Κίνδυνος αναστολής λειτουργιών του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 2 Σεπτεμβρίου, 2015 10:43

Κίνδυνος αναστολής λειτουργιών του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Στον κίνδυνο αναστολής των λειτουργιών του νοσοκομείου Διδυμοτείχου από τον Οκτώβριο, ύστερα από 70 χρόνια συνεχούς παρουσίας και πλήρους λειτουργίας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια διοικήτρια του ιδρύματος Αθανασία Κακαλή, στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ).

Μοναδικό θέμα του συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, αργά χθες το απόγευμα, στην Αλεξανδρούπολη, ήταν η καταγραφή της κατάστασης του εξοπλισμού, της λειτουργίας και των υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων της ΠΑΜΘ και η υποβολή προτάσεων για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια, μέσω της μέγιστης αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.


“Το μεγάλο πλέον και βασικό πρόβλημα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου είναι η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Ενδεχομένως να μην μας δίνεται πλέον η δυνατότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά να καλύπτουμε με εφημερίες όλες τις ημέρες του μήνα, ακριβώς λόγω της έλλειψης κυρίως ιατρικού προσωπικού. Επίσης ενδέχεται να ανασταλεί και η δεύτερη βάρδια της μονάδας τεχνητού νεφρού” εξήγησε η κ. Κακαλή.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια, σε μηνιαία βάση, η παθολογική κλινική έχει πληρότητα 130 με 140%, ποσοστό που υπερβαίνει, όπως τόνισε, τις δυνατότητές της. Η δε χειρουργική ξεπερνάει το 80% κάθε μήνα και η παιδιατρική είναι στο 100%, ποσοστά ενδεικτικά των πολύ υψηλών επιπέδων αναγκών από τους πολίτες.

Την προμήθεια και λειτουργία σημαντικού ιατροτεχνικού εξοπλισμού, συνολικής αξίας 2.150.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2014, πέτυχε το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), σύμφωνα με τον διοικητή Δημήτρη Λαζόπουλο.
“Το νοσοκομείο ήδη ετοιμάζεται και καταθέτει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, που αφορούν τον εξοπλισμό που επιθυμεί επιπλέον να αντικαταστήσει με τη χρήση του νέου ΕΣΠΑ, 2014-2020” σημείωσε. Αναφέρθηκε δε, στον προγραμματισμό δύο νέων δράσεων. Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση του προγράμματος Horizon, μέσω του οποίου προωθούνται καινοτόμες δράσεις, για τη χρηματοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ημερήσιας νοσηλείας ασθενών με Αλτσχάιμερ. Η δεύτερη έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση του ιατρικού αρχείου του νοσοκομείου, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαχείριση και διανομή εικόνας από τα ακτινολογικά εργαστήρια.

Για δύσκολη περίοδο, ιδιαίτερα για τον χώρο της υγείας, έκανε λόγο ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Υπηρεσίας Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος συμμετείχε στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο κ. Πλωμαρίτης ζήτησε τη στήριξη της δημόσιας υγείας, δηλαδή τη χρηματοδότησή της από την κεντρική ηγεσία, καθώς, όπως εξήγησε, διαφορετικά δεν είναι εφικτή η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται. “Δεν ζητούμε να επανέλθουμε στη σπατάλη που υπήρχε στα νοσοκομεία, ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και έλεγχο για κάθε ευρώ που ξοδεύεται στον χώρο της υγείας και απόδοση των ευθυνών, όπου αυτά δεν αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε πως με δεδομένο, ότι οι εθνικοί πόροι δεν θα είναι σε επάρκεια τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να γίνει σωστή καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών και ελλείψεων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προκειμένου να αξιοποιηθούν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, οι δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ, από το οποίο το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο ανέρχεται στα 58.273.000 ευρώ.

Στο θεματικό περιφερειακό συμβούλιο συμμετείχαν οι διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας, οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων, οι μέχρι πρότινος βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, ενώ υπήρχε εκπροσώπηση του συνόλου των δομών υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας

Πάντως σε συνέντευξη του στο life2day ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου ‘Εβρου κ.Λαζόπουλος “αδειάζει”  την κα Κακαλή τονίζοντας πως «το νοσοκομείο προς το παρόν, δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση» και συμπλήρωσε λέγοντας, «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ιδανικά γιατί υπάρχει έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών, κυρίως στους τομείς της παθολογίας και της χειρουργικής, καθώς οι περισσότεροι ειδικευόμενοι επιλέγουν τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιήσουν την ειδίκευσή τους, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό». Επίσης ανέφερε ότι ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2011, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες που να απειλούν τη λειτουργία του νοσοκομείου.


Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 2 Σεπτεμβρίου, 2015 10:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV