλαμβάνονται καθυστερημένα.

Όταν το άτομο επισκεφθεί τον γιατρό του, πραγματοποιείται το adams τεστ. Ο ασθενής σκύβει μπροστά και από εκεί φαίνεται ολοκληρωτικά το πρόβλημα, από την στιγμή που υπάρχει απόκλιση και στροφή στους σπονδύλους.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται:

  • Οι ώμοι να είναι σε άνισο επίπεδο

  • Η ωμοπλάτη να είναι πιο έξω από το συνηθισμένο

  • Οι γοφοί να είναι ασύμμετροι

  • Επόμενο βήμα είναι η ακτινογραφία, στην οποία μετριούνται και επακριβώς πόσες είναι οι μοίρες της σκολίωσης.

    Τέλος, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει την χρήση κηδεμόνα, για την καλυτέρευση του προβλήματος, με την πλήρη αποκατάσταση.


Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 20 Οκτωβρίου, 2015 09:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV