Συνεδρίαση του Σ.Ν.Ο. στην Ορεστιάδα

Συντάκτης news 14 Φεβρουαρίου, 2010 16:44

Συνεδρίασε σήμερα το Σ.Ν.Ο. στην Ορεστιάδα, στις 12:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας υπό την προεδρία του Νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Ντόλιου, της Γενικής Γραμματέως Α.Μ.Θ. κ. Θεοδώρας Κόκλα. Συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Νομάρχης Έβρου κ. Κογιομτζής Μιχάλης, ο Έπαρχος Βορείου Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Γκουγκουσκίδης και Νικόλαος Νικολαϊδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδος κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Ορφέως, Σουφλίου, Βύσσας, οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, ο Αρχιπύραρχος Ιωάννης Αρσενίου, καθώς επίσης και ο Αντιστράτηγος, Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κασαπάκης υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου και ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ κ. Παναγιώτης Τσέτουρας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μία ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ότι αφορά τον τομέα τους. Η κατάσταση όπως την περιέγραψε ο Νομάρχης Έβρου έχει ως εξής:

«Αξιολογήσαμε την κατάσταση. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τα νερά δεν είναι όπως το 2007. Είναι σε ένα ύψος 6,30μ στο Πύθειο, ενώ ήταν 7,10 – 7,30μ (το 2007), ένα μέτρο παραπάνω, όμως οι ζημιές είναι ίδιες . Η διάρκεια αυτών των βροχοπτώσεων κράτησε πολλές μέρες. Έχουν μαλακώσει τα αναχώματα και σπάνε πολύ εύκολα. Έτσι λοιπόν έχουμε κατακλυστεί κατά κυριολεξία .Το Πύθειο γεμίζει αυτή την ώρα, οι Πετράδες, το Πραγγί, όλο το αγρόκτημα μέχρι το Διδυμότειχο. Κατακλύζεται το αγρόκτημα των Ψαθάδων, του Αμορίου, ένα μέρος των Λαβάρων, της Κορνοφωλιάς. Στα Λαγυνά από ντόπια νερά έχει κατακλυστεί όλο το αγρόκτημα. Υπάρχει κίνδυνος εκεί με τα Λαγυνά. Όπως επίσης στο Πέταλο και στο Τυχερό από προχθές ακόμη έχουν πλημμυρήσει 6,5 χιλιάδες στρέμματα στο Τυχερό, 8,5 χιλιάδες στο Πέταλο. Τι σημαίνει αυτό ; ότι ουσιαστικά εξαντλούνται όλα τα περιθώριά μας για να υπάρχουν ενδεχόμενες αποθήκες νερού. Μια μεγάλη αποθήκη που υπάρχει αυτή την ώρα είναι το μεγάλο αγρόκτημα του Ωοειδούς, στην Ορεστιάδα, 80 χιλιάδες στρέμματα, αλλά δεν τολμούμε ούτε να το σκεφτούμε ότι θα το σπάσουμε., να πλημμυρήσουμε την περιοχή . Αυτό θα συμβεί μόνο σε μία εξαιρετική περίπτωση, αν μπουν τα νερά μέσα στο Πραγγί ή κάπου αλλού εν πάση περιπτώσει. Θα σπάσουμε για να σώσουμε κάποιο χωριό. Τότε για να σώσουμε κάποια χωριό, θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε και να σπάσουμε το Ωοειδές. Αυτή τη στιγμή έχει σπάσει το ανάχωμα στο Ισαάκιο, τα νερά κατακλύζουν το αγρόκτημα του Ισαάκιο-Πραγγί- Πετράδες. Ο κίνδυνος είναι άμεσος για το χωριό, το βράδυ δηλαδή θα υπάρχει πρόβλημα. Ήδη αυτή τη στιγμή πάρθηκε απόφαση και με δεδομένο ότι ο νομός κηρύχτηκε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης από σήμερα τα ξημερώματα, εγκαταστάθηκε εργολαβία και μαζί με τον ΟΣΕ κλείνουμε τις γέφυρες που επιτρέπουν τα νερά να μπαίνουν στο Πραγγί, στη σιδηροδρομική γραμμή. Μπαζώνουμε από την εξωτερική πλευρά , προς την πλευρά του κάμπου, για να μη μπορέσουν να περάσουν τα νερά . Θέλουμε λοιπόν να το προστατεύσουμε. Πιστεύω ότι θα το προλάβουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Πραγγί. Ενδεχομένως μπορεί να υπερχειλίσει πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή και τελικά να οδηγηθούμε πάλι στην ίδια κατάσταση του 2007 όταν έγινε μεγάλη ζημιά. Ζωές δεν κινδυνεύουν.


Η παρουσία του Υφυπουργού κ. Ντόλιου σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντική, ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα, τον έχουμε άμεσο συμπαραστάτη, πιστεύουμε ότι θα κυλήσουν τα πράγματα ομαλά. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι σε ότι αφορά τα έργα θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι διαφορετικό ούτε τώρα ούτε στην πορεία. Βεβαίως είναι τα ζητήματα που πρέπει να δούμε αμέσως μετά. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να συζητήσουμε γι αυτά, δηλαδή τί θα γίνουν τα νερά, πώς πρέπει να φύγουν και τι θα γίνει με τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με την ηρτημένη σοδειά, τις αποζημιώσεις, αυτά είναι δεύτερα και τρίτα στην πορεία. Τώρα αυτό που προέχει είναι να μην κατακλυστούν και άλλα αγροκτήματα και ειδικά κτήματα τα οποία έχουν υποδομές και πολύ περισσότερο να μην κινδυνεύσουν χωριά και ανθρώπινες ζωές. Το σημείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ενώ οι Βούλγαροι κρατάνε νερό όσο μπορούν να βοηθήσουν, η στάθμη στο Πύθειο ανεβαίνει. Είμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης και ετοιμότητας».

Ο Υφυπουργός κ. Ντόλιος είπε ότι «είμαστε στα όρια του κόκκινου, γρήγορη ανακούφιση δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει. Πρώτη μας μέριμνα και επαγρύπνηση είναι να μην κινδυνεύσουν χωριά, ανθρώπινες ζωές. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ετοιμότητα και να υπάρχει συνεργασία. Παρακολουθούμε, περιμένουμε, είμαστε δίπλα». Κάλεσε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να κάνουν μία πρώτη καλή εκτίμηση των ζημιών και του κόστους αποκατάστασης των ρηγμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι. Τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν επείγουσες διαδικασίες δημοπράτησης και ότι αποκλείονται οι αναθέσεις. Θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στις ζημιές του αγροτικού τομέα για τις καλλιεργημένες και μη εκτάσεις.

Η Γ.Γ. Α.Μ.Θ. κ. Κόκλα μιλώντας συμφώνησε με τον Υφυπουργό, διαβεβαίωσε δε ότι οι υπηρεσίες κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. «Όλες οι ενέργειες», τόνισε, «θα γίνουν με διαφανή τρόπο, στόχος μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος, σε σύντομο χρόνο».


Συντάκτης news 14 Φεβρουαρίου, 2010 16:44

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV