Eπίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στη Θράκη – Να κερδίσει ο λαός που επιμένει

Συντάκτης Νewsroom 9 Μαρτίου, 2013 19:20

Eπίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στη Θράκη – Να κερδίσει ο λαός που επιμένει

Την «ενεργητική στήριξη» του ΚΚΕ, στον «αγώνα του λαού της περιοχής, ενάντια  στην εγκατάσταση του εργοστασίου της «Ελ Ντοράντο», για την εκμετάλλευση του χρυσού», εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη.


Θεωρούμε το ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, τόνισε, προσθέτοντας ότι, «είμαστε ριζικά αντίθετοι» για πολλούς, συνδυασμένους λόγους. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος και της υγείας στην περιοχή, σημείωσε, «θα ήμαστε αντίθετοι να εκμεταλλευτεί το χρυσό της χώρας, να τον πάρει, μία ιδιωτική εταιρεία, είτε ελληνική είτε ξένη, να εκμεταλλευτεί την περιοχή»,

Εξέφρασε επίσης την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ, γιατί αποδεδειγμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, «όπου κι αν γίνεται η εξόρυξη χρυσού, η μέθοδος που χρησιμοποιείται, της κυάνωσης, είναι μία μέθοδος η οποία δεν έχει φάρμακο αντιμετώπισης, δημιουργεί άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα, στην υγεία των κατοίκων, στον υδροφόρο ορίζοντα -διαρρέει μέσω του νερού παντού- καταστρέφει καλλιέργειες. Θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή, το γεωργικό-φυτικό της πλούτο, την κτηνοτροφία, τη αλιεία, τον τουρισμό». Το ΚΚΕ, τόνισε, ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στους μικροπαραγωγούς, τους μικροεπιχειρηματίες, το εργατικό δυναμικό της περιοχής που θα πληγεί.

Για τα κέρδη που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα έχει το δημόσιο, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε πως «θα είναι μηδαμινά μπροστά στις ζημιές και οι θέσεις εργασίας (70-80 σύμφωνα με το ΤΕΕ ή 200 μόνιμες κατά την εταιρεία) είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας στην περιοχή του Έβρου και σε όλη την Ελλάδα».

Απορρίπτουμε το σκόπιμο διαχωρισμό που κάνει η κυβέρνηση και που λέει ανάπτυξη ή ανεργία, υπογράμμισε και πρόσθεσε «η πρόταση του ΚΚΕ είναι ανάπτυξη από το λαό, για το λαό, με ιδιοκτησία του πλούτου από το λαό, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη προγραμματίζεται έτσι που να απαλλάξει τη χώρα από εξαρτήσεις εκτός Ελλάδας -γι’ αυτές που μπορεί να απαλλαγεί και σε πάρα πολλούς τομείς μπορεί να απαλλαγεί- και ταυτόχρονα προϋποθέτει την προγραμματισμένη κατάργηση της ανεργίας που να φτάσει το 0%, με μόνιμες θέσεις εργασίας με κανονικούς μισθούς».

Για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την επένδυση προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση, τόνισε ότι «έχει να κάνει με τη θετική λυσσαλέα αντίσταση που συνάντησε και στην περιοχή του Έβρου και στη Χαλκιδική -που εκεί πήρε και τη μορφή σύγκρουσης πια, με τα ΜΑΤ στην πρώτη γραμμή, τη βία και τα δακρυγόνα». Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, «πάει να κερδίσει χρόνο, για να τσακίσει το κίνημα στη Χαλκιδική και να δημιουργήσει αυταπάτες στον Έβρο, αυτός είναι ο σκοπός της δεν λέω ότι θα περάσει αυτή η γραμμή της αυταπάτης».

Εμείς, επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, «καλούμε το λαό του Έβρου, και αυτούς που δεν μπήκαν ακόμα στη δράση -εννοώ πρακτικά με τη μορφή του συλλογικού αγώνα του συλλαλητηρίου κλπ.- να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε συντονισμό με το λαό της περιοχής της Χαλκιδικής και αυτός ο αγώνας να πάρει παλλαϊκά, πανελλαδικά χαρακτηριστικά», με ενεργητικές μορφές αλληλεγγύης από το κέντρο προς την περιφέρεια, με κινητοποιήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο, με όποια μορφή επιλεγεί.

«Θα πρέπει να είναι δυνατός τοπικός αγώνας και πανελλαδικός» και αν έχει μία αξία η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημείωσε, είναι «να αξιοποιηθεί στην κούρσα αυτή: Η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει, ο λαός επιμένει, να κερδίσει ο λαός που επιμένει και όχι η κυβέρνηση που αποπροσανατολίζει».

Η Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε επίσης ότι το ΚΚΕ σχεδιάζει να φέρει το θέμα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής και να κληθούν οι φορείς της περιοχής να τοποθετηθούν.

Σε συνάντηση που είχε το πρωί στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, με το δήμαρχο, τη Διανομαρχιακή Επιτροπή και μαζικούς φορείς η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να είναι αδιάλλακτοι απέναντι στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στην επίθεση που δέχονται, να μην κάνουν βήμα πίσω.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον οικισμό του Κομάρου και συζήτησε με τους κατοίκους των χωριών της περιοχής, ενώ συναντήθηκε επίσης, στο Δημαρχείο Σαπών, με το δήμαρχο και άλλους φορείς.

Μετά τη συνάντηση στο Δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι υπάρχει γενική κατακραυγή, συνειδητό όχι. Ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι ότι το περιβάλλον θα υποστεί μεγάλη ζημιά άρα και η υγεία τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι δεν καταστρέφεται μόνο ο άνθρωπος αλλά καταστρέφεται και η τροφή του ανθρώπου, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, και όταν μιλάμε για τροφή δεν εννοούμε μόνο και το πιάτο το φαΐ αλλά και το εισόδημα. Αυτές τις πηγές εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να γίνει εξόρυξη χρυσού, που στο κάτω κάτω ο χρυσός αυτός δεν μπορεί να ανήκει ούτε στους Καναδούς ούτε στους Γερμανούς ούτε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πότε και αν θα τον αξιοποιήσει».

Ερ: Η περιοχή έχει υψηλούς δείκτες ανεργίας, ένα από τα επιχειρήματα των επενδυτών είναι ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Τι απαντάτε;

«Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία. Όταν η περιοχή εδώ και ιδιαίτερα οι Σάπες έχουν μια τεράστια ανεργία, πώς θα αντιμετωπιστεί επειδή θα δημιουργηθούν από 80 έως το πολύ 200 θέσεις εργασίας σε έναν νομό με χιλιάδες ανέργους; Είναι κοροϊδία, σε ένα νομό που εξακολουθεί να έχει ρεύμα μετανάστευσης έξω από την Ελλάδα. Μιλάνε τώρα για τις 80 και 100 θέσεις εργασίας που στο κάτω κάτω και η πρόσληψη των εργαζομένων μπορεί να γίνει πανελλαδικά; Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα θεωρούμε εξοργιστικό και προκλητικό να κοπούν οι συντάξεις των παλιννοστούντων, συντάξεις πείνας 330 και 350 ευρώ, όταν, όπως πολύ σωστά λένε εδώ, ένας συνταξιούχος με αυτά τα λεφτά προσπαθούσε να ζήσει μια οικογένεια, δηλαδή να πεινάει λιγότερο ενώ τώρα θα πεινάει 100% η οικογένεια».

Ερ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει νέα δεδομένα σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη. Πως το ερμηνεύετε αυτό;

«Είναι ένας παραπλανητικός ελιγμός που θα λέγαμε πρέπει να τον αξιοποιήσει εδώ η περιοχή ώστε αντί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση για να διασπάσει και να τσακίσει το κίνημα, αυτός ο χρόνος που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχουν το σταμάτημα αυτής της επένδυσης».

 

 


Συντάκτης Νewsroom 9 Μαρτίου, 2013 19:20

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV