Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τέλος χρόνου για την έκπτωση 3%

Συντάκτης Νewsroom 27 Αυγούστου, 2021 09:46

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τέλος χρόνου για την έκπτωση 3%

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν από την έκπτωση του 3% επί του φόρου εισοδήματος ο οποίος θα προκύψει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Η προθεσμία λήγει σήμερα Παρασκευή 27 Αυγούστου και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή των δύο πρώτων δόσεων (Ιουλίου-Αυγούστου) θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου, δεν άλλαξε την καταληκτική ημερομηνία για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν της έκπτωσης του 3%.


Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να έχουν έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι και σήμερα 27 Αυγούστου και να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Το τελικό ποσό μετά την έκπτωση εμφανίζεται στον πίνακα με τη συνολική εικόνα των οφειλών οι οποίες βρίσκονται εκτός ρύθμισης.

Πατώντας στο πεδίο «έκδοση ταυτότητας οφειλής» οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το τελικό ποσό της οφειλής τους, στο οποίο θα έχει υπολογιστεί και η μείωση του 3%.

Μειωμένα εκκαθαριστικά

Ακόμα και αν απομένουν μόλις μερικές ημέρες μέχρι να κλείσει οριστικά το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν υποβάλλει δηλωσεις βλέπουν μηδενικά ή ακόμα και πιστωτικά εκκαθαριστικά

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής τα Ε1 που έχουν υποβληθεί ειναι 5.095.282.

Από την ανάλυση αυτών προκύπτουν τα εξής:

• Το 31,86% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, για 2.233.183 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,896 δισ. ευρώ.

• Το 51,41% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φέτος επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο.

Σε σύνολο 7.010.349 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 3.603.978 είναι μηδενικά.

• Για το 16,74% των φορολογουμένων ή 1.173.188 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

Ακίνητη περιουσία

Ειδικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώνουν ότι εξαιτίας των κουρεμένων ενοικίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος που προκύπτει είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Για την απαλλαγή από την φορολογία των ανείσπρακτων ενοικίων χρειάζεται η κατάθεση στη Δ.Ο.Υ αντίγραφο εξωδίκου και το αποδεικτικό επίδοσής του.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Ε2, συμπληρώνεται το ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων για το οποίο έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2020, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2020.


Συντάκτης Νewsroom 27 Αυγούστου, 2021 09:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV