Αναφορά Τσιαούση για την παράνομη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και επαύλεων

Συντάκτης Νewsroom 4 Ιουλίου, 2011 09:54

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομίας και τον Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα τη λήψη μέτρων γα την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών και επαύλεων.


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Είναι κοινή η διαπίστωση ότι ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας περιέχει υπεραξίες τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε με σύνεση, χωρίς επιπολαιότητα και προχειρότητα, διασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας να γίνει με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, στόχευση ποιοτικής πελατείας και με προσανατολισμό την διαφύλαξη και ανάδειξη των αξιών της κάθε περιοχής. Η αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης την φετινή περίοδο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό και στη θεώρηση ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον τουρισμό μας, όπως το πρόβλημα της παραοικονομίας στον τουρισμό που εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Διότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γιγάντωση του προβλήματος, που δημιουργείται εξαιτίας τους αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ξενοδοχεία και γενικά όλα τα νόμιμα καταλύματα από την παράνομη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων σε τουρίστες.

Χιλιάδες ιδιωτικές κατοικίες διατίθενται προς μίσθωση σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, που ορίζει την αστική μίσθωση για διάστημα άνω των 90 ημερών, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται κατ’ αυτό τον τρόπο τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα.

Επίσης έχουν εντοπιστεί 50 τουλάχιστον μεγάλα ξένα sites μίσθωσης κατοικιών και τουλάχιστoν 200 εγχώρια sites, ιδιοκτητών κατοικιών και μεσιτών, μέσω των οποίων διατίθενται στη διεθνή αγορά ιδιωτικές κατοικίες. Οι  κατοικίες που διατίθενται με αυτό τον τρόπο σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνουν ακόμα και τις 75.000 κατοικίες.

Οι κατοικίες αυτές διατίθενται προς ενοικίαση σε τουρίστες, χωρίς να καταβάλλονται οι αναλογούντες άμεσοι και έμμεσοι φόροι, τα δημοτικά τέλη και άλλες νόμιμες επιβαρύνσεις. Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτή αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την αδήλωτη εργασία, ενώ η παρακράτηση στο εξωτερικό εκ μέρους των ξένων μεσιτών υψηλού ποσοστού του ενοικίου ως μεσιτεία, στερεί την χώρα μας από σημαντικά τουριστικά έσοδα.

Συγχρόνως, μεγάλη πηγή εσόδων, που θα κατευθυνόταν σε νόμιμα καταλύματα, ρέει προς την παραοικονομία, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, στερώντας την οικονομία και το περιφερειακό εισόδημα από πολύτιμα τουριστικά έσοδα και πολλές θέσεις εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τον τουρισμό αλλά θα δημιουργήσει συνθήκες στρέβλωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού στο χώρο του τουρισμού.

Ο τομέας του τουρισμού που έχει έντονη εποχικότητα απασχολεί άμεσα και έμμεσα το 1/5 περίπου του ενεργού πληθυσμού και ως σοβαρός αιμοδότης των υπολοίπων τομέων της οικονομίας, ο τουρισμός καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την διαμόρφωση των κύριων δημοσιονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, Απασχόληση, Ισοζύγιο πληρωμών, κλπ). Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας δημόσιος, εποπτικός και ελεγκτικός φορέας, δεν έχει ενεργοποιηθεί, για τον έλεγχο της παράνομης αυτής δραστηριότητας. Η θετική κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί σήμερα στον ελληνικό τουρισμό, με  σοβαρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημιουργικού προβληματισμού και αρχή μελετημένης δράσης, αν θέλουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια την τουριστική οικονομία της χώρας σε μια σταθερά ανοδική πορεία».

 

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της παράνομης μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών και επαύλεων, που έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της νόμιμης λειτουργίας όλων των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας μας.

 


Συντάκτης Νewsroom 4 Ιουλίου, 2011 09:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV