Ντόλιος:”Είναι ντροπή αυτό που έγινε με τις προσλήψεις στην Αγρογή Α.Ε.”

Συντάκτης Νewsroom 18 Νοεμβρίου, 2010 11:13

Ντόλιος:”Είναι ντροπή αυτό που έγινε με τις προσλήψεις στην Αγρογή Α.Ε.”



Στην Αθήνα, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης:  «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιος Ντόλιος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός τόνισε:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Επειδή γίνεται και πάλι κουβέντα και μια σπέκουλα για το θέμα της «Αγρογή Α.Ε.». Θα ήθελα να σημειώσω τα εξής, για να αποκαταστήσουμε επιτέλους την τάξη και να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς απέναντι και σε αυτούς τους εργαζόμενους και σε όλους τους εργαζόμενους και, κυρίως, απέναντι στους ανέργους. «Αγρογή Α.Ε.». Ήταν μια πρόσληψη η οποία προκάλεσε την νοημοσύνη και τη στοιχειώδη περί δικαίου έννοια του μέσου έλληνα πολίτη. Θέλετε να σας διαβάσω ημερομηνίες για το πώς έγινε; Είναι ντροπή αυτό που έγινε και απορώ πώς το επαναφέρουμε συνεχώς. Στις 4/8 εκδίδεται η απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού στην «Αγρογή Α.Ε.». Την ίδια ημέρα η «Αγρογή Α.Ε.», στις 4/8 πάλι, κάνει πρόσκληση εκδηλώσης ενδιαφέροντος. Ο χρόνος που δίνει περιθώριο είναι μέχρι 10/8. Που ανακοινώθηκε η πρόσκληση; Μόνο στην ιστοσελίδα της «Αγρογή Α.Ε.». Στις 5/8, την επόμενη μέρα, συστήνεται η επιτροπή. Στις 14/8, βγαίνουν αποτελέσματα, αφού εξετάστηκαν 3425 αιτήσεις. Αυτό είναι το πολιτικό μέρος της υπόθεσης. Για να πάμε και στο νομικό, γιατί προσλήφθηκαν αυτοί οι άνθρωποι; Προσλήφθηκαν για να ασκήσουν μία και μόνη αρμοδιότητα, την ψηφιοποίηση.

Καταρχήν να πω το εξής, την ψηφιοποίηση την έκανε η ΑΓΡΟΓΗ. Έγινε μια κουβέντα στην προηγούμενη Επιτροπή για την ΑΓΡΟΓΗ και κάπου για να σας πω την αλήθεια κλονίστηκα. Eκανα μια έρευνα σε όλη την Ελλάδα. Πουθενά δεν την έκανε η ΑΓΡΟΓΗ, μόνο οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών στην κατάσταση που είπε και ο κ. Παυλόπουλος. Χωρίς τις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών -το ξέρουμε όλοι οι συνάδελφοι- δεν θα μπορούσε να γίνει ψηφιοποίηση. Η ψηφιοποίηση έγινε από τις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών. Τελείωσε το αντικείμενο αυτό, δεν υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα, δεν μεταφέρετε στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αυτή η αρμοδιότητα. Η δουλειά που έχει γίνει για την ψηφιοποίηση μεταφέρετε στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Γι΄ αυτό και δεν αγγίζονται οι υπάλληλοι της ΑΓΡΟΓΗΣ που είχαν προσληφθεί.

Θέλω να πω και μερικά άλλα πράγματα. Επειδή κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα για συμβασιούχους -είναι η πρώτη φορά που προκύπτει για αορίστου χρόνου- όλοι παρά το ότι αντιλαμβανόμαστε την δημοσιονομική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο εισήχθησαν και μπήκαν στο δημόσιο, όλοι λέμε «κρίμα τα παιδιά, να τα κρατήσουμε». Σας λέμε ξεκάθαρα ότι για τα επόμενα 30 χρόνια εάν μοριοδοτούσαμε αυτούς τους συμβασιούχους, δεν θα έμπαινε κανείς άλλος έλληνας στο δημόσιο. Είναι δίκαιο αυτό; Θέλω λοιπόν να σας πω ότι εμείς αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία στο δημόσιο, την μοριοδοτούμε, όπως αναγνωρίζουμε και την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο συγκεκριμένος, γεωπόνος στο δημόσιο, γεωπόνος σε μια εταιρία, ποιος γεωπόνος κατά την γνώμη σας έχει μεγαλύτερη εμπειρία; Γιατί θα πω σε αυτόν από τον ιδιωτικό τομέα ότι θα πάρεις λιγότερα μόρια, από τον άλλον που προσλήφθηκε χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, τις περισσότερες φορές στο δημόσιο. Είναι δίκαιο αυτό;

Προεκλογικά εμείς δεν καταργήσαμε την μοριοδότηση, κ. Παυλόπουλε, την προσαύξηση καταργήσαμε. Γιατί ακούω, στην προηγούμενη συνεδρίαση και τώρα, διάφορα πράγματα που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Επιτέλους, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δικαίωμα στον ήλιο έχουν και οι άνεργοι. Είμαι της άποψης ότι το δημόσιο, κυρία Μανωλάκου, παίζει έναν ρόλο στην καταπολέμηση της ανεργίας. Όμως η άποψη ότι μέσω του δημοσίου θα κατατροπώσουμε και θα καταπολεμήσουμε την ανεργία στην Ελλάδα, είναι αυτή η άποψη που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Αυτή την άποψη κανένας Έλληνας δεν δικαιούται να την υιοθετεί.


Συντάκτης Νewsroom 18 Νοεμβρίου, 2010 11:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV