Χρ. Δερμεντζόπουλος: Η δική μου ξεκάθαρη θέση είναι να παραμείνει η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο
Στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου, την απουσία του από τη συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του Βορείου Έβρου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τη διεκδίκηση δημιουργίας Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας (04.11.2023) στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο βουλευτής Έβρου ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος.
Ο κ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως “το θέμα δεν είναι απλά να παραμείνει η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, αλλά να παραμείνει και να λειτουργεί σωστά“. Υπενθύμισε την έλευση της Σχολής επί υπουργίας Μαριέτας Γιαννάκου και τις δυσκολίες που προέκυψαν στα επόμενα χρόνια, ενώ υποστήριξε πως σήμερα “η πολιτική βούληση είναι να ενισχυθεί το Δημοκρίτειο, κάτι το οποίο συμφέρει την περιοχή μας, και για τις Σχολές της Ορεστιάδας και για το Διδυμότειχο – γιατί θα ρθει και η Σχολή Ψυχολογίας“. Μάλιστα τόνισε πως αυτό που πρέπει να γίνει τώρα με τη Σχολή Νοσηλευτικής είναι “να λειτουργήσει σωστά“, όπως και “να λειτουργήσει άψογα η νέα Σχολή της Ψυχολογίας, και όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό και όσον αφορά στις υποδομές“. Στο ερώτημα αν είναι αργά για αντιδράσεις τώρα και ίσως δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, εφόσον σε επίπεδο κυβέρνησης πια έχει ανακοινωθεί ότι η Νοσηλευτική προβλέπεται να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Δερμεντζόπουλος απάντησε πως “δεν είναι θέμα αργοπορίας, γιατί ακόμα και από την περίοδο που ήταν υπουργός Παιδείας η κ. Κεραμέως, ποτέ δεν έκρυψα ότι επιβάλλεται η Σχολή να μείνει στο Διδυμότειχο“. Εντωμεταξύ, “αναμένουμε απάντηση απ’ το Υπουργείο“, απάντησε για το επιδιωκόμενο ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα, απαντώντας στο δημοσίευμα (ΕΔΩ) της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννας Μεμετζή σχετικά με την απουσία του από προγραμματισμένη σύσκεψη την Κυριακή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είπε πως η πρόσκληση “ήταν λίγο της τελευταίας στιγμής” παρότι “πολύ σωστά μας κάλεσε η κ. Μεμετζή να συνομιλήσουμε με τους φορείς∙ από κει και μετά προφανώς όταν γίνεται μία πρόσκληση την Πέμπτη και η συνάντηση την Κυριακή, δεν μπορούσα να ακυρώσω άλλες υποχρεώσεις και έστειλα εκπρόσωπό μου την επιστημονική μου συνεργάτιδα“. Εξήγησε ότι ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί στη θεία λειτουργία και σε άλλες συναντήσεις στη Δαδιά και “μακριά από μένα τέτοιες διατυπώσεις ότι δεν ακούμε τους φορείς ή τους αγνοούμε, ειδικά του Βορείου Έβρου, και δεν αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη“. Σημείωσε πως η συνεργάτιδά του ανέφερε στη σύσκεψη ότι, όταν έγινε στην Αλεξανδρούπολη ανάλογη συνάντηση έπειτα από πρόσκληση που είχε προηγηθεί δέκα μέρες πριν, παραβρέθηκαν φορείς που εκπροσωπούν όλο τον Έβρο, επομένως: “προφανώς συνομιλώ με όλους τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους φορείς όλου του νομού. Σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι αγνοώ τους φορείς της περιοχής μου“.
Τέλος, έγινε νύξη και στο θέμα της διοικητικής αναδιάταξης που διεκδικούν φορείς αλλά και ο νέος δήμαρχος Ορεστιάδας Δ. Παπαδόπουλος για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, για το οποίο δήλωσε μεταξύ άλλων πως “οτιδήποτε είναι θέμα και απόφαση δημοτικού συμβουλίου, θα το κάνουμε. Μπορούμε να το συζητήσουμε, να το διαβουλευτούμε, να μεταφέρουμε τις απόψεις στα κατάλληλα υπουργεία. Αλλά άλλο αυτό, άλλο το φορολογικό νομοσχέδιο και καλό είναι να μην τα συγχέουμε“. Διευκρινίστηκε πάντως προς το βουλευτή πως ο συσχετισμός γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Βορείου Έβρου, όχι μόνο από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, διότι θα μπορούσε, αν η περιοχή αποτελούσε ξεχωριστή περιφερειακή ενότητα, να προβλεφθεί και να εφαρμοστεί ειδικό φορολογικό καθεστώς στο νέο νομοσχέδιο, κάτι που τώρα με την υπάρχουσα διοικητική διάταξη δεν προβλέπεται.