Προκλητική η μείωση του προστίμου κατά 80% στα αυθαίρετα των μουσουλμάνων της Θράκης

Συντάκτης Νewsroom 25 Απριλίου, 2012 19:19

Προκλητική η μείωση του προστίμου κατά 80% στα αυθαίρετα των μουσουλμάνων της Θράκης

 


Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α. ΜΩΡΙΔΗ

Ανάστατοι πρέπει να είναι όλοι οι Έλληνες, που για μία ακόμη φορά οι «εθνοπατέρες» παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα και τους νόμους, που οι ίδιοι ψήφισαν στο παρελθόν, για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς. Τόπος του εγκλήματος για μία ακόμη φορά η αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου υπερψηφίστηκε τελικά πριν από λίγες ημέρες από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, μαζί με το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, τροπολογία σύμφωνα με την οποία μειώνεται κατά 80% το ποσοστό του ενιαίου φόρου ειδικού προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές για τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη ( άρθρο 47 ν. 4067/2012).

Η ιστορία ξεκινά όταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, κ. Αχμέτ Χατζή Οσμάν, ζήτησε να συμπεριληφθεί τροπολογία – προσθήκη στο ν. 4014/2012 (άρθρο 70), η οποία αφορά στον μειονοτικό πληθυσμό της Θράκης, τον οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι «βρίσκεται σε μειονεκτική θέση», αξιώνοντας παράλληλα την μεροληπτική αντιμετώπιση των μουσουλμάνων, που διαβιούν στη Θράκη, στο θέμα της καταβολής του ενιαίου προστίμου κατασκευής αυθαιρέτων, το οποίο ζήτησε να ανέρχεται σε ποσοστό 20%, όπως ισχύει και για τους παλιννοστούντες ομογενείς.

Το έγγραφο της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Οσμάν  και το οποίο δεν υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (;) αναφέρεται σε «λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος που είχαν ως αποτέλεσμα την εξ ανάγκης, κατασκευή αυθαιρέτων κατοικιών, για κάλυψη στεγαστικών αναγκών της μειονότητας…  Με την παρούσα τροπολογία ζητείται η θέσπιση του θετικού μέτρου της καταβολής ποσοστού 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου». Επικαλείται δε την εισαγωγή των μουσουλμάνων της μειονότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψή του ότι η μείωση του ενιαίου προστίμου στα αυθαίρετα αποτελεί «θετικό μέτρο για συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων».

Την τροπολογία αυτή, κατά τη συζήτηση άλλου νομοσχεδίου, υιοθέτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκος Σηφουνάκης, προσθέτοντας προσχηματικά ότι θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ και για το λόγο αυτό η συνεδρίαση στη Βουλή διεκόπη και η τροπολογία απεσύρθη.

Στο μεταξύ, κι ενώ η τροπολογία είχε αποσυρθεί, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Έβρου κα Ελένη Τσιαούση, θέλοντας προφανώς να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της εκλογικής της περιφέρειας, προέβη σε επείγουσα αναφορά προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ζητώντας την ένταξη του νομού Έβρου στη νέα τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί, κάνοντας λόγο για αδήριτη ανάγκη με σκοπό την βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων του ακριτικού νομού. Προφανώς, όμως, η κυρία Τσιαούση αγνοούσε τις βασικές διατάξεις του Συντάγματος, που κάνουν λόγο για ισονομία μεταξύ των Ελλήνων και το ενδεχόμενο ότι σε μία τέτοια περίπτωση η διάταξη του νόμου που θα προέβλεπε μειωμένο ποσοστό προστίμου για τους κατοίκους των τριών νομών της Θράκης θα κρινόταν παράνομη κι αντισυνταγματική από τα δικαστήρια.

Αιφνιδιαστικά, όμως, η ανωτέρω τροπολογία – χωρίς την ικανοποίηση του αιτήματος της βουλευτού Έβρου – επανήλθε προς ψήφιση σε ώρα (αργά τη νύχτα) κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών απουσίαζε από το κοινοβούλιο. Υπερψηφίστηκε από τους ελάχιστους παρόντες βουλευτές και κατέστη έτσι νόμος του Κράτους.

Είναι βέβαιο ότι όσοι βουλευτές τελικά υπερψήφισαν την παραπάνω τροπολογία γνώριζαν ότι η διάταξη που ψηφίζουν είναι παράνομη κι αντισυνταγματική, αλλά αυτό δεν εμπόδισε, εν όψει των εκλογών, να διαγκωνίζονται μεταξύ τους περί του ποιος ευνόησε τους μουσουλμάνους, προς άγρα των ψήφων τους. Αυτό είναι ένα από τα φαινόμενα της πολιτικής μας ζωής, ώστε προκειμένου να συλλεχθούν ψήφοι, να μη λαμβάνεται υπόψη ούτε η συνταγματικότητα ενός μέτρου, ούτε η ηθική πλευρά του.

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε αντιβαίνει σε κανόνες του Συντάγματος, διότι δεν προστατεύεται η ισονομία και ισοπολιτεία και δημιουργεί προβλήματα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, που συνοικούν αρμονικά επί δεκαετίες στην ίδια περιοχή. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά επιτρεπτό να χαρίζονται πρόστιμα μόνο σε μουσουλμάνους. Ούτε βέβαια είναι επιτρεπτό να χαρίζονται πρόστιμα μόνο στους πολίτες – μουσουλμάνους και χριστιανούς- δύο νομών της χώρας (όπως προέβλεπε η τροπολογία Σηφουνάκη μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε). Το κύριο στοιχείο της δημοκρατίας είναι η ισονομία.

Αυτό επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έγκαιρα αντιλήφθηκαν την υπερψήφιση της προκλητικής  τροπολογίας σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού της περιοχής και ζητούν την μη εφαρμογή της από το κράτος και την μη διαφοροποίηση της Θράκης από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό. «Η Θράκη μας περισσεύει;;; Είναι κάτι «εξωτικό» που απαιτεί «ειδική» μεταχείριση;»

Επομένως, οι κύριοι βουλευτές της Θράκης οφείλουν εξηγήσεις για την ψήφιση της ανωτέρω τροπολογίας, που εισάγει άδικη διάκριση βάσει του θρησκεύματος μεταξύ Ελλήνων πολιτών. Όσοι δηλαδή είναι χριστιανοί ή κάποιου άλλου θρησκεύματος βρίσκονται στο στόχαστρο άδικων και επαχθών φόρων και προστίμων από το κράτος, ενώ οι μουσουλμάνοι – με μόνη την διαφοροποίηση τους ως προς το θρήσκευμα – είναι οι προνομιούχοι που απαλλάσσονται από το μεγαλύτερο μέρος των φόρων και των προστίμων αυτών; Αλήθεια, θα αναρωτηθεί κανείς, η υπερψήφιση της τροπολογίας έγινε όντως για τις μουσουλμανικές ψήφους ή κάποιες άλλες δυνάμεις και συμφέροντα του Τουρκικού κράτους στην περιοχή της Θράκης το επέβαλαν; Ως πότε η Ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα αποτελεί «Δούρειο Ίππο», για τα σχέδια της Άγκυρας και μάλιστα με την δημοκρατική ανοχή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το οποίο υποκύπτει διαρκώς στην πίεση των τοπικών μουσουλμάνων βουλευτών;

Ο Δημήτριος Μωρίδης είναι δικηγόρος και δημοσιογράφος.


Συντάκτης Νewsroom 25 Απριλίου, 2012 19:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV