Σχολή Γονέων στο Βόρειο Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 10 Νοεμβρίου, 2010 11:16

“Ο Βόρειος Έβρος έχει δείξει μια ιδιαίτερη αγάπη προς τις Σχολές Γονέων”, εξήγησε ο Υπεύθυνος των Σχολών στο Έβρο, κ. Δημήτρης Μπακαλίδης, στην εκπομπή “μεσημεΡΑΔΙΟ” με την Πόπη Κουρτίδη, δίνοντας πληροφορίες για το νέο σχετικά θεσμό των Σχολών Γονέων, που εντάσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δια βίου μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.


Συνέντευξη με τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης Σχολών Γονέων Έβρου, Δημήτρη Μπακαλίδη

Τι ακριβώς είναι οι Σχολές Γονέων;

Η Γενική Γραμματεία Δία Βίου Μάθησης ίδρυσε και θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 5 εκπαιδευτικά προγράμματα και η λειτουργία του έργου υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.).

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Η προτεινόμενη θεματολογία και η συνολική διάρκεια των προγραμμάτων έχει ως εξής:

  1. Η οικογένεια στη σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών
  2. Παιδί και νέες τεχνολογίες, διάρκειας 25 ωρών
  3. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
  4. Συμβουλευτική γονέων παιδιών με αναπηρίες, διάρκειας 50 ωρών
  5. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών

Αναλυτικότερα, το έργο στοχεύει στο να :

  • Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
  • Βελτιωθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους
  • Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
  • Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί η συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
  • Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
  • Υποστηριχθεί η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων
  • Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
  • Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με αναπηρίες


Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως γενικό στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με αναπηρίες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία από 1η Νοεμβρίου 2010 με την εγγραφή τουλάχιστον 18 πολιτών.

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην έδρα των Σχολών Γονέων, στο Κ.Ε.Ε. Ορεστιάδας (τηλ. 25520.22224) ή στον υπεύθυνο των Σχολών, κ. Δημήτρη Μπακαλίδη, (τηλ. 6976210487).


Συντάκτης Νewsroom 10 Νοεμβρίου, 2010 11:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV