Το saferinternet.gr δίνει λύσεις σε προβλήματα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

Συντάκτης Νewsroom 11 Φεβρουαρίου, 2011 14:49

Είναι γεγονός, ότι ο αριθμός των παιδιών και εφήβων, που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση έχει αυξηθεί. Αρκετοί γονείς φαίνεται να πιστεύουν πως το διαδίκτυο είναι ένας ασφαλής χώρος, όπου το παιδί τους μπορεί να περάσει άφοβα τον ελεύθερο χρόνο του. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.


Ενώ τα παιδιά μπορούν να βρούν στο διαδίκτυο μια πληθώρα πλροφοριών από διάφορες πηγές μάθησης όπως εγκυκλοπαίδειες, βιβλιοθήκες, ειδησεογραφικά πρακτορεία και πολλούς άλλους οργανισμούς και να παίζουν ηλεκτρονικά παιγνίδια ή να επικοινωνούν με φίλους τους, απειλούνται και από πληθώρα κινδύνων.

Το διαδίκτυο είναι ένας εικονικός χώρος, όπου επικρατεί πλήρης ανωνυμότητα και τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση και επικοινωνία μεταξύ των παιδιών πολύ συχνά είναι ψευδώνυμα. Είναι αδύνατο να γνωρίζει σε τέτοιες περιπτώσεις το παιδί εάν αυτός με τον οποίο επικοινωνεί είναι πράγματι παιδί ή για παράδειγμα κάποιος ενήλικας που να θέλει να του κάνει κακό.

Μπορεί να υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν το παιδί πεισθεί από κάποιον επιτήδειο και δώσει προσωπικές πληροφορίες όπως όνομα, κωδικούς, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό πιστωτικής κάρτας και διεύθυνση.

Ακόμη χειρότερα σε περίπτωση που πεισθεί να συναντήσει κάποιον άγνωστο με τον οποίο επικοινωνούσε μέσω διαδικτύου.

  • τα παιδιά μπορεί να επισκέπτονται ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες γι’ αυτά
  • μπορεί να βρεθούν σε ιστοσελίδες ομάδων που προωθούν το μίσος, τη βία και την πορνογραφία
  • τα παιδιά μπορεί να παραπλανηθούν και να πέσουν θύματα μια έντονης καλοστημένης διαφημιστικής εκστρατείας
  • υπάρχουν ιστοσελίδες που για να προσελκύσουν τα παιδιά να τους παραχωρήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, τους υπόσχονται δώρα

Η ιστοσελίδα saferinternet.gr της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτός από χρήσιμες πληροφορίες, ειδήσεις και συμβουλές σε σχέση με την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους, παρέχει και πρώτη βοήθεια σε περίπτωση, που ένα παιδί, ένας έφηβος ή ακόμη κι ένας ενήλικας έχουν υποστεί παρενόχληση μέσω του ίντερνετ.

H δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  χρηματοδοτείται δε αποκλειστικά από την Ε.Ε. και τους χορηγούς της.

Στις 8 Φεβρουαρίου ήταν η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011. Με αφορμή αυτό το γεγονός επικοινωνήσαμε με την ιστοσελίδα saferinternet.gr

Ακούστε τη συνέντευξη με τη συντονίστρια της δράσης, Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, στην εκπομπή μας μεσημεΡΑΔΙΟ με την Πόπη Κουρτίδη (καθημερινά 12.00-14.00 στις συχνότητες του Ράδιο Έβρος).

Εδώ:

Η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά μιλά για τη δράση saferinetrnet.gr


Συντάκτης Νewsroom 11 Φεβρουαρίου, 2011 14:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV