Επένδυση 12,4 εκατ. στο Σουφλί για μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας από θυγατρική του ΕΛΠΕ

Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουλίου, 2011 09:01

Στην κατασκευή μονάδας για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με ισχύ 4,6 MW προτίθεται να προχωρήσει στην περιοχή του Έβρου η θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΕΛΠΕ, «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ».

Περιοχή
Ήδη, το σχετικό αίτημα για την επένδυση των 12,4 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πριν από περίπου 1,5 μήνα, ενώ και ο τοπικός δήμος Σουφλίου, όπου και προορίζεται να χωροθετηθεί η μονάδα, είναι έτοιμος να παραχωρήσει έκταση 35 στρεμμάτων για το σκοπό αυτό.


Πρόκειται για μια προσπάθεια που αναμένεται ότι θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους κατοίκους του.

Θέσεις εργασίας
Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, που το έχει ανάγκη», επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή Σουφλίου και παρέχεται η διαβεβαίωση ότι η αναγκαία έκταση για την ανέγερση του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής θα παραχωρηθεί εγκαίρως. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τηρούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, η θυγατρική των ΕΛΠΕ ευελπιστεί πως την πρώτη άδεια θα την έχει στα χέρια της έως το τέλος του έτους, ενώ άλλο ένα εξάμηνο υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί και για την έγκριση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της επένδυσης.

Συνολικά, δηλαδή, εκτιμάται ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012 θα έχει καταστεί δυνατή η εγκατάσταση του εργολάβου, ενώ περίπου άλλο ένα έτος θα χρειαστεί για το κατασκευαστικό κομμάτι, με προοπτική προς το τέλος του 2013 η μονάδα να αρχίσει να λειτουργεί.

Από την παρουσία της μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν, άμεσα κι έμμεσα, περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας στον ακριτικό νομό, αφού θα προκύψουν ανάγκες για την παραγωγή και τη συγκέντρωση περίπου 40-50.000 τόνων βιομάζας, καθώς σε αυτούς τους όγκους υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται η α’ ύλη (σ.σ. υπολείμματα καλλιεργειών βάμβακος καλαμποκιού βάμβακος και ενεργειακών φυτών όπως η αγριοαγγινάρα) που θα αξιοποιείται ετησίως ως καύσιμη ύλη στο εργοστάσιο.

Υποδομές
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πάντως, δίνει ιδιαίτερο βάρος, γενικότερα, ο όμιλος των ΕΛΠΕ και όπως έχει ανακοινωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, στα επόμενα 3 έτη στόχος είναι να διαθέτει στο δυναμικό του υποδομές ΑΠΕ, δυναμικότητας 100 MW εκ των οποίων τα 70 MW να προέρχονται από αιολικά και τα υπόλοιπα 30 MW από άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την Ημερησία, του Λεωνίδα Λιάμη


Συντάκτης Νewsroom 22 Ιουλίου, 2011 09:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV