Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως για την στελέχωση των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και τη φύλαξη του κέντρου κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2013 23:02

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως για την στελέχωση των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και τη φύλαξη του κέντρου κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

Απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, στην υπ’ αριθ. 4887/ 07-12-2012 ερώτηση του Βουλευτή Έβρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνου Ουζουνίδη, σχετικά με τη στελέχωση των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και τη φύλαξη του κέντρου κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.


“Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί ως βασικός στόχος υψηλής προτεραιότητας η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας, τόσο των αστικών κέντρων όσο και της ελληνικής περιφέρειας.

Στα πλαίσια αυτά, παρόλο που η δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας είναι στο σύνολό της ελλειμματική σε σχέση με την οργανική, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομία, αφού αξιολογεί τα προβλήματα που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στις μάχιμες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καταβάλλει προσπάθεια για την ορθολογική και αντικειμενική στελέχωση αυτών, καθώς και την ενίσχυσή τους,  έχοντας ως κριτήριο τις υπηρεσιακές ανάγκες, την πληθυσμιακή δομή και την εγκληματικότητα της κάθε περιοχής. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο καταρτίζει πίνακες με τις κενές κατά βαθμό θέσεις, οι οποίες καλύπτονται κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις, είτε με τους επιθυμούντες αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, είτε με τοποθετήσεις νεοξερχόμενων αστυνομικών και ειδικών φρουρών, από τις οικείες σχολές της ελληνικής Αστυνομίας.

Με το προβλεπόμενο σύστημα μεταθέσεων επιδιώκεται πρωτίστως η κάλυψη των αναγκών των αστυνομικών Υπηρεσιών και η εξασφάλιση των αναγκαίων για την αποτελεσματική λειτουργία της όρων, χωρίς όμως, να αποκλείεται η λήψη υπόψη κριτηρίων σχετιζόμενων με την εξυπηρέτηση οικογενειακών αναγκών των αστυνομικών υπαλλήλων.

Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται από το Υπουργείο και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση των περιφερειακών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους, κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις και τοποθετήσεις του τρέχοντος έτους για την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας προκηρύχθηκαν, προς πλήρωση, 35 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών (εκ των οποίων 32 καλύφθηκαν) και 1 θέση ειδικού φρουρών από τα Κέντρα Εκπαίδευσης της Σχολής Αστυφυλάκων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες που είχαν διαμορφωθεί από τις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις (έτους 2011), προκήρυξε για την Α.Δ. Ορεστιάδας, κατ’ εφαρμογή του αρθρ. 12 παρ. 9 π.δ. 211/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 8 πρόσθετες θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες καλύφθηκαν από ειδικούς φρουρούς, είχαν ζητήσει μετάθεση με τις τακτικές μεταθέσεις του παρελθόντος έτους.

Οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β’ και Ειδικών Φρουρών από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη, γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια ( άρθρο 3 π.δ. 100/2003) και π.δ. 211/2005) και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 19 του π.δ. 100/2003 και το άρθρο 15 του π.δ. 211/2005 δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Α΄, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην εκάστοτε Υπηρεσία.

Πέραν των ανωτέρων, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, με διαταγή του κ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η ενίσχυση της Α.Δ. Ορεστιάδας αρχικά με 745 αστυνομικούς πρώην συνοριακούς φύλακες καθώς και η συνέχιση της απόσπασης ικανού αριθμού αστυνομικών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι αυξημένες ανάγκες της και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα. Επίσης, διατάχθηκε η απόσπαση 465 νέων Αστυφυλάκων για χρονικό διάστημα από 03-10-2012 έως 02-01-2013.

Περαιτέρω, σε ό, τι αφορά στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης (.Τ.Σ.Φ.) Κυπρίνου σας ενημερώνουμε ότι στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Χώρου Παραμονής Αλλοδαπών (Ε.Χ.Π.Α.) Φυλακίου και σε αυτό έχει ανατεθεί η φύλαξη-φρούρηση των εγκαταστάσεων και των φιλοξενούμενων αλλοδαπών παράνομων μεταναστών. Σημειώνεται δε, ότι για την ασφαλή φύλαξη των περί ων ο λόγος εγκαταστάσεων και των αλλοδαπών κρατουμένων που διαμένουν σε αυτές διατίθεται επαρκής αστυνομική δύναμη καθ’ όλο το 24ωρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας τω κατοίκων της περιοχής.

Γι’ αυτό και τα όποια, μεμονωμένα περιστατικά αντιδράσεων των κρατουμένων, αλλοδαπών έχουν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά από τις υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμεις. Επισημαίνεται δε ότι την 17-12-2012 στον Ε.Χ.Π.Α. Φυλακίου, η χωρητικότητα του οποίου ανέρχεται στον αριθμό των 374 ατόμων, κρατούντων 162 αλλοδαποί.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την εντατικοποίηση των ενεργειών τους, την ενεργοποίηση του προσωπικού και την κατάλληλη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουν, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο αστυνόμευσης στην εν λόγω Αστυνομική Διεύθυνση. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας των αστυνομικών Υπηρεσιών με τις, κατά περίπτωση, συναρμόδιες Υπηρεσίες και άλλους Φορείς, για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και συνοχής σε όλες τις περιοχές της”.

 


Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2013 23:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV