Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει πλέον μόνη της μουσική

Συντάκτης Νewsroom 15 Ιουνίου, 2022 10:45

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει πλέον μόνη της μουσική

Όταν πρόκειται για μουσική, η σύνθεση είναι ένα πρόβλημα που πάντα «παίδευε» τους υπολογιστές, αφού μπορούν να συνδυάσουν μερικές νότες ή στίχους, αλλά η δημιουργία επαναλαμβανόμενων μουσικών μοτίβων που δημιουργούν μορφή και νόημα είναι μια πραγματική πρόκληση. Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια, ένας επιστήμονας υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο δείχνει να έχει βρει τη λύση.

«Υπάρχει αυτό το πρόβλημα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως πρόβλημα εξάρτησης μεγάλης εμβέλειας», εξηγεί ο Δρ. Paul Bodily, Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο ISU. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί, πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε είδους υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Από την παροχή βοήθειας στον τομέα της υγείας με νέες διαγνώσεις φαρμάκων μέχρι την πρόβλεψη του είδους ψυχαγωγίας που μπορεί να προτιμήσει ένας πελάτης κατά τη χρήση των υπηρεσιών ενός online casino, η τεχνητή νοημοσύνη υπήρξε τεράστια επιτυχία.


«Βασικά, είναι πολύ δύσκολο για την τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει ακολουθίες στοιχείων, όπως η μουσική ή η γλώσσα, για να γράψει ένα τραγούδι», πρόσθεσε ο Δρ. Μπόντιλι: «Για παράδειγμα, οι μουσικοί μπορεί να θέλουν να επαναλάβουν ένα ρεφρέν σε διαφορετικά σημεία ενός τραγουδιού ή να έχουν στίχους σε διαφορετικές θέσεις. Είναι αρκετά απλό να αντιγράψετε και να επικολλήσετε ή να δημιουργήσετε ξεχωριστά αλληλοεξαρτώμενες αλληλουχίες σημειώσεων. Αλλά τυπικά, αυτές οι προσεγγίσεις σημαίνουν θυσία της φυσικής ροής ή της συνοχής μεταξύ των αλληλοεξαρτώμενων στοιχείων, και εκεί βρίσκεται η πρόκληση».

Και εδώ μπαίνει το Pop*. Το «pop star» είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Bodily, το οποίο είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί χωρίς την ανθρώπινη συμβολή και, το πιο σημαντικό, λύνει το πρόβλημα της εξάρτησης μεγάλης εμβέλειας. Χρησιμοποιήθηκαν γνωστά τραγούδια όπως τα «Twinkle, Twinkle Little Star» και «Somewhere Over the Rainbow», καθώς και κλασικά τραγούδια όπως το «Hey Jude» των Beatles και το «Imagine» του John Lennon για να εκπαιδεύσουν το Pop* σε συγχορδίες, ρυθμούς και στίχους. Μετά από αυτή τη φάση εκπαίδευσης, η AI μπορεί τώρα να συνθέσει τα δικά της σύντομα ποπ τραγούδια.

«Μία από τις πρώτες συνθέσεις που δημιούργησε το Pop* ήταν αυτό το πραγματικά ζοφερό τραγούδι, με στίχους «Και νομίζω ότι είμαι απλώς ένα ψέμα», εξήγησε ο Bodily. «Με εξέπληξε το πόσο με συγκίνησε. Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε αισθήματα ανεπάρκειας κατά καιρούς, αλλά πέρα από αυτό, εδώ υπάρχει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που φαίνεται να αμφισβητεί την εγκυρότητά του και το κάνει με καλλιτεχνικό, δημιουργικό τρόπο».

Πρόσφατα, μια έρευνα του Bodily και του συνερευνητή Δρ. Dan Ventura, Καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, δημοσιεύτηκε στο «Special Collection: AI and Musical Creativity» τεύχος του Transactions of the International Society for Music Information Retrieval. Η δημοσίευση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της πολυετούς δουλειάς του Bodily, που ξεκίνησε όταν εργαζόταν για το διδακτορικό του στο BYU, υπό τις οδηγίες του Ventura.

«Όταν άρχισα να κάνω έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, είχα ήδη εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε μια εντελώς διαφορετική ερευνητική κατεύθυνση και ήταν ένα μεγάλο άλμα πίστης να αλλάξω», είπε ο Μπόντιλι. «Αυτή η δημοσίευση είναι στην πραγματικότητα η ανταμοιβή μου για αυτό το άλμα πριν από επτά χρόνια».

Τον Ιούνιο, το Pop* θα μπει σε μια μάχη συγκροτημάτων, τον Διαγωνισμό Τραγουδιού AI 2022, και θα διαγωνιστεί χρησιμοποιώντας μια από τις πρώτες του συνθέσεις, το «And I Think I». Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Bodily στοχεύει να ερευνήσει τη χρήση συστημάτων όπως το Pop* για θεραπευτικούς σκοπούς. Θα εξετάσει πώς η σύζευξη ατόμων με μια τεχνητή νοημοσύνη που ξέρει πώς να συνθέτει μουσική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητάς τους να είναι δημιουργικοί και να επεξεργάζονται όποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν.

«Το όραμά μου είναι να ενσωματώσω το Pop* σε μια εφαρμογή για κινητά, στην οποία ο χρήστης ζητά σκέψεις ή συναισθήματα και στη συνέχεια, το Pop* και ο χρήστης, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια ουσιαστική μουσική έκφραση ή αντίδραση σε αυτές τις ιδέες. Το σύστημα θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να βοηθά τον χρήστη να μοιράζεται αυτές τις δημιουργίες ή να βρίσκει άλλους ομοϊδεάτες δημιουργούς με τους οποίους θα μπορούσε να συνδεθεί. Η υπόθεσή μου είναι ότι ένα εργαλείο όπως αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις ψυχικής υγείας».


Συντάκτης Νewsroom 15 Ιουνίου, 2022 10:45

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV