Ποια είναι τα επόμενα βήματα βάσει Συντάγματος για το σχηματισμό κυβέρνησης

Συντάκτης Νewsroom 7 Μαΐου, 2012 07:53

Ποια είναι τα επόμενα βήματα βάσει Συντάγματος για το σχηματισμό κυβέρνησης

Μόλις ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος (ο οποίος ΔΕΝ εκλέγεται στην Καστοριά) παραδώσει, το μεσημέρι της Δευτέρας, τα τελικά αποτελέσματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. 
Ο πρώτος που θα κληθεί, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, στο προεδρικό Μέγαρο για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος με σχετική πλειοψηφία. Ο κ. Σαμαράς θα έχει στη διάθεσή του τρεις μέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν σε αυτό το διάστημα δεν τα καταφέρει, η εντολή θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κι εκείνος ακολούθως θα τη δώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η εντολή θα πάρει στο τρίτο κόμμα. 
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είπε αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.
Δήλωσε δε δήλωσε έτοιμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με αποκλειστική επιδίωξη την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση του μνημονίου.
Πρόταση συνεργασίας από τη ΝΔ δε φαίνεται πρόθυμο να αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού». Δεν έκρυψε δε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο. 
Αναμφίβολα, ο θριαμβευτής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης Αριστεράς, αλλά πριν καλά καλά «στεγνώσει το… μελάνι» από τις δηλώσεις του, η Αλέκα Παπαρήγα διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δεν προτίθεται να συνεργαστεί με κανέναν. 
Αρνητικός στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δήλωσε και ο Πάνος Καμμένος, «το ούτε νεκρός (για συνεργασία με τη ΝΔ) ισχύει», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε όμως συνεργασίες με βουλευτές άλλων κομμάτων, που όπως είπε είναι δυσαρεστημένοι με τους ηγέτες τους.


Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Αν τώρα μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

MEPOΣ TPITO – Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας > TMHMA B΄ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας > KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου

‘Αρθρο 37: (Διορισμός Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης)

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.
*2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. 
*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή. 
*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή  η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

 

Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές  νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.

Συντάκτης Νewsroom 7 Μαΐου, 2012 07:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV