Κ. Βαφειάδης: Η 9χρονη δεν θα προλάβαινε να φτάσει στο ΠΓΝΑ – Σήμερα το ιατροδικαστικό πόρισμα
Για την απώλεια της 9χρονης από την Ορεστιάδα χθες το μεσημέρι, που βρέθηκε θετική σε στρεπτόκοκκο μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” ο Κώστας Βαφειάδης, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου
Ο κ. Βαφειάδης εξήγησε ότι αρχικά το παιδί παρουσίασε μια γριπώδη συνδρομή, καθώς έτσι ξεκινά η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, διευκρινίζοντας πως οι λοιμώξεις από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου είναι πολύ συχνές, ειδικά αυτήν την εποχή. Υπάρχει ωστόσο, εξήγησε, και διεισδυτικό στέλεχος του στρεπτόκοκκου που αν βρει κατάλληλο έδαφος (υποκείμενα νοσήματα, προβλήματα στο ανοσοποιητικό, λοίμωξη από άλλους ιούς) τότε ενεργοποιείται και μπορεί να οδηγήσει σε ένα σύνδρομο τοξικής καταπληξίας – κάτι που ο ίδιος θεωρεί πως συνέβη και στην περίπτωση του 9χρονου κοριτσιού από την Ορεστιάδα. Η 9χρονη από την Παρασκευή παρουσίασε γριπώδη συνδρομή, παιδίατρος της περιοχής χορήγησε αγωγή ωστόσο χθες, Δευτέρα πρωί, παρουσίασε επιδείνωση με δύσπνοια και κατάπτωση άλλων, και οι γονείς μετέφεραν το παιδί στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Εκεί έγινε το τεστ στο οποίο βρέθηκε θετικό, και οι απαραίτητες εξετάσεις – ακτινογραφία θώρακος και εξετάσεις αίματος – που έδειξαν πολύ βαριά διάσπαρτη βρογχοπνευμονία εξ αιτίας της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο διεισδυτικής μορφής. Με συνδρομή της παιδιάτρου και αποφασίστηκε η άμεση διακομιδή του στην Αλεξανδρούπολη για πιθανή διασωλήνωση. Κατά την προετοιμασία για μεταφορά το παιδί έπαθε καταπληξία – έχασε τις αισθήσεις του – και παρά τις επί μία ώρα συνεχείς προσπάθειες των γιατρών δεν επανήλθε οπότε στις 14:30 εξαγγέλθηκε η ώρα θανάτου της 9χρονης.
Ο κ. Βαφειάδης εξήγησε ότι το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν διαθέτει τα απαραίτητα για να αντιμετωπίζει βαριά περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης – δεν υπάρχει ΜΕΘ, γιατροί με εξειδικευμένες γνώσεις όπως εντατικολόγοι – για τον λόγο αυτό τα περιστατικά αυτά χρήζουν νοσηλείας σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εν προκειμένω αυτό της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο ο κ. Βαφειάδης διευκρίνισε ότι δυστυχώς σε κάθε περίπτωση το κοριτσάκι δεν θα προλάβαινε να φτάσει εγκαίρως στο Π.Γ.Ν.Α. καθώς ήταν ήδη βεβαρημένη η κατάστασή του.
Επιπρόσθετα αναμένεται σήμερα το πόρισμα του Ιατροδικαστή για περαιτέρω διευκρίνηση ως προς τα πλήρη αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού, η νεκροψία-νεκροτομή διεξάγεται σήμερα στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
Ως προς την διασπορά του στρεπτόκοκκου, που επανέλαβε ότι είναι μια κοινή λοίμωξη, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου εξήγησε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας που είναι όμοια με αυτά του κορονοϊού – αποφυγή συγχροτισμού, πλύσιμο χεριών, αερισμός στις αίθουσες σχολείων και και μια πιθανή απολύμανση στο σχολείο αν κληθεί απαραίτητο. Επιπρόσθετα εξήγησε και το τεστ του στρεπτόκοκκου, που υπάρχει στα φαρμακεία, πως ακόμα και σε θετικό αποτέλεσμα το παιδί μπορεί να είναι απλός φορέας και σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αξιολογεί την κατάσταση ένας παιδίατρος ενώ σε τέτοια περίπτωση βάσει των σχετικών οδηγιών δεν συστήνεται η μαζική διενέργεια τεστ, το περιστατικό ωστόσο έχει δηλωθεί ήδη στον ΕΟΔΥ.
Προς τους γονείς που τα παιδιά τους ήταν στην ίδια τάξη με την 9χρονη, οι επιστήμονες συστήνουν για τις επόμενες 4 εβδομάδες αν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, να το μεταφέρουν σε παιδίατρο. Η νόσος προσβάλει και ενήλικες ωστόσο τα παιδιά ε’ιναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά με στρεπτόκοκκο.
Επιπρόσθετα πληροφορίες του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ αναφέρουν ότι ήδη από εχθές η διευθύντρια της σχολικής μονάδας της άτυχης 9χρονης προχώρησε σε απολύμανση των χώρων του σχολείου και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τις δομές υγείας τις περιοχής. Παράλληλα παρίστανται σήμερα ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός σήμερα στο σχολείο ώστε να βοηθηθεί η σχολική κοινότητα να διαχειριστεί την απώλεια της μικρής.