Αίτημα για αποζημίωση των σκορδοπαραγωγών Βύσσας στην ΕΕ

Συντάκτης Νewsroom 9 Αυγούστου, 2016 11:11

Αίτημα για αποζημίωση των σκορδοπαραγωγών Βύσσας στην ΕΕ

Σε σοβαρό πρόβλημα εξελίσσονται οι νηματώδεις που φέτος, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, μείωσαν την παραγωγή κατά 30-40%.

Ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σκόρδου της Βύσσας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ορεστιάδος αφού η «καταστροφή της φετινής παραγωγής σκόρδου ξεπερνά σε ποσοστό το 50%», καθώς οι «έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, συνέπεσαν με την περίοδο ωρίμανσης του σκόρδου προκαλώντας σε ορισμένους παραγωγούς την ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας ενώ κάποιοι άλλοι συγκόμισαν τελικά μικρές ποσότητες». Συνεπώς, ο Ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα ώστε να αποζημιωθούν οι εν λόγω παραγωγοί σκόρδου για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Οι σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλουν το σκόρδο είναι η σκωρίαση και το στεμφύλιο, για τις οποίες οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους. Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλούν οι νηματώδεις του σκόρδου, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα ορισμένων δοκιμών για να μπορέσουμε να προτείνουμε καινούριους τρόπους για την αντιμετώπιση των νηματωδών ξεκινώντας από την εποχή φύτευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, γεωπόνος της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Ορεστιάδας.


Σημαντική μείωση στις αποδόσεις και κατ’ επέκταση στην παραγωγή καταγράφεται τη φετινή χρονιά από τους παραγωγούς σκόρδου της Νέας Βύσσας. Ο ήπιος χειμώνας και η βροχερή άνοιξη που ακολούθησε ευνόησαν την αύξηση του πληθυσμού στους νηματώδεις που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στους βολβούς. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας, κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης, «η συγκομιδή ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και τώρα γίνεται η ξήρανση. Με μια πρώτη εκτίμηση η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε ποσοστό 30-40%».

Πηγή:Αγρότυπος

 


Συντάκτης Νewsroom 9 Αυγούστου, 2016 11:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV