Μένουμε σπίτι: Μαγειρεύουμε και τρώμε 5 υγιεινές και νόστιμες συνταγές

Συντάκτης Νewsroom 9 Απριλίου, 2020 13:19

Μένουμε σπίτι: Μαγειρεύουμε και τρώμε 5  υγιεινές και νόστιμες συνταγές

Το να τρώμε υγιεινά έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και επιπλέον πλέον έχουμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες να μπούμε στην κουζίνα και να μαγειρέψουμε νόστιμα και υγιεινά.

Μπορεί να μένουμε σπίτι αυτές τις ημέρες αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και την αύξηση του βάρους μας

Παρακάτω λοιπόν επιλέξαμε και σας προτείνουμε πέντε υγιεινές και νόστιμες συνταγές, δημοφιλείς επιλογές στην πιο υγιεινή τους εκδοχή, για να εξασκήσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες αλλά και να φάτε σωστά αποφεύγοντας τα περιττά κιλά της καραντίνα.


ΟΜΕΛΕΤΑ

Υλικά:
2 αβγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 μικρή ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 μικρή πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 φέτα γαλοπούλα κομμένη σε λωρίδες
αλάτι, πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση:
Ψεκάζετε το τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε. Χτυπάτε τα αβγά, ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά (εκτός από το αλάτι και το πιπέρι) και ψήνετε για 3-5 λεπτά, μέχρις ότου η ομελέτα να αποκτήσει χρώμα σε όλα τα σημεία. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, γυρίστε την ομελέτα από την άλλη πλευρά και άφησέ τη να ψηθεί ακόμη 1 λεπτό. Αλατοπιπέρωσε, κόψτε την ομελέτα στα δύο και καλή σας όρεξη
ΠΗΓΗ: imommy.gr

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

Υλικά:
450 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης (ή φυστικοβούτυρο)
200 γρ. Μέλι
200 γρ. σοκολάτα με 96%κακάο
150 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, φυστίκια)
80 γρ. cranberries
200 γρ. βρώμη ολικής άλεσης
150 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης
3 κ.γ. σπόρους chia

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμμάτων για 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ (προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μην σφίξει πολύ το μείγμα). Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω στο φούρνο μικροκυμμάτων για 1-2 λεπτά (η σε μπεν μαρί). Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού – μελιού. Τέλος προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους chia και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ. Ρίχνουμε τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη πάνω σε ένα ταψί 20 ×30 εκ. Απλώνουμε το μείγμα και από πάνω ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά και βρώμη από πάνω. Κλείνουμε τη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες. Για να σερβίρουμε κόβουμε σε 20 ίσα μέρη πάχους 5 εκ. Καλή επιτυχία!
ΠΗΓΗ: cookpad.com

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΩΤΕ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά:
40 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
800 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα και σοταρισμένα
150 γρ. κρασί λευκό
350 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή κύβους ζωμό κοτόπουλο Knorr
100 γρ. μουστάρδα
80 γρ. βούτυρο
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο εστραγκόν αλάτι

Εκτέλεση:
1. Αλατίστε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές.
2. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέστε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του. Βγάλτε το κοτόπουλο από το τηγάνι και πετάξτε τα λίπη.
3. Βάλτε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα μανιτάρια, αλατίστε και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το σοτάρισμα με προσοχή ώστε να μαγειρευτεί το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει χρώμα.
4. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Σβήστε με το κρασί και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ. Προσθέστε το ζωμό και σιγοβράστε μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο.
5. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τη μουστάρδα,το βούτυρο και τα βότανα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι αραιή μπορούμε να την βράσουμε για λίγη ώρα χωριστά
από το κοτόπουλο ώστε να συμπυκνωθεί στην πυκνότητα που επιθυμούμε.

ΠΗΓΗ: mednutrition.gr

ΑΛΜΥΡΑ PANCAKES LIGHT

Υλικά:
· 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2%
· 1 αβγό
· 60 γρ. ελαιόλαδο
· 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
· αλάτι
· πιπέρι
· 1 κ.σ. θυμάρι
· 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
· 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
· 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
· 70 γρ. γαλοπούλα καπνιστή, σε φέτες
· 70 γρ. γκούντα, light
Για το σερβίρισμα
· ρόκα
· ντοματίνια
· ελαιόλαδο
· θυμάρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, τα 50 γρ. ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Κόβουμε τη γαλοπούλα και τα τυριά σε μικρά κυβάκια, τα βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 1-2 λεπτά στη άκρη να δράσει η σόδα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε δόσεις στο τηγάνι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε κενό μεταξύ των pancakes γιατί όσο ψήνονται απλώνουν.
Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 3-4 λεπτά επιπλέον. Σερβίρουμε με ρόκα, ντοματίνια, ελαιόλαδο και θυμάρι.

ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com

MUFFINS ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Υλικά:
§ 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
§ 10 γρ. canderel
§ 25 γρ. κακάο
§ ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
§ 1 αυγό
§ 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
§ 60 ml γάλα
§ 60 ml σπορέλαιο

Εκτέλεση:
1) Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το canderel , το κακάο και τη μαγειρική σόδα.
2) Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αυγό, το γιαούρτι, το γάλα και το σπορέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3) Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
4) Βάζουμε χάρτινες θήκες σε ταψί για μάφινς και τις γεμίζουμε με το μείγμα (θα είναι αρκετά πηχτό).
5) Ψήνουμε τα μάφινς, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC, για περίπου 20 λεπτά.
6) Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και βγάζουμε από το ταψί για να κρυώσουν εντελώς.
ΠΗΓΗ: madameginger.com

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Αγελαδαράκη


Συντάκτης Νewsroom 9 Απριλίου, 2020 13:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV