Τι είναι τα κονδυλώματα HPV και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Συντάκτης Νewsroom 18 Φεβρουαρίου, 2016 18:34

Τι είναι τα κονδυλώματα HPV και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Ο HPV είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ιό που μπορεί να μεταδοθεί μέσω των γεννητικών οργάνων κατά τη δερματική επαφή. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του HPV, ορισμένοι από τους οποίους προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ονομάζονται χαμηλού κινδύνου, ενώ άλλοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, ή του στόματος ή του καρκίνου και θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Τα HPV κονδυλώματα είναι όγκοι του δέρματος που εμφανίζονται στη βουβωνική χώρα, σε περιοχές των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού και μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Μερικά μοιάζουν με επίπεδα άσπρα μπαλώματα, και άλλα έχουν ανώμαλη επιφάνεια, που μοιάζει με κουνουπίδι. Μερικές φορές ωστόσο μπορεί να μην είναι καν ορατά.


Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων ωστόσο είναι κοινά και περιλαμβάνουν πόνο, κνησμό, ή και αιμορραγία στη βουβωνική περιοχή. Εάν έχετε τέτοια συμπτώματα, αυτά θα εμφανιστούν πιθανόν 2 έως 3 μήνες μετά τη μόλυνση. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν από 3 εβδομάδες έως πολλά χρόνια μετά τη μόλυνση.

Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για τον HPV, υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους του ιού. Ωστόσο, αν και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά ο ιός HPV, τα κονδυλώματα και τα συμπτώματα τους είναι διαχειρίσιμα.

Συζητήστε με έναν εξειδικευμένο γιατρό για το αν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα ορατά κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία, αλλά

μπορούν επίσης να εξαπλωθούν αν τα αφήσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν για τη θεραπεία τους λόγω των συμπτωμάτων ή λόγω της αντιαισθητικής όψης των κονδυλωμάτων.

Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει για τα κονδυλώματα, ή μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με λέιζερ, με χειρουργική επέμβαση, ή με ψυκτική θεραπεία.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, αφού ακόμα κι αν θεραπεύσετε τα ορατά κονδυλώματα, η λοίμωξη HPV παραμένει στα κύτταρα του σώματός σας και είναι δυνατόν να μεταδοθεί στο σύντροφό σας, ακόμη και αν δεν έχετε πλέον τα συμπτώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιο HPV και τα κονδυλώματα, καθώς και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εξειδικευμένου γυναικολόγου Γιάννη Περιστέρη ο οποίος εκτός από την Αθήνα εξυπηρετεί επίσης και άλλες περιοχές όπως το Ναύπλιο, τη Χαλκίδα, τη Λαμία, την Κόρινθο, τη Θήβα και την Λιβαδειά.


Συντάκτης Νewsroom 18 Φεβρουαρίου, 2016 18:34

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV