Σ. Τζιογκίδης: Λίγα πράγματα θέλουν οι κάτοικοι στα χωριά, αλλά να γίνονται – Οι ζημιές από τις περσινές πλημμύρες το μεγάλο πρόβλημα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2022 19:18

Σ. Τζιογκίδης: Λίγα πράγματα θέλουν οι κάτοικοι στα χωριά, αλλά να γίνονται – Οι ζημιές από τις περσινές πλημμύρες το μεγάλο πρόβλημα

Η Φωνή Των Τοπικών Κοινοτήτων | Στρέφουμε την προσοχή μας στα θέματα των χωριών, των οικισμών, των τοπικών κοινοτήτων για να ακουστεί η φωνή των κατοίκων διά των προέδρων που τους εκπροσωπούν, και να αναδειχθούν έτσι τα θέματά τους. Αυτήν την εβδομάδα στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” μιλήσαμε για την Καρωτή του Δήμου Διδυμοτείχου με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καρωτής Στράτο Τζιογκίδη.

Συστήνοντάς μας το χωριό Kαρωτή, ο πρόεδρός του ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στο χωριό μένουνε περίπου 150 άτομα, οι περισσότεροι μεγάλoι σε ηλικία, δραστηριοποιείται ένας σύλλογος γυναικών, σχολείο δεν υπάρχει ενώ στο κτήριο του παλιού σχολείου αξιοποιείται από τον Δήμο και λειτουργεί εκεί ΚΕΚ. Οι οικογένειες που έχουν παιδιά στο χωριό είναι ελάχιστες και τα παιδιά της Καρωτής πηγαίνουν σχολείο (νηπιαγωγείο και Δημοτικό) στο Διδυμότειχο. Υπάρχουν και αρκετά καφενεία που συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και ο σύλλογος που συγκεντρώνονται μία φορά την εβδομάδα οι γυναίκες, ωστόσο δεν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες στο χωριό και η πανδημία έχει φθίνει και αυτές τις συγκεντρώσεις δίνοντας περισσότερο την αίσθηση ερήμωσης, όπως και σε άλλα χωριά του Βορείου κυρίως Έβρου. Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Τζιογκίδης, η Καρωτή δεν διαθέτει ιατρείο, οι υπηρεσίες του γιατρού στεγάζονται στον χώρο της κοινότητας και στο γραφείο του προέδρου κάθε 15 ημέρες που επισκέπτεται αγροτικός ιατρός το χωριό και συνταγογραφεί για τον πληθυσμό και δυστυχώς άλλες ιατρικές υπηρεσίες δεν προσφέρονται στο χωριό.

Η μη αποκατάσταση των ζημιών από τις περσινές πλημμύρες μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους

Αναφέροντας άλλα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καρωτή, ο κ. Τζιογκίδης εξήγησε ότι μικροπροβλήματα αντιμετωπίζονται και από πλευράς Δήμου, ο οποίος “κάνει ότι μπορεί και μας εξυπηρετεί” ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι ζημιές στα χωράφια και στο κανάλι του Ερυθροποτάμου, οι οποίες προκλήθηκαν από τις περσινές πλημμύρες, και δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Όπως ανέφερε μάλιστα το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα χωριά της περιοχής του Ερυθροποτάμου. “Ο κόσμος έπαθε ζημιές, δεν έχει πληρωθεί ακόμα, αλλά και τώρα αν βρέξει ή χιονίσει και έρθει νερό, επειδή δεν έχουν αποκατασταθεί καθόλου οι βλάβες του Ερυθροποτάμου, θα ξαναπλημμυρίσουν, ο κόσμος έχει ξοδέψει κάποια λεφτά, και θα ξαναπάθουμε και πάλι ζημιές, ό,τι πάθαμε και πέρσι, και θα παρακαλάμε το κράτος να μας πληρώσει” ανέφερε ο πρόεδρος. Υπογράμμισε πως για αυτά τα θέματα ευθύνεται η Περιφέρεια καθώς δεν φρόντισε να κάνει τουλάχιστον την αποκατάσταση του κεντρικού καναλιού του Ερυθροποτάμου: “Τα άφησαν τελείως στο έλεος του Θεού, όλοι παρακαλάμε να μην βρέξει για να μην ξαναπάθουμε ζημιές, ή μη χιονίσει πολύ και έρθουν νερά και ξαναπλημμυρίσουμε, γιατί ότι έχει σπείρει ο κόσμος μέσα στην κοιλάδα του Ερυθροποταμου δυστυχώς ή ευτυχώς θα καταστραφούνε όλα“. Ο κ. Τζιογκίδης μάλιστα είπε πως έχει καθυστερήσει και η διαδικασία αποζημιώσεων καθώς πρόσφατα έλαβαν τις καταστάσεις οι πρόεδροι των χωριών για τις περσινές αποζημιώσεις και παρά το γεγονός πως η περιοχή μαζί με περιοχές της Καρδίτσας είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα αποζημιώσεων και στην Καρδίτσα έχουν ήδη καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.


Ερωτηθείς για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό, ο πρόεδρος της Καρωτής ανέφερε ότι τα χωριά δεν έχουν πολλές απαιτήσεις: “Τα χωριά μας την κατάσταση που είναι δεν θέλουν πολλά πολλά πράγματα. Θέλουν την αγροτική οδοποιία, θέλουν να έχουν το νεράκι τους το καλοκαίρι, να έχουν τα καθαρά τα νεκροταφεία τους, αυτά αν μπορεί ο κάθε Δήμος να μας τα φέρει εις πέρας και δεν έχει ο κόσμος μεγάλες προσδοκίες για μεγάλα έργα” προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να υπάρχουν δυνατότητες και δυναμική στις πόλεις του Βορείου Έβρου.

Τέλος ο κ. Τζιογκίδης αναφέρθηκε στα καλά που έχει η περιοχή και στη μεγάλη πολιτιστική και πολιτισμική αξία του χωριού, καθώς αποτελεί γενέτειρα μεγάλων φωνών που έγραψαν ιστορία στο θρακιώτικο και εβρίτικο τραγούδι όπως ο Χρόνης Αηδονίδης και ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης.
Παλαιότερα είχαν γίνει συζητήσεις να καθιερωθεί η θρακιώτικη βραδιά στο χωριό της Καρωτής κάθε Δεκαπενταύγουστο, κάτι που είχε συζητηθεί με τον τότε νομάρχη, τον κ. Ζαμπουνίδη, ωστόσο με την αλλαγή του Καλλικράτη και την κατάργηση των νομαρχιών αυτή η ιδέα έφυγε από το τραπέζι.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια γινόταν μια μεγάλη γιορτή τον Αύγουστο στην περιοχή του δημοτικού σχολείου, όπου πραγματοποιήθηκαν και οι βραβεύσεις των Δοϊτσίδη, Αηδονίδη και Δημούδη, καλλιτεχνών που κατάγονται από την Καρωτή και έχουν γίνει γνωστοί σε όλη την χώρα μέσα από την ενασχόληση τους με το τραγούδι και τη μουσική παράδοση της Θράκης. Όπως εξήγησε ωστόσο ο πρόεδρος του χωριού, η μείωση του πληθυσμού έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την διεξαγωγή εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια στο χωριό. “Από τη στιγμή που δεν έχουμε νέα παιδιά στα χωριά μας να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις εκδηλώσεις, ο κόσμος ο μεγάλος δεν μπορεί να τρέξει (σ.σ. για αυτές). […] Τι εκδήλωση μπορεί να διοργανώσει ένας σύλλογος όταν δεν ακολουθούν τα παιδιά μας, τα παιδιά μας έχουνε φύγει από τα χωριά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιογκίδης λέγοντας πως το καλοκαίρι είναι η μόνη εποχή που ζωντανεύει το χωριό και γεμίζει με κόσμο καθώς νεότερες οικογένειες έρχονται με τα παιδιά τους για να επισκεφθούν τους παππούδες και τότε γεμίζει το χωριό με νέους ανθρώπους και παιδιά “τότε βλέπουμε κόσμο μόνο το καλοκαίρι που έχουμε 30, 40, 50 πιτσιρίκια που φωνάζουνε και κάνουν φασαρία στο χωριό και λίγο παίρνουμε τα πάνω μας ότι ζούμε και εμείς” περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη επιθυμία η δημιουργία Μουσείου για τους Αηδονίδη και Δοϊτσίδη και την μουσική παράδοση στην Καρωτή

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρωτής δήλωσε πως θα ήθελε να δημιουργηθεί στο χωριό ένα μουσείο για τους δύο τεράστιους καλλιτέχνες που γέννησε το χωριό, τον Χρόνη Αηδονίδη και τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη και για το εβρίτικο τραγούδι. Υπήρχε η σκέψη να δημιουργηθεί στον χώρο του σχολείου ωστόσο αυτό νοικιάστηκε οπότε τώρα πρέπει να βρεθεί έστω μια αίθουσα και μαζί με την βοήθεια του Δήμου να δημιουργηθεί αυτό το Μουσείο αφιερωμένο στην μουσική παράδοση και τους μεγάλους καλλιτέχνες που γέννησε η Καρωτή. “Να υπάρχει κάτι για αυτούς τους δύο μεγάλους καλλιτέχνες, ένα Μουσείο, στην Καρωτή. Να ξέρει κάποιος θα πάει στην Καρωτή και θα δει πέντε πράγματα για τον Αηδονίδη, για τον Δοϊτσίδη. για τις κόρες του την Θεοπούλα και την Λαμπριάνα, για τον Δημούδη αργότερα, για όλους“.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 16 Ιανουαρίου, 2022 19:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV