“Και να θέλαμε, πως θα ερχόμασταν στη Λέσβο;”

Συντάκτης Νewsroom 29 Αυγούστου, 2014 11:00

“Και να θέλαμε, πως θα ερχόμασταν στη Λέσβο;”

Η αποκοπή του Νομού Έβρου από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είναι μια πονεμένη ιστορία, που κρατά πολλά χρόνια. Οι παραδοσιακές εμπορικές ανταλλαγές που γινόταν με την Λήμνο, Λέσβο, Χίο κ.λπ., μέσω του λιμένος Αλεξανδρούπολης, έχουν σταματήσει, χωρίς κανείς να συγκινείται, ενώ για να μεταβεί κανείς π.χ. στην Λήμνο, θα πρέπει να πάρει το πλοίο, είτε από την Καβάλα, είτε από την Θεσσαλονίκη.

Προχθές πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό Συνέδριο στην Λέσβο, που είχε αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο. Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης στη διάρκεια διημερίδας στη Μυτιλήνη δήλωσε αποφασισμένος για ουσιαστικές αλλαγές και τομές στο ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας και ιδιαίτερα του Βορείου Αιγαίου που παρουσιάζει τα πιο συχνά προβλήματα και στάθηκε στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης προς την ακτοπλοΐα και αναβάθμιση της κατηγορίας των πλοίων που εκτελούν συμβάσεις δημοσίου συμφέροντος και εξυπηρετούν γραμμές.
«Θεωρώ εθνικό και προσωπικό καθήκον να κάνω ότι είναι δυνατόν για την βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας. Είμαι διατεθειμένος να αλλάξω τα πράγματα προς όφελος των νησιωτών μας με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Διότι κάθε αλλαγή δεν είναι εύκολη αλλά χρειάζεται σύνθεση και συναίνεση για να επιτευχθεί. Πρέπει κάποια στιγμή τα νησιά να σταματήσουν να είναι απομονωμένα και αυτό το διεκδικήσαμε στην Ευρώπη και το διεκδικούμε για την ανάπτυξή τους. Είμαστε περήφανοι για τα ακριτικά νησιά μας και του ρόλου που επιτελούν και αγωνιζόμαστε για τους κατοίκους τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και της Βόρειας Ελλάδας ευρύτερα, καθώς όπως είπε η Λήμνος πρέπει να ενταχθεί στον κορμό του υπόλοιπου Βορείου Αιγαίου. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει προέκταση των συνδέσεων του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, ενώ προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του Βορείου Αιγαίου πρέπει να δρομολογηθούν πλοία ικανά σε μεταφορική ικανότητα με ταχύτητα και συνέπεια.
Επιστολή για το θέμα αυτό έστειλε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γιώργος Χανός προς τους διοργανωτές του συνεδρίου, η οποία αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την υφιστάμενη πραγματικότητα:


Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση συμμετοχής στην διημερίδα που διοργανώνεται στην Μυτιλήνη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στις 25&26 Αυγούστου με θέμα την Ακτοπλοϊκή Σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο.Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι: Πως με τις σημερινές συνθήκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα μπορούσαμε να παραστούμε όπως βεβαίως θα θέλαμε. Δεύτερον  σύμφωνα με την πρόσκληση θεωρούμαστε οριστικά όταν μιλάμε για σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίου εννοούμε σαφώς και την Σαμοθράκη. Η προσπάθεια μας για ολοκληρωμένη σύνδεση της Σαμοθράκης κυρίως με Λήμνο και Μυτιλήνη γίνεται εδώ και χρόνια και κάποια περίοδο είχε αποδώσει καρπούς. Τρίτον η ακτοπλοϊκή απομόνωση μας από την πρωτεύουσα (Αθήνα) που γινόταν εδώ και δεκαετίες και διεκόπη, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Η φετινή περίοδος, καθώς το νησί εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο, έχει δείξει ότι όσες προσπάθειες άλλες και να κάνουμε αν δεν βελτιωθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση είμαστε καταδικασμένοι σε τουριστικό μαρασμό. Οι λόγοι επανασχεδιασμού και υλοποίησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης στο Βόρειο Αιγαίο δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόγραμμα που αφορά τις θάλασσες μας, εκτός από αναπτυξιακό είναι και μεγάλο εθνικό θέμα καθώς ο χώρος του ΒΑ Αιγαίου θα αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή με πολλαπλασιαστικά οφέλη στο εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την υγεία και την γενικότερη ανάπτυξη.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας. Θα θέλαμε να μας θεωρήσετε συμμετέχοντες και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των εργασιών.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης
Γεώργιος Χανός


Συντάκτης Νewsroom 29 Αυγούστου, 2014 11:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV