Ερώτηση του βουλευτή Έβρου Μαρίνου Ουζουνίδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το πρόβλημα της κύρωσης των δασικών χαρτών στη Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης

Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2014 11:36

Ερώτηση του βουλευτή Έβρου Μαρίνου Ουζουνίδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το πρόβλημα της κύρωσης των δασικών χαρτών στη Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης

θεμα: «Κύρωση δασικών χαρτών στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης »

 Με την από 11/04/2014 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το πρόβλημα της κύρωσης των δασικών χαρτών στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνος Ουζουνίδης.


 Το πρόγραμμα κύρωσης των Δασικών Χαρτών ξεκίνησε πιλοτικά στους οικισμούς Άνθεια, Αρίστηνο και Λουτρά της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης Έβρου και αν και είναι σημαντικό το εν λόγω πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος, παρόλα αυτά ορισμένοι κάτοικοι-κάτοχοι αγροτεμαχίων (τα οποία δυνητικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως δασική έκταση) που επιθυμούν να μεταβιβάσουν το αγροτεμάχιό τους, υποχρεούνται να λάβουν βεβαίωση από την Δασική Υπηρεσία πληρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο τίμημα.

 Επιπλέον, οι δημότες των προαναφερθέντων περιοχών, αλλά και κάθε άλλης αντίστοιχης περιοχής της ελληνικής επικράτειας, υποχρεούνται να πληρώσουν ένα επιπλέον «χαράτσι» αρκετά υψηλό και άδικο.

 Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν προτίθεται με απόφασή του να αναστείλει την καταβολή της εισφοράς αυτής μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Δασικοί Χάρτες» σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια καθώς το εν λόγω ζήτημα είναι πλήρως άδικο για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης και όχι μόνο, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

ΘΕΜΑ: «Κύρωση δασικών χαρτών στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης»

Κ. Υπουργέ,

Με το νόμο 3889 / 2010 – 182 Α / 14.10.2010 προβλέπεται και ξεκίνησε η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών στην ελληνική επικράτεια. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται από την Δ/νση Δασών της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας.

Το πρόγραμμα κύρωσης των Δασικών Χαρτών ξεκίνησε και στο Νομό Έβρου. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε και πιλοτικά από τον πρώην Δήμο Τραϊανούπολης, νυν Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης (συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνθειας, Αριστήνου και Λουτρού). Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του Νομού Έβρου.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σπουδαιότητα του εν λόγω προγράμματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι, -κάτοχοι αγροτεμαχίων που δυνητικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως δασική έκταση-, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μη ολοκληρωμένης εφαρμογής της διαδικασίας μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, σήμερα αν κάποιος ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου, αγρότης ή όχι, επιθυμεί να μεταβιβάσει με οποιονδήποτε τρόπο (πώληση-γονική παροχή-δωρεά) το αγροτεμάχιό του, υποχρεούται να λάβει βεβαίωση από την Δασική Υπηρεσία πληρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο τίμημα (για παράδειγμα στα 10 στρέμματα 450,00 ευρώ) ιδιαίτερα για τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες.

Αντίθετα, οποιοσδήποτε αντίστοιχος κάτοικος-κάτοχος γης σε περιοχή του Νομού Έβρου όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το εν λόγω πρόγραμμα δεν υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση.

Σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας, αλλά και της ισονομίας, οι δημότες των προαναφερθέντων περιοχών, αλλά και κάθε άλλης αντίστοιχης περιοχής της ελληνικής επικράτειας, υποχρεούνται να πληρώσουν ένα επιπλέον «χαράτσι» αρκετά υψηλό και άδικο. Είναι πλήρως άδικο κάποιο κάτοικοι της χώρας να υποχρεούνται σε αυτές τις οικονομικές επιβαρύνσεις τη στιγμή που άλλοι συμπολίτες τους, -οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στην ίδια έννομη θέση με αυτούς-, δεν υπέχουν αντίστοιχη υποχρέωση λόγω συνθηκών για τις οποίες την ευθύνη έχει η ίδια η διοίκηση που δεν δύναται (σεβαστό και λογικό) να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών σε όλη την επικράτεια.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριοι Υπουργέ:

  1.  Προτίθεστε να αναστείλετε με απόφασή σας την καταβολή της εισφοράς αυτής μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Δασικοί Χάρτες» σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διότι το εν λόγω ζήτημα κρίνεται άδικο και δυσβάσταχτο για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης και όχι μόνο, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ;

Συντάκτης Νewsroom 15 Απριλίου, 2014 11:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV