Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στο Δέλτα του Έβρου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Μαρτίου, 2017 08:56

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στο Δέλτα του Έβρου

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Το Δέλτα του Έβρου


Ένα ακόμη δώρο της φύσης αλλά και του ποταμού που έχει δωρίσει και το όνομά του στον νομό είναι το Δέλτα του Έβρου. Είναι ένα από τα 15 Εθνικά Πάρκα σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα δύο, μαζί με το Δάσος της Δαδιάς, με τα οποία “προικίστηκε” ο νομός Έβρου. Ανεκτίμητος υγρότοπος και πηγή ζωής για τα φυτά, τα πουλιά, τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους που είτε φιλοξενεί είτε δέχεται σαν επισκέπτες.

945870_646422272164127_8300120526475669321_n
Τι είναι και τι μπορείτε να δείτε στο Δέλτα του Έβρου

Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας σημαντικός υγρότοπος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι εδώ και πολλά χρόνια Προστατευόμενη Περιοχή, καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις επιστήμες.

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού, μαζί με την δράση της θάλασσας, σχημάτισαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο Δέλτα με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όπου βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών και ζώων.

Η συνολική του έκταση είναι 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.17361764_877515329054819_3219124973497281370_n

Στο Δέλτα Έβρου μπορούν να διακριθούν 7 βασικές ενότητες βιοτόπων σε κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί και μια ιδιαίτερη ενότητα βλάστησης ανάλογα με την αλληλεπίδραση διάφορων παραγόντων. Το Δέλτα είναι πλούσιο από φυτά: έχουν παρατηρηθεί πάνω από 300 είδη φυτών μεταξύ αυτών πλατάνια, ιτιές, λεύκες, σκλήθρα, νούφαρα, νεροκάστανα στα κανάλια, στα λιβάδια ίριδες και ορχιδέες, ενώ στις ακτές και τις αμμονησίδες φύονται φυτά με λίγες απαιτήσεις όπως ο γιγάντιος έλυμος και το κρίνο της θάλασσας. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι οι αρμυρήθρες, οι οποίες το φθινόπωρο παίρνουν ένα βαθυκόκκινο χρώμα, σκεπάζοντας τις όχθες των λιμνοθαλασσών και τους αλμυρόβαλτους.

Ο υγρότοπος του Δέλτα Έβρου φημίζεται για τα αναρίθμητα είδη πανίδας που φιλοξενεί. 40 είδη θηλαστικών ζουν στο Δέλτα με πιο συνηθισμένα την αλεπού, τον ασβό, το κουνάβι, τη νυφίτσα, τον λαγόγυρο, την αγριόγατα, το αγριογούρουνο, τη βίδρα. Τα αμφίβια και τα ερπετά που απαντώνται στον υγρότοπο αριθμούν 28 είδη ανάμεσά τους νεροχελώνες, νερόφιδα, βάτραχοι και σαύρες ενώ στο γλυκό νερό ζουν ψάρια όπως το σαζάνι, η τούρνα και ο γουλιανός ενώ στο αλμυρό χέλι, τσιπούρα, κεφάλι, λαβράκι και γλώσσα. Από τα πιο σημαντικότερα που θα δείτε όμως στο Δέλτα του Έβρου και αξιόλογο σημείο αναφοράς της περιοχής είναι τα πάμπολα είδη πουλιών που ζουν ή επισκέπτονται το Δέλτα, μεταξύ αυτών και πολλά σπάνια είδη. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 320 είδη πουλιών. Μεταξύ των ειδών που παρατηρούνται στο Δέλτα είναι πάπιες (το Κιρκίρι, την Πρασινοκέφαλη, το Σφυριχτάρι), και χήνες (όπως η Ασπρομέτωπη, και οι πιο σπάνιες Κοκκινόχηνα και Σταχτόχηνα αλλά και ένα κοπάδι από Νανόχηνες που αποτελεί σχεδόν ολόκληρο τον αναπαραγόμενο φυσικό Ευρωπαϊκό πληθυσμό του είδους). Επίσης, το Δέλτα είναι ο πιο σημαντικός βιότοπος στην Ελλάδα για τα τρία είδη των ευρωπαϊκών κύκνων (Βουβόκυκνος, Αγριόκυκνος, Νανόκυκνος) ενώ από αρπακτικά παρατηρούνται ο Στικταετός, ο Βασιλαετός, ο Θαλασσαετός, η Γερακίνα, ο Καλαμόκιρκος, ο Βαλτόκιρκος.14517515_776934742446212_6381296381421672722_n

Τι μπορείτε να κάνετε στο Δέλτα του Έβρου

Για να ενημερωθείτε για το Δέλτα και τα είδη λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου που βρίσκεται στην Τραϊανούπολη με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την οικοτουριστική της ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αρχών και κοινού για τις οικολογικές αξίες του Δέλτα του Έβρου, ενώ φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας. Το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί σε καθημερινή βάση (καθώς και τα Σαββατοκύριακα) και μπορεί το κοινό να απευθύνεται σ’ αυτό για θέματα ενημέρωσης για το Δέλτα του Έβρου, οργάνωσης και προγραμματισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Δέλτα του Έβρου αλλά και για να προμηθευτεί έντυπο υλικό για τον υγρότοπο ή να συλλέξει στοιχεία γι’ αυτόν στη βιβλιοθήκη που λειτουργεί. Ακόμη εντός του Κέντρου υπάρχει εκθεσιακός χώρος με φωτογραφίες και κείμενα για το Δέλτα του Έβρου, αίθουσα προβολών όπου προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο ενώ λειτουργεί και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη σχετικά με τον υγρότοπο.

Πέρα από την ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης μπορείτε να δείτε το Δέλτα από κοντά κάνοντας περιήγηση, καθώς υπάρχουν δρομολόγια με λεωφορεία αλλά και βαρκάδα στα νερά του Δέλτα.
Πιο συγκεκριμένα, οι περιηγήσεις περιλαμβάνουν ενημερωτική βιντεοπροβολή , συνοδεία στον υγρότοπο με λεωφορείο του Φορέα Διαχείρισης καθώς και υδάτινη διαδρομή με τις παραδοσιακές πλάβες. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης παρέχεται στους επισκέπτες ο κατάλληλος εξοπλισμός παρατήρησης όπως τηλεσκόπια και κιάλια.

Αν πάλι αγαπάτε το περπάτημα ή θέλετε να περιπλανηθείτε στο Δέλτα με δικό σας όχημα, στο Κέντρο Πληροφόρησης μπορείτε να ενημερωθείτε για διαδρομές και μονοπάτια ώστε να επισκεφθείτε τον υγρότοπο με το αυτοκίνητο, τα πόδια ή το ποδήλατο, σε επιλεγμένες επιτρεπόμενες περιοχές.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα κατά διαστήματα υλοποιεί και ορισμένες επετειακές και άλλες εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πληροφόρησης και στο Δέλτα του Έβρου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης: http://www.evros-delta.gr/

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε το Δέλτα του Έβρου!

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτή την Κυριακή;

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για  ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες τις εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!

 

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Μαρτίου, 2017 08:56

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV