Έβρος: Προς τη σωστή κατεύθυνση το ν/σ για την ανακύκλωση

Συντάκτης Νewsroom 27 Οκτωβρίου, 2017 09:39

Έβρος: Προς τη σωστή κατεύθυνση το ν/σ για την ανακύκλωση

Για το ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο οργάνωσης της ανακύκλωσης στους δήμους του νομού Έβρου, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δημοτικές Αρχές προς την κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και  για το  νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήμαρχοι του Έβρου, εκτιμώντας πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «πρέπει όλοι να συντείνουμε με συνεργασία στην υλοποίησή του».

Αλεξανδρούπολη


«Μέγιστη» χαρακτηρίζει, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, τη σημασία που προσδίδει η δημοτική Αρχή στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης. «Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι λειτουργεί εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αλεξανδρούπολη από το 2009. Προτεραιότητά μας αποτελεί η ανάπτυξη και περαιτέρω εξάπλωση της ανακύκλωσης, με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των υφιστάμενων ποσοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πλήρως με βάση το Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης και κατασκευής της Μ.Ε.Α., οπότε θα προωθηθεί η διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων».
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος προς την κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Λαμπάκης υπογραμμίζει την επέκταση, στην τελευταία πενταετία, της ανακύκλωσης με τοποθέτηση μπλε κάδων και στις δύο ενσωματωμένες δημοτικές ενότητες Φερών και Τραϊανούπολης , καθώς και τη δημιουργία στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, «γωνιάς ανακύκλωσης» με όλα τα χρώματα των κάδων και το σκοπό τους, εκπαιδεύοντας όλους τους μαθητές που το επισκέπτονται. Επίσης σημειώνει πως γίνεται ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ, του διαδικτύου αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων.
Περιγράφοντας τη διαδρομή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ο κ. Λαμπάκης αναφέρει πως «από τον μπλε κάδο κατευθύνονται στη μονάδα ανακύκλωσης (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών- ΚΔΑΥ της πόλης), όπου γίνεται η διαλογή τους και τα ενυπάρχοντα σύμμεικτα απορρίμματα κατευθύνονται στο ΧΥΤΑ». Διευκρινίζει πως «ο σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει εντός ολίγων ημερών έναρξη κατασκευής ΧΥΤΥ  6.500.00,00 ευρώ και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 20.000.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, σύγχρονη εργοστασιακή μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και το εναπομείναν ελάχιστο υπόλοιπο ταφής του στο σύγχρονο υπό κατασκευή ΧΥΤΥ».

Εκτιμά πως μετά από «εννιά χρόνια ανακύκλωσης και την εκπαιδευτική προσπάθεια που επιτελείται καθώς και από τις σταθερά αυξανόμενες ποσότητες που καταγράφονται κατά τη διαδικασία της αποκομιδής ανακυκλώσιμων έχει αναπτυχθεί σοβαρά προηγμένη ανακυκλωτική συνείδηση στους συνδημότες μας».
Όσον αφορά το νέο σχέδιο νόμου και αν υπάρχουν ζητήματα που ενδεχομένως χρήζουν επανεξέτασης,  ως προς τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια σοβαρών αλλαγών, διότι έχει ψηφισθεί ο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) και έχουν ενσωματωθεί ψηφισμένα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια οι ΠΕΣΔΑ. Επομένως πρέπει όλοι να συντείνουμε με συνεργασία στην υλοποίησή τους».

Ορεστιάδα

«Η σημερινή δημοτική Αρχή πρωτοέφερε την ανακύκλωση στον δήμο Ορεστιάδας. Ξεκινήσαμε με τους μπλε κάδους και τώρα έχουμε κώδωνες συλλογής γυαλιού ενώ  είμαστε ένας εκ των τριών δήμων της Περιφέρειας που κάνουμε χωριστή ανακύκλωση χαρτί-χαρτόνι στους κίτρινους κάδους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης.
Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης, το οποίο «έτρεξε αρχικά μέσω φορέων, συλλόγων και λίγων ιδιωτών σε 160 σημεία», ενώ αναφέρεται και στη «διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την ανακύκλωση πόρτα-πόρτα»,  στη διοργάνωσης της εκπαιδευτικής δράσης “Λούνα-Παρκ Ανακύκλωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και για να μάθουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι για την ιδέα της ανακύκλωσης” καθώς και για τις συνεχείς ενημερώσεις των επαγγελματιών στοn χώρο καφέ-εστίαση, για τη συλλογή γυαλιού».
«Οι δημότες μας περίμεναν την ανακύκλωση», λέει ο κ. Μαυρίδης διευκρινίζοντας πως «είναι αναμενόμενο ο αρχικός ενθουσιασμός και η συνέπεια να φθίνει εάν δεν υπάρχει συνεχής ενημέρωση και παρότρυνση». «Τελικά σταθεροποιηθήκαμε σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων, και συνολικά τα ανακυκλώσιμα μαζί με τους κώδωνες  ανακύκλωσης γυαλιού και τους κίτρινους για  χαρτί-χαρτόνι έχουμε φτάσει το 6%. Ο στόχος μας βέβαια είναι μέχρι το τέλος του 2017 αυτό το ποσοστό να το φτάσουμε στο 10%».

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας αναφέρεται και στις αντικειμενικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων όπως η έλλειψη προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, ελλείψεις που «μας οδηγούν στο να μην επιτυγχάνουμε τη συχνότητα που θα θέλαμε στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων. Δυστυχώς, τα χέρια μας είναι δεμένα, δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις και αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται τα δρομολόγια και αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιους που βρίσκοντας γεμάτο τον μπλε κάδο, μπορεί να ρίξουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε άλλον».
Εκφράζει την εκτίμηση πως το νέο νομοσχέδιο «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» δεδομένου ότι «κι εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να πληρώνεις ανάλογα με το πόσο ρυπαίνεις» ωστόσο εκτιμά πως «δυστυχώς, αν και είναι πέρα από τη λογική μας, πρέπει να δοθούν κίνητρα μέχρι να καθιερωθεί η περιβαλλοντική ευαισθησία, γιατί χωρίς ένα οικονομικό αντίκρισμα δεν μπορείς να τους ευαισθητοποιήσεις όλους. Αυτή τη στιγμή αυτό μόνο είναι το κίνητρο και η δυνατότητα που θα δίνεται πλέον στους dήμους να διαχειρίζονται αυτόνομα τα ανακυκλώσιμα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τέλος ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται και στην πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο για επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης των μονάδων επεξεργασίας και τους ΧΥΤΥ. «Εξακολουθούν να είναι πολύ γραφειοκρατικές. Οι δήμοι δεν μπορούν να δώσουν απευθείας ανάθεση μελέτης. Όπως εξαίρεσαν για παράδειγμα τις ΔΕΥΑ αυτό πρέπει να κάνουν και στο θέμα των απορριμμάτων, για να μπορέσουμε, τουλάχιστον εμείς εδώ, να τρέξουμε γρήγορα τη νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο βόρειο Έβρο, αυτήν που έχουμε εντάξει στον εθνικό σχεδιασμό».

Διδυμότειχο

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις , η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του όγκου των υπόλοιπων στερεών αποβλήτων «που πρέπει να μεταφέρονται χιλιόμετρα μακριά, στον αδειοδοτημένο χώρο που βρίσκεται στην Κομοτηνή, διαδικασία που επιβαρύνει τις τσέπες των δημοτών», καθιστούν την ανάπτυξη της ανακύκλωσης κορυφαίο ζήτημα για τον δήμο Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιάννη Τοπαλούδη υπάρχει ανακυκλωτική συνείδηση και ο δήμος «ενημερώνει και προσπαθεί  να ευαισθητοποιήσει τους δημότες μέσω της δημοτικής εφημερίδας και της ιστοσελίδας του. Κυρίως όμως, επικεντρωνόμαστε στα παιδιά, στους νέους, στους εκκολαπτόμενους αυριανούς ενεργούς πολίτες του δήμου, είτε μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εφαρμόζονται σε όλα τα σχολεία, είτε μέσω δράσεων όπως το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης, εκδήλωση που πραγματοποιείται την τελευταία διετία με τεράστια συμμετοχή μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της περιοχής μας».

Η ποσότητα των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων αυξάνεται συνεχώς την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τον κ. Τοπαλούδη. «Σήμερα αγγίζει το 30-40% επί του συνόλου των απορριμμάτων, περίπου 6.500 τόνοι ετησίως και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ποσοστά του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι περίπου στο 60%», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσω των μπλε και κίτρινων κάδων καθώς και των κωδώνων συλλογής γυαλιού, τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του δήμου Διδυμοτείχου συγκεντρώνονται και μεταφέρονται, σύμφωνα με τον κ. Τοπαλούδη, στο ΚΔΑΥ της Αλεξανδρούπολης με εξαίρεση το χαρτί και τις χάρτινες συσκευασίες που συγκεντρώνονται στο ΚΔΑΥ Διδυμοτείχου που εξυπηρετεί όλο τον βόρειο Έβρο.

Αναφορικά με την επάρκεια του προσωπικού επισημαίνει ότι «ακόμη αντέχουμε χάρη και στη συνδρομή των υπαλλήλων με οχτάμηνες συμβάσεις και στις υπερωρίες των εργαζομένων στην καθαριότητα. Προβλήματα θα υπάρξουν εάν μετά τη λήξη της σύμβασής τους δεν έρθουν στη θέση τους άλλοι».

Ευελπιστεί να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες τα όσα προβλέπονται και «έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν» στο νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, «γιατί   δεν είναι μόνο η αποκομιδή, είναι και οι αδειοδοτημένοι χώροι, είναι τα πράσινα σημεία που πρέπει να δημιουργηθούν και χρειάζονται ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, εγκρίσεις κ.α. Δυστυχώς  υπάρχει μια γραφειοκρατία που τη συναντάμε όχι μόνο σ’ αυτόν τον τομέα αλλά σε όλους τους τομείς», καταλήγει ο κ. Τοπαλούδης.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 27 Οκτωβρίου, 2017 09:39

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV