Ερώτηση Τσιαούση για τον αποκλεισμό των Νέων Αγροτών από τα Σχέδια Βελτίωσης

Συντάκτης Νewsroom 14 Φεβρουαρίου, 2011 09:57

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τον αποκλεισμό των Νέων Αγροτών του Νομού Έβρου εξαιτίας των κριτηρίων βαθμολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης.


Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι: «Το σύστημα βαθμολόγησης που θα ακολουθηθεί στα Σχέδια Βελτίωσης σχετικά με την προκήρυξη του μέτρου 121 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων αγροτών και κυρίως στον ακριτικό Νομό Έβρου, από την προσπάθεια βελτίωσης της εκμετάλλευσής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους περσινούς Νέους Αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα κριτήρια, διαφορετικά οι περισσότεροι δεν μπορούν να υλοποιήσουν την συμβατική τους υποχρέωση και να προχωρήσουν σε κάποιες επενδύσεις.

Η ελάχιστη βαθμολογία που ορίζεται ως βάση είναι το 40, ενώ παράλληλα πρέπει να συγκεντρώνονται τουλάχιστον 15 βαθμοί από την ενότητα που αφορά τη συμβολή του επενδυτικού σχεδίου στους στόχους του προγράμματος (με ορισμένα από τα σχετικά κριτήρια της ενότητας να αφορούν από ελάχιστα έως καθόλου τους αγρότες-κτηνοτρόφους του Νομού).

Παράλληλα δεν είναι δυνατόν μέσα σε 2 μήνες να βγουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις που θα έδιναν στον υποψήφιο 8,1 μόρια. Για να συγκεντρώσει κάποιος τα 9,1 μόρια της κατηγορίας του άρθρου 3 «δυναμισμός του δυνητικού δικαιούχου» πρέπει να είναι 30-50 ετών, να έχει τελειώσει ΑΕΙ ή ΤΕΙ γεωτεχνικής κατεύθυνσης, να έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την γεωργία ή κτηνοτροφία και να έχει πάνω από 9 χρόνια εμπειρία. Επειδή όμως τέτοια κατάσταση δεν είναι συνηθισμένη, στην πραγματικότητα ο μέσος υποψήφιος αγρότης θα πάρει από αυτήν την κατηγορία περίπου τα μισά μόρια (4,68). Επίσης επενδύσεις όπως μετεγκατάσταση, η καθετοποίηση, και η εξ ολοκλήρου επένδυση σε νεοεισερχόμενα πρότυπα μοριοδοτούνται συνολικά με 13 μόρια, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή παρά σε ελάχιστες γ.ε.

Τρεις εβδομάδες σχεδόν, μετά την προκήρυξη δεν έχει ακόμα δοθεί η τελική φόρμα υποβολής, οι τελικοί πίνακες, καθώς και η απόφαση υπολογισμού της ιπποδύναμης των γεωργικών ελκυστήρων. Αναμένονται επίσης τα υποδείγματα για μελέτες άρδευσης, εγκατάστασης και εφαρμογής δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας, δαπάνης και σχεδιασμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως απαιτείται από το άρθρο 23 παραγρ. 2 της απόφασης λεπτομερειών».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:

  • Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το σύστημα βαθμολόγησης προκειμένου να κάνετε λειτουργικότερο το Μέτρο 121, ώστε να στοχεύει πραγματικά στην ανάπτυξη του Γεωργικού τομέα στο Νομό Έβρου;
  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την έκδοση των απαραίτητων αδειών;
  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα παραλαβής και πληρωμής των εγκεκριμένων επενδύσεων και να αποφευχθούν οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες περιόδους;

Συντάκτης Νewsroom 14 Φεβρουαρίου, 2011 09:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV