Μειώνονται συντελεστές δόμησης και όρια αρτιότητας σε μικρούς οικισμούς

Συντάκτης Νewsroom 9 Νοεμβρίου, 2011 08:23

Αυστηρότερο γίνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη δόμηση σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους με ρυθμίσεις που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη φυσιογνωμία μικρών οικισμών, μειώνοντας ποσοστά κάλυψης, συντελεστές δόμησης και καθιστώντας δυσκολότερη την εξασφάλιση ορίων αρτιότητας.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε ως συνταγματικές και νόμιμες διάφορες αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς που αφορά τους μικρούς οικισμούς ύστερα από επεξεργασία για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που επανήλθε με νέες τροποποιημένες ρυθμίσεις.

Πέρα από το «πράσινο φως» που άναψε για την προώθησή τους, το ΣτΕ ζητά από την κυβέρνηση να ξαναδεί το ζήτημα της δόμησης σε περιοχές όπου το έδαφος παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις.

Πρακτικά
Με τα πρακτικά επεξεργασίας (284 και 236/11) που εγκρίνουν τις τροποποιήσεις όρων και περιορισμών δόμησης σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους ως σύμφωνες με το Σύνταγμα, το ΣτΕ κάνει και σημαντικές υποδείξεις. Ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάσει εάν πρέπει να απαγορεύσει εντελώς τη δόμηση σε γήπεδα με πολύ μεγάλες κλίσεις ή να καθορίσει ακόμα αυστηρότερους όρους δόμησης εκεί ανάλογα με την κλιμάκωση των κλίσεων. Παράλληλα με αφορμή ρυθμίσεις για αρτιότητα γηπέδων που προκύπτουν από νόμιμη κατάτμηση και δίνουν κίνητρο δόμησης, το ΣτΕ σημειώνει ότι ως άρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται όσα έχουν και «πρόσωπο» σε νόμιμα υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, υπογραμμίζοντας ότι κατά την εφαρμογή του νέου Π.Δ. και των κινήτρων του δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί από τις πολεοδομίες αυτός ο κανόνας αρτιότητας.

Προϋπόθεση
Το προωθούμενο σχέδιο Π.Δ. θεσπίζει ως πρόσθετη προϋπόθεση για την αρτιότητα (των εντός ορίων οικισμού γηπέδων) να έχουν ελάχιστο «πρόσωπο» 10 μ. σε γήπεδα έως 500 τ.μ. και 15 μ. όταν έχουν μεγαλύτερο εμβαδόν (εξαιρούνται τα ήδη διαμορφωμένα γήπεδα και οι παραδοσιακοί οικισμοί).

Παράλληλα μειώνει το μέγιστο ποσοστό κάλυψης και το συντελεστή δόμησης των ακινήτων, αφού καθορίζεται σε 60% αντί του ισχύοντος 70%, που επιτρέπεται να διατηρηθεί ως ανώτατο όριο μόνο σε γήπεδα μικρότερα των 200 τ.μ., σε γήπεδα μικρότερα των 200 τμ. η επιτρεπόμενη συνολικά επιφάνεια ορόφων ορίζεται σε 200 τ.μ., σε γήπεδα μικρότερα των 700 τ.μ. ορίζεται 240 τ.μ., σε γήπεδα μεγαλύτερα των 700 τ.μ. σε 400 τ.μ. Με τις ρυθμίσεις αυτές -κατά το ΣτΕ- μειώνεται καταρχήν η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια σε κατοικίες, κτίρια τουριστικής ή επαγγελματικής χρήσης, κ.λπ.

Νόμιμες κρίνει το ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο τις διατάξεις για το μέγιστο ύψος των κτιρίων (7,50 μ. κατά κανόνα) και τον τρόπο υπολογισμού του και σε περιοχές με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 15%.

Νόμιμη κρίνεται η κατάργηση της δυνατότητας κατασκευής εξωστών στις υποχρεωτικές πλάγιες αποστάσεις των γηπέδων καθώς και ρύθμιση για μεγάλης επιφάνειας ενιαία ακίνητα εντός οικισμών που διασφαλίζει την ποικιλία όγκων στα κτίρια και την αρμονική ένταξή τους στο ανάγλυφο του εδάφους, μολονότι οδηγούν σε αύξηση της μέγιστης επιφάνειας ορόφων σε γήπεδα μεγαλύτερα από 1,8 στρέμματα.

Επίσης εγκρίθηκαν νέες ρυθμίσεις για κτίρια όγκου πάνω από 2.000 κυβικά μέτρα που αποβλέπουν να εξασφαλίσουν την ομαλή επικοινωνία του ακάλυπτου χώρου του γηπέδου με τον κοινόχρηστο χώρο.

Από την Ημερησία, του Αλέξανδρου Αυλωνίτη


Συντάκτης Νewsroom 9 Νοεμβρίου, 2011 08:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV