Λασκαράκης κατά Λαμπάκη: Η κόντρα για τις … καλύβες καλά κρατεί

Συντάκτης Νewsroom 27 Μαΐου, 2013 21:54

Λασκαράκης κατά Λαμπάκη: Η κόντρα για τις … καλύβες καλά κρατεί

Συνεχίζεται το αστείο παιχνίδι των δημόσιων τοποθετήσεων μεταξύ του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Λασκαράκη σχετικά με το θέμα των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου.Ο κ. Λασκαράκης “έπιασε το γάντι” που του πέταξε ο Δήμαρχος κι απαντάει στην αλαζονική, όπως αναφέρει, συμπεριφορά του κ. Λαμπάκη, επιδημαίνοντας ότι: “Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, πριν  να την λάβω ο ίδιος, μία ανάρμοστη και εκτός διαδικασίας και αρμοδιότητας απάντηση,  στο αίτημά μου για την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του  ζητήματος της προστασίας και ανάδειξης του Δέλτα του Έβρου και όχι μόνο των «καλυβών», όπως αναφέρεται σε αυτήν .

Η απάντηση είναι εκτός διαδικασίας, διότι από τον Οκτώβριο του 2012 που υπέβαλλα  αυτό το αίτημα,  ουδεμία απάντηση δόθηκε, όπως δεν δόθηκε  και στις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (20 και 22/5), κατά τις οποίες επανέφερα το αίτημα.  Εκτός και αν θεωρείται  απάντηση η αλαζονική δήλωση  του Δημάρχου «δεν θα καθορίσει ο Λασκαράκης την ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου»…


Η επιστολή είναι και εκτός αρμοδιότητας, διότι ο μόνος αρμόδιος να μου απαντήσει είναι ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Αγγλιάς , ο οποίος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού συμβουλίου.

Η επιστολή όμως είναι και ανάρμοστη, διότι επιχειρεί να «ενοχοποιήσει» το ενδιαφέρον μου για το Δέλτα, προσπαθώντας να μου αποδώσει…ευθύνες για την κατάστασή του. Τον πληροφορώ λοιπόν ότι ουδέποτε υπήρξα Δήμαρχος Φερών, ούτε Νομάρχης Έβρου, ούτε Υπουργός Περιβάλλοντος. Αντιθέτως ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχίας κατά το 1996-98 συνέβαλα στην ίδρυση του «Κέντρου Πληροφόρησης του Δέλτα» στα Λουτρά, που έδωσε ώθηση στην  αναβάθμιση της πληροφόρησης , της έρευνας και της τουριστικής αξιοποίησης του βιότοπου.  Ο ίδιος τι έκανε άραγε για τον βιότοπο του Δέλτα;

Ο κ. Λαμπάκης όμως πρέπει να καταλάβει κάποτε ότι αυτός είναι σήμερα Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και θα πρέπει να μάθει να δέχεται την κριτική , ακόμη και να απολογείται, ιδιαίτερα όταν έχει σε βάρος του δύο έγγραφα από τους πλέον αρμόδιους φορείς , δηλαδή τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης , οι οποίοι τον «εγκαλούν» για παράβαση του Νόμου, τον προειδοποιούν για πειθαρχικές διώξεις και του επιβάλλουν πρόστιμα για την κατάσταση σε τμήμα της προστατευμένης ζώνης του Δέλτα.

Το σημαντικότερο όμως είναι η σιωπή και η αδράνειά του, όταν κατέθεσα στο δημοτικό συμβούλιο την αναφορά του Φορέα Διαχείρισης, με τις υπογραφές αξιόλογων συμπολιτών μας (Γ. Ούστογλου, Ι. Ντόλας, Ν. Ζωίδου,  Γ. Δεμερίδης, Δ. Σαρίκας κ.α.), στην οποία περιγράφονται «σημεία και τέρατα» για την κατάσταση στο Δέλτα. Αναφέρονται για παράδειγμα η κατασκευή 500 αυθαίρετων καλυβών και βιλών, η διακίνηση παράνομων μεταναστών, η λαθροθηρία, η λαθροαλιεία , το λαθρεμπόριο ειδών πολυτελείας, πιθανόν και ναρκωτικών κ.α.

Αντί λοιπόν ως Δήμαρχος και μάλιστα νομικός να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και να πάρει μέτρα, προτίμησε μαζί με τον κ. Τερζή, να μου υποβάλει …μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Και όμως στην πρόταση που κατέθεσα για το Δέλτα, υπάρχουν  λύσεις για όλα αυτά τα ζητήματα, μελετημένες με βάση τις διεθνείς συνθήκες που ισχύουν για τον βιότοπο ,  την ελληνική νομοθεσία και τις υπάρχουσες πρακτικές, και χωρίς να θίγονται οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσα στο Δέλτα, αλλά και να εξασφαλίζεται η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή.

Πράγματι χρειάζεται τόλμη και φαντασία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που κρύβουν όλοι «κάτω από το χαλί», ακόμη και αυτοί που θα έπρεπε πρώτοι να ξεσηκωθούν, ως υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Τελικά ο Δήμαρχος , την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, αποδέχθηκε το αίτημά μου , έστω και με αυτόν τον ανάρμοστο τρόπο.

Εκλαμβάνω πάντως σαν εύσημο την «κατηγορία» του Δημάρχου ότι μόνος εγώ «παριστάνω» τον υπερασπιστή του Δέλτα. Αν και αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι υπάρχουν χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες που συμμερίζονται την  άποψή μου, θα πρέπει να πω ότι και ο Γαλιλαίος ήταν μόνος όταν υποστήριζε ότι η γη γυρίζει.

Μήπως θα έπρεπε να με στείλετε και μένα στην πυρά κύριε Λαμπάκη; “


Συντάκτης Νewsroom 27 Μαΐου, 2013 21:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV