Χρήστος Αξής για τηλεφωνικές απάτες: Μην μπαίνετε σε διάλογο – Κλείστε το τηλέφωνο – Καλέστε τις αρχές

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Δεκεμβρίου, 2023 13:31

Χρήστος Αξής για τηλεφωνικές απάτες: Μην μπαίνετε σε διάλογο – Κλείστε το τηλέφωνο – Καλέστε τις αρχές

Ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας Χρήστος Αξής από το studio του Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στο Εβροσκόπιο, ενημέρωσε τους πολίτες για τις απόπειρες εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στην περιοχή, από επιτήδειους που προσποιούνται γιατρούς, δικηγόρους ή αστυνομικούς με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα για δήθεν θύματα τροχαίων. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση και για περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην Ορεστιάδα, αλλά και για ενδεχόμενη γενικότερη εγκληματική δραστηριότητα στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.

Καθημερινό το φαινόμενο

Δυστυχώς από τον Σεπτέμβριο υπάρχει μια έξαρση στις απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης“, ανέφερε αρχικά ο κ. Αξής, “είναι καθημερινό το φαινόμενο και κάποιοι συμπολίτες μας έχουν εξαπατηθεί και έχουν δώσει λεφτά“. Επισήμανε πως “τα θύματα είναι κυρίως υπερήλικες και συνήθως γυναίκες” και υποκύπτουν στην ψυχολογική πίεση, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που ήταν γνώστες, ήταν υποψιασμένοι, όμως οι επιτήδειοι κατάφεραν να τους εξαπατήσουν. “Στοχοποιούν γυναίκες και κυρίως ηλικιωμένες, αν το σηκώσει άντρας το τηλέφωνο σπάνια συνεχίζουν”, προειδοποίησε ο κ. Αξής, ενώ εξήγησε πως καλούν σε τυχαία νούμερα με τη σειρά, ανά χωριό ή περιοχή, όπου υπάρχουν ήδη σε ετοιμότητα συνεργοί τους για την παραλαβή των χρημάτων, οι λεγόμενοι “εισπράκτορες”. Η δε βάση των κυκλωμάτων, συνήθως βρίσκεται στο εξωτερικό, ειδικότερα στη Βουλγαρία όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ενώ για τους εγκέφαλους οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να αποκαλυφθούν. Δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για Έλληνες ή Βούλγαρους που μιλούν καλά τα Ελληνικά, ωστόσο θεωρείται περισσότερο πιθανό πως η έδρα τους είναι η Βουλγαρία.


Δύο οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν

Ο κ. Αξής στάθηκε κυρίως στις δύο μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες και να αποφύγουν την εξαπάτηση:

Η μία είναι η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό πρόσωπο που τάχα έχει τραυματίσει σοβαρά ένα παιδάκι και προκειμένου να μην πάει φυλακή το συγγενικό μας πρόσωπο, ζητούν χρήματα. Προσποιούνται γιατρούς, δικηγόρους ή και αστυνομικούς και ζητούν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών.

Η δεύτερη είναι για υποτιθέμενη νοσηλεία συγγενικού προσώπου και λένε πως “το παιδί σας έχει χτυπήσει, είχε τροχαίο ατύχημα, είναι στο νοσοκομείο∙ κάποιες φορές ζητούν υπέρογκα ποσά, έως και 100.000 ευρώ”, λένε π.χ. “τώρα της κόβουμε το πόδι, ζητάμε 30.000 ευρώ για να φέρουμε λάμες από την Αμερική να σώσουμε το πόδι του παιδιού”. Υπάρχουν συνεργάτες που προσποιούνται τα παιδιά, κλαίνε, φωνάζουν και έτσι προκαλούν σύγχυση στο θύμα.

Τι πρέπει να κάνουμε

Δεν μπαίνουμε σε διάλογο. Το κλείνουμε απευθείας“. Αυτή είναι η κατηγορηματική παρότρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας∙ και εξηγεί τους λόγους ο κ. Αξής: “Επειδή πλέον οι δράστες είναι πολύ έμπειροι, θα αντιληφθούν και θα κλείσουν το τηλέφωνο αν κάποιος θελήσει να τους παγιδέψει, επομένως το ιδανικό είναι να μην μπούμε σε διάλογο μαζί τους, αλλά να καταγγείλουμε το περιστατικό για να αναλάβουν οι αρχές”. “Κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε το συγγενικό σας πρόσωπο για το οποίο σας είπαν και αμέσως μετά την αστυνομία”, συμβούλεψε κατηγορηματικά.

Βασικό είναι ότι οι δράστες έχουν αναπτύξει ισχυρή πειθώ με τα επιχειρήματα και τους τρόπους που χρησιμοποιούν. Ο απατεώνας κρατάει συνέχεια στη γραμμή το θύμα του και “δεν του αφήνει περιθώριο να σκεφτεί”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αξής.

Για ηλεκτρονική εξαπάτηση και άλλου είδους περιστατικά εγκληματικότητας

Παράλληλα, ο κ. Αξής απάντησε και σε σχετικά ερωτήματα για περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, παρέχοντας συγκεκριμένες συμβουλές αντιμετώπισης. Σημαντική, τέλος, η δήλωσή του σε σχετικό ερώτημα για άλλες περιπτώσεις εγκληματικής δράσης στον Βόρειο Έβρο, στους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας: “Είμαστε σε μία ασφαλή περιοχή, καλά αστυνομευόμενη και με χαμηλή εγκληματικότητα“, τόνισε. “Δεν είμαστε σε μία κοινωνία αγγέλων, αλλά ευτυχώς είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο“.

Αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Δεκεμβρίου, 2023 13:31

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV