Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για τα κέντρα μεταναστών

Συντάκτης Νewsroom 9 Ιουνίου, 2011 14:09

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για τα κέντρα μεταναστών

Έκτακτο Δημ.Συμβούλιο

Ενημέρωση και συζήτηση για την συνάντηση των φορέων με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ζήτημα των λαθρομεταναστών, ήταν το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου Ορ/δας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (9 Ιουνίου 2011).


Η ενημέρωση για την συνάντηση με τον Υπουργό έγινε από τον δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Μουζά και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Ούστογλου, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με άλλους θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην συζήτηση με τον κ. Παπουτσή στην Αθήνα.

Από της αναφορές των δύο ανδρών διεφάνη ότι: Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμικών φορέων της περιφέρειας και το μέτωπο αντιμετώπισης του προβλήματος δεν είναι συμπαγές.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μουζάς τόνισε ότι υποστήριξε και υποστηρίζει όσα καταγράφηκαν στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας δηλαδή “όχι σε υπηρεσίες ασύλου, όχι στα κέντρα πρώτης υποδοχής, όχι στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών”. Διέψευσε επίσης ότι συμφώνησε σε όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περι αντιπρότασης επέκτασης του κέντρου στο Φυλάκιο. Αντίθετα υποστήριξε ότι ο Δήμος Ορεστιάδας λέει “ναι” στον φράχτη. Ο κ. Μουζάς πρόσθεσε, ότι κατά την εκτίμησή του, το κέντρο του Φυλακίου δεν διαφέρει από εκείνα που λειτουργούν σε Φέρες, Σουφλί και Τυχερό, απηύθυνε δε κάλεσμα για εξεύρεση λύσης που θα είναι αποδεκτή από όλη την τοπική κοινωνία και δεσμεύτηκε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξαναγίνει συνεδρίαση του Δημτοικού Συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση για το ίδιο θέμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ούστογλου διαφώνησε με τον κ. Μουζά λέγοντας, ότι το κέντρο του Φυλακίου δεν έχει καμία ομοιότητα με εκείνο τον Φερών. Άσκησε κριτική στον κ. Παπουτσή για την “απαξιωτική στάση προς τον Δήμο Ορεστιάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο” αφού δεν δέχθηκε να επισκεφθεί την  περιοχή παρά τις προσκλήσεις που του έγιναν.

Ο κ. Ούστογλου διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους, ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η κόκκινη γραμμή, που έθεσε η περιφέρεια, να μην γίνουν κέντρα κράτησης στον νομό μας, πέραν του Φυλακίου, και υπενθύμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν συμφωνεί με τον φράχτη.

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα αλλά έγιναν και τοποθετήσεις επι του θέματος από τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι επιμένουν στην εφαρμογή  του ψηφίσματος που εξέδωσε το σώμα σε παλαιότερη συνεδρίαση.
Θέλουμε ανάπτυξη και όχι υποβάθμιση της περιοχής τόνισαν από την πλευρά τους οι πρόεδροι της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας κ.Αλεξούδης και του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ.Μυλωνάς.

Τις απόψεις τους εξέθεσαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Γκουγκουσκίδου ,Στάυρος Βαβίας και Σταύρος Παπαθανάκης ,οι οποίοι συμφωνούν με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα πολιτικό ενώ έγινε πρόταση να συγκληθεί  θεματικό συνέδριο για το μεταναστευτικό,ίσως και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Σούλα Καπετανίδου


Συντάκτης Νewsroom 9 Ιουνίου, 2011 14:09

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV