Ερώτηση βουλευτών για παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εθνικού ενάεριου χώρου

Συντάκτης Νewsroom 15 Φεβρουαρίου, 2011 11:25

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο Ευάγγελο με θέμα την «Αντίδραση υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου» κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτης Τζίμας και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.


Οι βουλευτές σημειώνουν:

“Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αδέσμευτος  Τύπος της 14ης Φεβρουαρίου 2011 το Νατοϊκό Στρατηγείο Ναυτικού της Νάπολης με σήμα που εξέδωσε τις 31 Ιανουαρίου 2011, ανέθεσε σε Τουρκικό αεροσκάφος Ναυτικής συνεργασίας (CN-235) να πραγματοποιήσει περιπολίες επιτήρησης, στο πλαίσιο της Νατοϊκής επιχείρησης ACTIVE ENTEAVOUR, σε τομείς οι οποίοι ευρίσκονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Στο σήμα αυτό  περιέργως δεν δόθηκε η αυτονόητη προσοχή από τους Έλληνες επιτελείς τόσο του στρατηγείου της Νάπολης, όσο και του ΓΕΝ, του CAOC 7, του ΑΤΑ και τέλος του ΓΕΕΘΑ, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για επιχείρηση που συμμετείχε Τουρκικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αλλά και από ασφαλείς πληροφορίες, κανείς από  τους αρμόδιους επιτελείς δεν πρόσεξε  ότι στη σηματική διαταγή του ΝΑΤΟ υπήρχαν κωδικοί περιοχών, διαφορετικοί από προηγούμενες διαταγές, για την επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR και βεβαίως κανείς δεν   αποκωδικοποίησε  το σήμα για να διαπιστώσει ότι εδίδοντο περιοχές του Αιγαίου στη δικαιοδοσία της Τουρκίας, αντί της Ελλάδος όπως προβλέπεται από το σχέδιο “ACTIVE ENDE AVOUR” και ότι οι κωδικοποιημένες περιοχές που εδίδοντο στην Τουρκία είναι αυτές που η ίδια έχει καθορίσει στο εθνικό της σχέδιο “Mediteranean Shield” για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σχετική αντίδραση υπήρξε μόνο από το ΓΕΝ, κατόπιν εορτής   και μόνο σε ότι αφορά     την έρευνα και διάσωση που υποστήριζε η κορβέτα  “Μπουντρούμ” στις 10 Φεβρουαρίου  και αφού είχε δημιουργηθεί θέμα στα ΜΜΕ, με σήμα προς το Υποστρατηγείο Ναυτικού στη Νάπολη στις 10 Φεβρουαρίου.

Το Τουρκικό  αεροσκάφος Ναυτικής    συνεργασίας πραγματοποίησε στις 9 Φεβρουαρίου πτήσεις στις περιοχές που προέβλεπε η σηματική διαταγή του ΝΑΤΟ, με   σωρεία    παραβιάσεων,  χωρίς να αναχαιτισθεί από τα ΑΤΑ προφανώς λόγω πλήρους   σύγχυσης    περί του εάν μπορεί ή πρέπει να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, δεδομένης της Νατοϊκής  σηματικής διαταγής.

Αλλά  και το ΓΕΕΘΑ που είναι το ανώτατο επιχειρησιακό επίπεδο,   δέκτης  της Νατοϊκής σηματικής  διαταγής, δεν αντέδρασε ως όφειλε και δεν απέρριψε ως απαράδεκτο το σήμα που εξέδωσε το Υποστρατηγείο της Νάπολης.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Εάν είχε ενημερωθεί για την ακριβή διάσταση του θέματος, δηλαδή της πλημμελούς  εκτέλεσης των καθηκόντων από τους αρμόδιους επιτελείς του Υπουργείου του, που είχε ως αποτέλεσμα Τουρκικό αεροσκάφος και Τουρκική κορβέτα να επιχειρήσουν υπό Νατοϊκό ρόλο σε περιοχές της Ελληνικής επικράτειας; Θα αποδοθούν ευθύνες;

2. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να αποσοβήσει αντίστοιχη Τουρκική επιχείρηση υπό Νατοϊκό ρόλο που είναι προγραμματισμένη να εκτελεστεί την 28η Φεβρουαρίου 2011.”

 

 


Συντάκτης Νewsroom 15 Φεβρουαρίου, 2011 11:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV