Μήνυμα Δερμεντζόπουλου προς τους μαθητές

Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2015 09:10

Μήνυμα Δερμεντζόπουλου προς τους μαθητές

Μήνυμα προς τους μαθητές που ξεκινάνε σήμερα τις πανελλαδικές εξετάσεις απέστειλε ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ.Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος:

Αγαπητά μας παιδιά,


Αρχίζουν σήμερα οι πανελλάδικες εξετάσεις στις οποίες θα καταθέσουν τον κόπο τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄Λυκείου. Με αυτές ολοκληρώνεται ένας ωραίος, δημιουργικός κύκλος, που ξεκίνησε δώδεκα χρόνια πριν, χρόνια γεμάτα ζωή, γνώσεις και πρόοδο, ανακάλυψη δεξιοτήτων και ανάδειξη δυνατοτήτων, κοινωνικοποίηση και σφυριλάτηση σχέσεων, κυρίως όμως χρόνια γεμάτα μόχθο και ανταμοιβή.

Οι επόμενες μέρες απαιτούν συγκέντρωση, νηφαλιότητα και ταυτόχρονα μεθοδικότητα και ψυχραιμία. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, στον οποίο έχετε αφοσιωθεί και επιθυμείτε να κατακτήσετε.

Με την εμπειρία μου ως πολιτικού που υπηρέτησε την ελληνική εκπαιδευση, κυρίως όμως ως πατέρα παιδιών που πέρασαν την ίδια δοκιμασία, σας διαβεβαιώ ότι οι σημερινές εξετάσεις, πέρα από το διαγωνιστικό τους χαρακτήρα, έχουν μια ιδιαίτερη χρησιμότητα. Η συμμετοχή σας σε αυτές είναι από μόνη της ένα επίτευγμα, γιατί σας προετοιμάζουν για τις κάθε μορφής δοκιμασίες που στην ενήλικη ζωή σας θα κληθείτε να διαγωνιστείτε. Είναι το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου, προσωπικών αναζητήσεων και προοπτικών.

Σήμερα διεκδικείτε μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μοιάζει να φαντάζει με μια θέση στο όνειρο. Και έτσι είναι φυσικά, αφού κοπιάσατε, επενδύσατε το χρόνο σας, στερηθήκατε ώρες ξεγνοιασιάς, κουραστήκατε. ΄Ενα καλό αποτέλεσμα θα ανταμείψει όχι μόνο εσάς τους ίδιους, αλλά και τους γονείς και τις οικογενειές σας που βρέθηκαν σταθεροί συνοδοιπόροι και εμψυχωτές του αγώνα σας. ΄Ομως το μέλλον σας δεν εξαρτάται μόνο από το αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων. Στο δύσκολο αλλά συναρπαστικό ταξίδι της ζωής νικητής τελικά αναδεικνύεται αυτός που έχει ήθος και προσωπικότητα, δύναμη χαρακτήρα κι αγωνιστικό πνεύμα, αυτός που έχει κοντά του ανθρώπους να αγαπά και να τον αγαπούν.

Απευθύνομαι στους γονείς σας, που σήμερα νιώθουν ότι διαγωνίζονται μαζί με σας, και τους καλώ να συνεχίζουν να σας στηρίζουν, όπως έκαναν όλα τα μαθητικά σας χρόνια, με αγάπη, χωρίς άγχος και πίεση. Η επιτυχία ή η πιθανή αποτυχία των παιδιών στις εξετάσεις δε σημαίνει ότι οι ίδιοι πέτυχαν ή απέτυχαν στο ρόλο τους. Οφείλουν  να βάλουν στην άκρη τις δικές τους προσδοκίες, να αφουγκραστούν τις προσδοκίες των παιδιών τους και να στηρίξουν τις επιλογές τους. Κανένας γονιός δεν κρίνεται ως καλός ή κακός, πετυχημένος ή μη, μόνο από το πώς θα γράψει το παιδί του στις πανελλαδικές. Αντίθετα, κρίνεται από το πόσο περήφανος νιώθει  για το παιδί του που κόπιασε όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του κόπου αυτού.

Αγαπητά μας παιδιά,

Θυμηθείτε ότι οι εξετάσεις αυτών των ημερών δίνουν μιά μόνο διέξοδο στις αναζητήσεις σας. Υπάρχουν δεκάδες άλλες περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, παραδοσιακές ή  πρωτότυπες, τολμηρές και καινοτόμες. Κοινό στοιχείο για όλες αυτές είναι το αδιάκοπα αγωνιστικό σας πνεύμα. Αυτό περιμένουμε για να αλλάξει ο κόσμος όλος!

Σας εύχομαι από καρδιάς να ολοκληρώσετε την προσπάθειά σας με επιτυχία και οι κόποι σας να ανταμειφθούν.


Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2015 09:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV