Περιφερειακή Αναγέννηση: Οι λόγοι που καταψηφίσαμε την κοινότυπη πρόταση της Περιφέρειας ΑΜΘ για την κρίσιμη προγραμματική περίοδο 2014-2020

Συντάκτης Νewsroom 28 Αυγούστου, 2013 21:24

Περιφερειακή Αναγέννηση:  Οι λόγοι που καταψηφίσαμε την κοινότυπη πρόταση της Περιφέρειας ΑΜΘ για την κρίσιμη  προγραμματική περίοδο 2014-2020

 Με τις παρατηρήσεις και τις ρητές επισημάνσεις που επισυνάπτονται στην διορθωτική πρόταση μας για την  προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την Περιφέρεια ΑΜΘ , παρότι συμφωνούμε κατ αρχήν με το πρόγραμμα,  καταψηφίσαμε γιατί θεωρήσαμε την πρόταση- ως έχει- ξένη, μη εναρμονισμένη στην περιφερειακή μας κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Εμμένουμε ότι η πρόταση χρειάζεται θεμελιακές  διορθώσεις αναπροσανατολισμού των στοχεύσεων της. Από το γεγονός ότι σήμερα, το 2013, στο τέλος και του ΕΣΠΑ, της 4ης   κατά σειρά προγραμματικής περιόδου, η Χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 60 ετών, ευθέως διαπιστώνεται  ότι τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης  δεν πέτυχαν παρά ελάχιστα και επιφανειακά στην οικονομική αναδιάρθρωση και στο εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου και της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειάς μας. Προτείνεται και πάλι από την περιφέρεια ΑΜΘ, με  μια όμοια δομημένη διαδικασία, λογικές, στοχεύσεις παρωχημένες και πρόταση προγράμματος να συνεχίσουμε έως το 2020,σαν να μην έγινε τίποτα, σαν να μην καταλαβαίνουν κάποιοι ότι καταστράφηκε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, ότι η φτώχεια, η ανέχεια  και η ανεργία ευρίσκεται στα ύψη.


Εμείς καταγράψαμε την τεχνοκρατική δυσκαμψία, την  δυσκολία προγραμματικής αποτύπωσης της νέας πραγματικότητας και προσαρμογής της σ΄αυτήν ,την  απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες και στον προγραμματισμό,  την φοβισμένη και συγκαλυμμένη αναφορά των καίριων αναδιαρθρωτικών στόχων, την έλλειψη συμπληρωματικότητας και αλληλοκατανόησης στην πορεία ανάκαμψης της Χώρας και της Περιφέρειας. Τονίσαμε ότι επιβάλλεται να γίνει βαθύτερη, λεπτομερής και  ρεαλιστική προσέγγιση στα δομικά προβλήματα της περιφερειακής οικονομίας, στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που καταγράφει και όχι μια αποσπασματική κατάρτιση ενός προγράμματος που κάπου-κάπου βλέπει την πραγματικότητα. Έτσι μόνον θα οδηγηθούμε στο ορθό σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η πρόκληση για την Περιφέρεια μας ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είναι, κατά την άποψή μας, να αξιοποιήσει αποτελεσματικά, προσθέτοντας υπεραξίες υπέρ των πολιτών, τους διατιθέμενους πόρους από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να επιτύχει την επαναφορά της  σε τροχιά ανάπτυξης με την  αναστροφή της ύφεσης στην περιφερειακή οικονομία. Να μην πορεύεται τυφλά αγνοώντας την σκληρή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Να δει την  ισόρροπη ανάπτυξή της . Να στοχεύσει στην κοινωνική επανένταξη των νεόπτωχων οικογενειών και ατόμων. Να επιδοθεί σε δράσεις επιβίωσης, σταθεροποίησης  και παραγωγικής ανάκαμψης της μεταποίησης. Να χρηματοδοτεί ότι είναι βιώσιμο, αποδοτικό και δυνάμενο να λειτουργήσει, με τις συνθήκες που επικρατούν γύρω μας. Να επικεντρωθεί στον στόχο της ισχυρής διασύνδεσης της μεταποίησης με την τοπική παραγωγή και την ταυτότητά μας.


Συντάκτης Νewsroom 28 Αυγούστου, 2013 21:24

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV