Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τα ξημερώματα το Αμόριο – Εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες κτήρια

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Ιανουαρίου, 2024 11:22

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τα ξημερώματα το Αμόριο – Εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες κτήρια

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τα ξημερώματα το χωριό Αμόριο Δήμου Σουφλίου αφήνοντας πίσω του πολλές και εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και κοινόχρηστους χώρους

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε καιρικό φαινόμενο – ανεμοστρόβιλος, όπως περιγράφεται – που χτύπησε στις 5:00 τα ξημερώματα της Κυριακής το χωριό Αμόριο, και άφησε εκτεταμένες ζημιές. Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια με ξηλωμένες κεραμοσκεπές, σπασμένα παράθυρα και τζαμαρίες, καταστροφές σε αποθήκες και θερμοκήπια ενώ και δύο επιχειρήσεις επλήγησαν. Παράλληλα ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα, παρέσυρε κάδους, ξήλωσε πινακίδες γεμίζοντας το οδόστρωμα με σπασμένα κλαδιά, κεραμίδια, τζάμια, σκουπίδια. Οι εικόνες που δημοσιεύει αποκλειστικά το radioevros.gr είναι χαρακτηριστικές.

Το φαινόμενο ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα κοντά στην είσοδο του χωριού, παράλληλα με την εθνική οδό και τον κάθετο άξονα, με τις ζημιές να μαρτυρούν πως κινήθηκε σε ευθεία παρασέρνοντας ό,τι βρέθηκε στο διάβα του ενώ οι μαρτυρίες αναφέρουν μεγάλη βοή και τραντάγματα: “Μεγάλη βοή, νομίζαμε ότι μας χτύπησε σεισμός και πέφτει το σπίτι” περιγράφουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι των οποίων οι οικίες χτυπήθηκαν από το φαινόμενο, εξηγώντας πως είναι πρωτοφανές για την περιοχή.


Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Δαρούσης που πραγματοποίησε επιτόπου αυτοψία, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ορφέα Μιχάλη Πιτιακούδη και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Σουφλίου Χρήστο Χριστοδούλου εξήγησε σε δηλώσεις του στο radioevros.gr ότι κλήθηκαν από τον Δήμο οι μηχανικοί για μια πρώτη καταγραφή των ζημιών ενώ στην συνέχεια αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων θα κληθεί η αρμόδια υπηρεσία και πρέπει να γίνει σχετικό αίτημα από τον Δήμο. Παράλληλα άμεσα θα γίνει καθαρισμός στους κοινόχρηστους χώρους που επλήγησαν. Ο ίδιος επεσήμανε πως σοβαρότερες είναι οι ζημιές στις κεραμοσκεπές λόγω και του χειμώνα. Για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός, που βρέθηκε νωρίτερα επιτόπου στην περιοχή.

Συνολικά από τις ζημιές επλήγησαν δεκάδες οικίες, αποθήκες και δύο επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν αναφορές ως αυτήν την ώρα για παρόμοιες καταστροφές ή φαινόμενα σε άλλους οικισμούς.

Οι καταστροφές που περιγράφουν την ένταση του φαινομένου καταγράφονται και στο αναλυτικό φωτορεπορτάζ του radioevros.gr:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 7 Ιανουαρίου, 2024 11:22

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV