Γιατί η Οικολογία Αλληλεγγύη καταψήφισε το θέμα για τον αγωγό φυσικού αερίου;

Συντάκτης Νewsroom 8 Φεβρουαρίου, 2013 00:02

Γιατί η Οικολογία Αλληλεγγύη καταψήφισε το θέμα για τον αγωγό φυσικού αερίου;

Την Τετάρτη 6/2/2013 πραγματοποιήθηκε στη Κομοτηνή η 3η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Το 3ο θέμα αφορούσε στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΑΦΑ) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ».



Η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου , περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταψήφισε την έγκριση της ΜΠΕ για τους εξής λόγους.

  1. Είναι απαξιωτικό προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ως θεσμικό όργανο η έγγραφη (ΧΙΙ-09/15-12-2012) αλλά και προφορική απαίτηση της εταιρίας “ICGB AD” να υπερψηφιστεί η ΜΠΕ από το περιφερειακό συμβούλιο και στη συνέχεια να υποβληθεί αίτηση για τροποποίηση στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου (ΥΠΕΚΑ). Η «τροποποίηση» αυτή αφορά το βασικό θέμα της χάραξης του αγωγού ΦΑ και συγκεκριμένα της μετατόπισης του αγωγού δυτικότερα στην περιοχή των αγροκτημάτων Θρυλορίου και Καλλιθέας που τελούν υπό αναδασμό, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
  2. Στη ΜΠΕ γίνεται λόγος για περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή (σελ. 171) που προκύπτουν από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα προέρχονται από την καύση φυσικού αερίου αντί υγρών και στερών καυσίμων, όμως τα οφέλη αυτά δεν αφορούν τις περιοχές του Δήμου Κομοτηνής που διασχίζει ο αγωγός αλλά τη γείτονα χώρα- Βουλγαρία η οποία θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο.
  3. Στη ΜΠΕ γίνεται λόγος για οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου στις κεντρικές θερμάνσεις και τις βιομηχανίες των περιοχών που θα τροφοδοτεί ο αγωγός. Πουθενά στο κείμενο και στα σχέδια της ΜΠΕ που εξετάστηκε δε γίνεται λόγος ότι ο αγωγός θα τροφοδοτήσει με αέριο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου Κομοτηνής  ώστε να υπάρξουν και στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια αυτά τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την περιοχή.
  4. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας δεν απάντησε συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση για την προέλευση του φυσικού αερίου το οποίο θα μεταφέρει. Η απάντηση ήταν αόριστη ότι το αέριο μπορεί να προέρχεται ίσως από την Τουρκία, ίσως από τον πλωτό αγωγό που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, ίσως από κάπου αλλού, το οποίο δείχνει προχειρότητα.
  5. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας δεν τεκμηρίωσε τους λόγους για τους οποίους το εν λόγω έργο θεωρείται Έργο Εθνικής Σημασίας, Δημόσιας Ωφέλειας και γενικά Δημοσίου Συμφέροντος για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ με δεδομένο ότι ο αγωγός απλά θα διασχίσει το Ελληνικό έδαφος.

 

Να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι  η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό στα οικοσυστήματα που αποτρέπουν την κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν στη Βιώσιμη Ευημερία του τόπου μας και των ανθρώπων του

Για πληροφορίες:

Κατερίνα Γεροστεργίου: Περιφερειακή σύμβουλος ΑΜΘ, τηλ. 6942482314

 


Συντάκτης Νewsroom 8 Φεβρουαρίου, 2013 00:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV