Αυτό είναι το μεγάλο έργο στον Έβρο – Ο νέος δρόμος που θα αλλάξει τη μεγαλύτερη πόλη του νομού

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 21 Μαΐου, 2024 09:59
Swiss Approval

Αυτό είναι το μεγάλο έργο στον Έβρο – Ο νέος δρόμος που θα αλλάξει τη μεγαλύτερη πόλη του νομού

Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος οδικός άξονας στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα συμβάλει στην αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Ένα σημαντικό έργο που θα αναδείξει τον λιμένα Αλεξανδρούπολης σε στρατηγικό ενεργειακό και εμπορικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων υλοποιείται στον Έβρο.

Πρόκειται για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό -χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού της πόλης.

Swiss Approval

Ο δρόμος θα έχει μήκος 3,5 χλμ., με πέντε κόμβους (4 ισόπεδοι και 1 ανισόπεδος), και τέσσερις γέφυρες. Η σύμβαση υπεγράφη στα τέλη του 2021, οι εργασίες ξεκίνησαν το 2022 και αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η Ανατολική Περιφερειακή οδός κατασκευάζεται επί της χάραξης της προβλεπόμενης από το Σχέδιο Πόλης Περιμετρικής Οδού Αλεξανδρούπολης (τμήμα της οποίας είναι ήδη διανοιγμένο) και διατρέχει το βόρειο και ανατολικό όριο του Σχεδίου Πόλης.

Σύνδεση Ανατολικής Περιφερειακής Οδού με τον λιμένα

Παράλληλα, προ ολίγων ημερών, υπεγράφη σύμβαση ύψους 4 εκατ. για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα περιφερειακή οδό, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη και του Εντεταλμένου Σύμβουλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό αφορά στην κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μ. εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.), συνολικού ύψους 18,2 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο, επίσης, περιλαμβάνει την την αποκατάσταση των βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευθεί από τα τέλη του 2015 έως σήμερα (14,2 εκατ. ευρώ).

Ακόμα, άμεσες προτεραιότητες αποτελούν η ολοκλήρωση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων του εμπορικού προβλήτα (1,2 εκατ. ευρώ), όπως και η συνεργασία με τον όμιλος Gastrade για την εξυπηρέτηση FSRU – Παραχώρηση αποθηκευτικών & λιμενικών χώρων.

Γίνονται, επίσης, διαβουλεύσεις με βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες (τσιμεντοβιομηχανία & logistics) για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΛΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διερεύνηση δυνατότητας υποστήριξης στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Πηγή: carandmotor.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 21 Μαΐου, 2024 09:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV