Εκπαιδευτική “οχύρωση” του Έβρου ζητά από την Κεραμέως ο Δημοσχάκης

Συντάκτης Νewsroom 11 Μαρτίου, 2020 09:58

Εκπαιδευτική “οχύρωση” του Έβρου ζητά από την Κεραμέως ο Δημοσχάκης

Με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας Ν.Κεραμέως και σε συνέχεια της επίσκεψης της Υπουργού στον Έβρο στις (5/3)  ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Α.Δημοσχάκης έθεσε τα καίρια ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία της Νοσηλευτικής Σχολής στο Διδ/χο, στην ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στον Β/Έβρο & της Σχολής Σηροτροφίας -Μελισσοκομίας στον κεντρικό Έβρο!!

Συγκεκριμένα στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι η λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Έβρου θα αποτελέσει αντίδοτο στην πληθυσμιακή και αναπτυξιακή απαξίωση που βιώνει ο Έβρος.

Παράλληλα αναφέρει ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση αναδεικνύει την αναγκαιότητα αναβάθμισης του παραρτήματος της Νοσηλευτικής, σε Τμήμα Π.Ε του Δ Π Θ με υπαγωγή στη Σχολή Επιστημών Υγείας Αλεξ/πολης με την ρητή πρόβλεψη ότι η έδρα αυτού θα είναι το Διδυμότειχο !

Ταυτόχρονα προτείνει την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής με έδρα στο Β/΄Εβρο, μεταξύ Διδ/χου & Ορεστιάδας στο ύψος των Οικισμών Θυρέας, Ασημενίου, Σοφικού & Θουρίου, όπου υπάρχει ιδανικό πεδίο άσκησης των νέων επιστημόνων, αναβαθμίζοντας την αποδοτικότητα του κτηνοτροφικού τομέα της περιοχής και αναχαιτίζοντας τις ζωονόσους.

Άλλωστε στην Ορεστιάδα υφίσταται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Γεωπονική , καθώς & το παραμελημένο Διακρατικό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων που μπορεί να κουμπώσουν & να συλλειτουργήσουν αποτελεσματικά !Η ίδρυση ενός τεχνολογικού ιδρύματος Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας στο Σουφλί θα δώσει πλεονέκτημα στην παραγωγό Πόλη αλλά & ταυτότητα σε όλο το Νομό!!

Ακολουθεί η επιστολή: 

ΘΕΜΑ: Εκπαιδευτική οχύρωση του Κεντρικού και Βορείου Έβρου με «όχημα» το ΔΠΘ!

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια του δημιουργικού οδοιπορικού σας στον Νομό Έβρου στις (5/3) σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία για την περιοχή μας, διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι την θεμελιώδη σημασία που έχει η ύπαρξη και η λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κάθε βαθμίδας στην περιοχή μας.

Η θωράκιση της περιοχής και με εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελεί ένα ακόμα ανάχωμα στην οικονομική και πληθυσμιακή απαξίωση της περιοχής μας, η οποία φθίνει με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες!

Η ολιγωρία, η λαθεμένη σχεδίαση & οι παλινωδίες, της απελθούσας κυβέρνησης ναρκοθέτησαν και το πεδίο της εκπαίδευσης στον Έβρο.

Είναι λοιπόν πιο επίκαιρο κι επιτακτικό από ποτέ να αξιολογηθεί το αίτημα αναβάθμισης του αδόκιμου Παραρτήματος της Νοσηλευτικής, σε Τμήμα Π.Ε του Δ Π Θ υπαγωγή αυτού στη Σχολή Επιστημών Υγείας Αλεξ/πολης με την ρητή πρόβλεψη ότι η έδρα αυτού θα είναι το Διδυμότειχο !

Η λειτουργία της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους θεσμικούς και τοπικούς παράγοντες της περιοχής που ως γνωστόν εκφράζουν την τοπική κοινωνία που βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό.

Η εύρυθμη λειτουργία της θα ζωοδοτήσει το ανεξάρτητο & αυτόνομο Νοσοκομείο Διδ/χου που επλήγη βάναυσα τα τελευταία χρόνια, θα χαρακτηριστεί Άγονο τύπου Α’ & θα προαχθεί από 120 κλίνες σε 156 αντίστοιχες, ώστε να αποτελέσει εκπαιδευτικό νοσηλευτικό κέντρο των σπουδαστών της Σχολής !

Η υπονόμευση της λειτουργίας της σχολής στο Διδυμότειχο έγινε με εκβιαστικά και ιδιοτελή κριτήρια εις βάρος μιας ακριτικής περιοχής και των εθνικών προτεραιοτήτων μολονότι η τοπική κοινωνία της πρωτεύουσας του Έβρου όπως αυτή εκφράζεται από τους θεσμικούς παράγοντες που με ευθυδίκη τρόπο αντιλαμβάνονται ότι η οχύρωση της βρίσκεται στο Ορμένιο & στην ενδοχώρα του Νομού !!!

Παράλληλα για την περαιτέρω ενίσχυση της περιοχής επιβάλλεται η ίδρυση της Ευρωπαικής Κτηνιατρικής Σχολής στον Βόρειο Έβρο και ιδανικότερα στην περιοχή μεταξύ Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας στο ύψος της έκτασης που περικλείεται μεταξύ Θυρέας, Ασημενίου, Σοφικού & Θουρείου !

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την ενοποιημένη & ομογενοποιημένη λειτουργία του Β & Κ Έβρου αν προστεθεί στο Σουφλί & η ίδρυση Τεχνολογικού Ιδρύματος Σηροτροφίας -Μελισσοκομίας δίδοντας πλεονέκτημα & ταυτότητα στο Νομό !

Αποτελεί το ιδανικότερο πεδίο εκπαίδευσης των νέων κτηνιάτρων, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να ασκούνται στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα του πρωτογενούς τομέα με την επιστημοσύνη τους.

Παράλληλα η Κτηνιατρική Σχολή θα αποτελέσει το επιστημονικό ανάχωμα στις εισαγώμενες από την γειτονική Χώρα ζωονόσους προσφέροντας ταυτόχρονα μάχιμους κτηνιάτρους στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

Άλλωστε ανέδειξε την αναγκαιότητα ίδρυσης αυτής με υπογραφή & χρηματοδότηση από την ΕΕ όπως κατέθεσε με σχετική Γραπτή Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη!

Η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στο Β/Έβρο θα κουμπώσει & θα συλλειτουργήσει επιτυχώς μόνο με το εκεί Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης -Γεωπονική Ορεστιάδας καθώς & με το τοπικό παραμελημένο Διακρατικό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων !

Απέναντι σε μια Αδριανούπολη με την συμβολή ενός τεράστιου Πανεπιστημίου οφείλουμε να «απαντήσουμε» με μια απέραντη Πανεπιστημιούπολη του κεντρικού & βορείου Έβρου από όπου υπερηφάνως ξεκινούν σημαντικές εθνικές & ευρωπαϊκές πολιτικές η Ελληνική Κυβέρνηση με την αρωγή της ΕΕ !!


Συντάκτης Νewsroom 11 Μαρτίου, 2020 09:58

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV