Ανανεώσιμες Πηγές, Συνεργασία με γειτονικές χώρες και Τουρισμός στο Συμβούλιο Συντονισμού Περιφερειών και Δήμων της Α.Δ.Μ.Θ.

Συντάκτης Νewsroom 20 Μαρτίου, 2012 21:31

Ανανεώσιμες Πηγές, Συνεργασία με γειτονικές χώρες και Τουρισμός στο Συμβούλιο Συντονισμού Περιφερειών και Δήμων της Α.Δ.Μ.Θ.

Συνεδρίασε χθες, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά, το Συμβούλιο Συντονισμού Περιφερειών και Δήμων της Α.Δ.Μ.Θ. με εξής τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης:  1: Αξιοποίηση των Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας και δυνατότητες συνεργασίας  με Περιφέρειες και Δήμους  άλλων χωρών, 2: Πρόγραμμα συνεργασίας με γειτονικές χώρες (INTERREG, TENT κ.λ.π.), 3: Παρουσίαση αξόνων για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στον Τουρισμό, τη γεωθερμία κ.λ.π. και 4: Λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση ενός αποτελεσματικού συντονισμού των προσπαθειών μας για την προώθηση των παραπάνω θεμάτων.


Ο Γενικός Γραμματέας κ. Θύμιος Σώκος καλωσόρισε  τους παρισταμένους (μεταξύ αυτών και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και ο  Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και Δήμαρχος Καβάλας, Κωνσταντίνος Σιμιτσής) και αφού τους ενημέρωσε για την αρμοδιότητα της επιτροπής, στην συνέχεια προέβη στην ενημέρωσή τους για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για τα οποία ενδιαφέρονται Γερμανοί επενδυτές,  και  ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (Α.Δ.Μ.Θ.) , των Περιφερειών και των Δήμων για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και την προώθηση προγραμμάτων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στην συνέχεια η κ. Καριπίδου ανέπτυξε το θέμα που αφορά στην διαδικασία της ίδρυσης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έγινε συζήτηση κυρίως για θέματα χρόνου υλοποίησης των επενδύσεων . Ο κ. Ιατρίδης πρότεινε να καθορισθούν οι χρήσεις γής για ζώνες εγκατάστασης ΑΠΕ, ο κ. Φωτόπουλος πρότεινε να γίνει έγγραφο στους Δήμους προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τις εκτάσεις που είναι πρόσφορες για εγκατάσταση ΑΠΕ, ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε να γίνει αύξηση του ορίου των 10 kw για φωτοβολταϊκά στις στέγες των δημοτικών κτιρίων και τέλος ο κ. Γεν. Γραμματέας  πρότεινε να γίνει χωροταξικό για χωροθέτηση ΑΠΕ, πράγμα που είναι εφικτό και να διευκρινισθεί τι προβλέπεται σχετικά με τις ΑΠΕ στις περιοχές που είναι ενταγμένες στις συνθήκες Ramsar και Natura.

Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος στα πλαίσια των Προγραμμάτων συνεργασίας με γειτονικές χώρες (INTERREG, TEN-T, κ.λ.π.), ανέπτυξε τα θέματα των προβλεπομένων επεμβάσεων στο συνοριακό σταθμό Δοϊράνης και τις προτάσεις για την απευθείας χρηματοδότηση έργων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (δράσεις για το Περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή , τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας γενικότερα).

Έγινε διαλογική συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο, οι Περιφέρειες , οι Δήμοι και η Α.Δ.Μ.Θ. θα διεκδικούν προγράμματα  και κατέληξαν ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός πριν από την κατάθεση των προτάσεων. Ο κ. Γεν. Γραμματέας πρότεινε να οργανωθεί συνάντηση ενημερωτική στην οποία οι  κ. Εμμανουήλ και κ. Χριστοδούλου Δ/ντής και Αν. Δ/ντής της Διαχειριστικής Αρχής του INTERREG , θα ενημερώσουν αναλυτικά τις  Περιφέρειες και τις Π.Ε.Δ. για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδα – FYROM.

Ο Γεν. Δ/ντής κ. Γεωργιάδης ανέπτυξε τις προτάσεις υποβολής έργων στρατηγικού χαρακτήρα και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και στη συνέχεια έγινε διαλογική συζήτηση.  Οι σύμβουλοι κ. Μιχαηλίδης και κ. Ιατρίδης ανέπτυξαν το  πρόγραμμα “Διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (TEN – T)”, που αφορά την εξόφληση μελέτης και κατασκευή μέρους του έργου των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του συνοριακού σταθμού κήπων Έβρου. Ο κ. Σιμιτσής πρότεινε: α) Να εξεταστεί η περίπτωση  ομοιόμορφης κατασκευής κτιριακών κ.λ.π. μελλοντικών εγκαταστάσεων  των συνοριακών σταθμών, με την οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι και  β) τη δημιουργία οδικού άξονα – στα πλαίσια των Διευρωπαϊκών δικτύων- που θα συνδέει την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία.

Ο κ. Γεν. Γραμματέας  στην τοποθέτησή του ανέπτυξε την άποψή του για την στρατηγική ανάπτυξης της Μακεδονίας – Θράκης ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών, με αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων σύνδεσης των λιμανιών με τα αεροδρόμια  και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Για όλα τα παραπάνω, σημείωσε, ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία.

Ο κ. Γιαννακίδης σημείωσε την ανάγκη συντονισμού των φορέων της Μακεδονίας-Θράκης για την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής στις συνδυασμένες μεταφορές.

Το 3ο θέμα που ήταν η παρουσίαση αξόνων για επενδυτικές πρωτοβουλίες στον Τουρισμό, τη Γεωθερμία κ.λ.π., αναπτύχθηκε όσον αφορά στην Γεωθερμία από τον κ. Γεωργιάδη .Σε ερώτηση του δημάρχου κ. Δανιηλίδη ο κ. Γεν. Γραμματέας διευκρίνισε ότι η κάθε πρόταση θα αξιολογείται και θα προωθείται ξεχωριστά.

Ο κ. Γεν. Γραμματέας αναφέρθηκε κατόπιν σε θέματα Τουρισμού, σημειώνοντας ότι  θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην προσελκύονται Τουρίστες μόνο την καλοκαιρινή περίοδο (Παραθεριστικός τουρισμός), αλλά όλη την περίοδο του έτους (Θρησκευτικός, οικολογικός, γαστρονομικός τουρισμός,  διάφορες κλαδικές Εκθέσεις, Αγροτουρισμός κ.λ.π.) και σε όλη την  περιοχή ευθύνης της Α.Δ.Μ.Θ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα ανάπτυξης του τουρισμού, του λιμενισμού των γιωτ με τη δημιουργία μαρίνων στο παλιό λιμάνι της Καβάλας, στην Αλεξανδρούπολη, στο Πόρτο Λάγος και στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γεν. Γραμματέας πρότεινε την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου σε υπηρεσιακό επίπεδο, το οποίο θα υποστηρίζει την υλοποίηση των θεμάτων που τέθηκαν στο Συμβούλιο.

Τέλος, ο κ. Γεν. Γραμματέας πρότεινε την διενέργεια ημερίδας από τις Περιφέρειες, τις ΠΕΔ  και την Α.Δ.Μ.Θ. όπου θα υπάρξει ενημέρωση για όλο το φάσμα των συνεργασιών που μπορεί να προκύψουν μεταξύ φορέων της Αυτοδιοίκησης, για την προώθηση επενδύσεων. Στην ημερίδα θα πρέπει να κληθούν και εκπρόσωποι του Υπ. Εξ.  όπως και  σύνδεσμοι από πλευράς επενδυτών.


 


Συντάκτης Νewsroom 20 Μαρτίου, 2012 21:31

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV