Η ρύπανση του ποταμού Έβρου στον μεγενθυντικό φακό της επιστήμης

Συντάκτης Νewsroom 28 Ιανουαρίου, 2011 10:33

“Η διασυνοριακή ρύπανση στο τριεθνές (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία) ποτάμι, τον Έβρο, φέρνει στην επιφάνεια σύνθετα προβλήματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής, περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής.”


Το παραπάνω είναι ένα από τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης της επιστήμονα Ιούλη Γ. Παπανικολάου  που δημοσίευσε το Το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) “Ανδρέας Παπανδρέου”.

Η συγκεκριμένη μελέτη εστιάζει στην ανάδειξη του ζητήματος της διασυνοριακής ρύπανσης του Έβρου και των πολλαπλών πτυχών και επιπτώσεών του σε διαφορετικούς τομείς πολιτικής, όπως η περιβαλλοντική και ειδικότερα η πολιτική διαχείρισης διασυνοριακών υδάτων, η διακρατική και περιφερειακή συνεργασία και η πολιτική συνοχής.

Καταγράφονται τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα του ποταμού και αναζητείται ο βαθμός συμβολής των τριών χωρών που διασχίζει, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, στην περιβαλλοντική του επιβάρυνση.

Διαπιστώνεται η διαρκής περιβαλλοντική υποβάθμισή του, η οποία οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στη μη συμμόρφωση της Βουλγαρίας και της Τουρκίας στο κοινοτικό κεκτημένο για το περιβάλλον και την περιορισμένη προσπάθεια των χωρών αυτών για διασυνοριακή συνεργασία με την Ελλάδα.

Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι μέρος της ευθύνης αναλογεί και στην Ελλάδα, κυρίως λόγω μη εφαρμογής εκ μέρους της, της αναμενόμενης περιφερειακής και αναπτυξιακής πολιτικής για ακριτικές περιοχές, όπως ο νομός Έβρου.

Το πρόβλημα της ρύπανσης του Έβρου είναι πρωτίστως κοινωνικό και δευτερευόντως περιβαλλοντικό.

Πηγή: www.istame-apapandreou.gr


Συντάκτης Νewsroom 28 Ιανουαρίου, 2011 10:33

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV