Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Ορμενίου

Συντάκτης news 21 Μαΐου, 2010 11:01

Την απόλυτη αντίθεσή τους στη συνένωση με το δήμο Ορεστιάδας, που προβλέπει το χωροταξικό του προγράμματος “Καλλικράτη”, εξέφρασαν το μεσημέρι της Πέμπτης, 20 Μαΐου 2010, εκατοντάδες συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο τελωνείο Ορμενίου, προχωρώντας και στο συμβολικό αποκλεισμό του για δυόμιση περίπου ώρες, ζητώντας παράλληλα τη συνένωση των δήμων Τριγώνου, Κυπρίνου, Βύσσας, με τη δημιουργία του νέου δήμου “Άρδα”, όπως έχουν αποφασίσει, κατά την πρόσφατη, κοινή τους συνεδρίαση, τα τρία δημοτικά συμβούλια.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και οι τρεις δήμοι, με μηχανήματα και απορριμματοφόρα, ενώ οι υπηρεσίες δε λειτούργησαν και τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής έκλεισαν, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.


Παρόντες στο χώρο του τελωνείου ήταν οι δήμαρχοι Τριγώνου, Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, Κυπρίνου, Μιχάλης Στράντζελης, Βύσσας, Παναγιώτης Σιανκούρης, δημοτικοί σύμβουλοι των τριών δήμων, εργαζόμενοι στους δήμους, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι.

Το χώρο της συγκέντρωσης επισκέφθηκε και ο βουλευτής Έβρου, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του.

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, αναφέρεται:

“Εμείς, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Ορμενίου, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010, εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία και απόλυτη αντίθεσή μας στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, για το χωροταξικό του “Καλλικράτη” και τη συνένωση των δήμων Κυπρίνου, Τριγώνου, Βύσσας, με το δήμο Ορεστιάδας. Εκφράζουμε την αγωνία μας για το αύριο της περιοχής, αρνούμαστε να συνυπογράψουμε τον αφανισμό μας, διεκδικούμε δυναμικά ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι προφανές πως στην απόφαση για συνένωση των τριών δήμων με το δήμο Ορεστιάδας, δεν ελήφθη καθόλου υπόψη η ιδιομορφία της περιοχής μας, η τεράστια έκταση και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών από την πρωτεύουσα του δήμου, η έλλειψη εδαφικής συνοχής και κοινών κοινωνικών χαρακτηριστικών, οι διαφορετικοί προσανατολισμοί και αναπτυξιακοί στόχοι. Δεν συνεκτιμήθηκαν οι πολλές ιδιομορφίες της περιοχής και οι αδυναμίες διοίκησης που σίγουρα θα προκύψουν, με ότι δυσάρεστο συνεπάγεται αυτό για τους δημότες και την εξυπηρέτησή τους, ακόμα και σε απλά ζητήματα καθημερινότητας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με το πνεύμα του “Καλλικράτη”.

Ζητούμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση, τη συνένωση των δήμων Κυπρίνου, Τριγώνου και Βύσσας, όπως έχουν αποφασίσει και τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων, οι οποίοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, πληθυσμιακή ομοιογένεια, κοινές παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες, κοινά πολιτιστικά-πολιτισμικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και κοινές πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ποταμός Άρδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εντός του δήμου αποστάσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών σε θέματα καθημερινότητας και παροχής υπηρεσιών.
Μόνο τότε ο νέος δήμος που θα προκύψει, από τη συνένωση των δήμων Κυπρίνου, Τριγώνου, Βύσσας, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους, όπως υπόσχεται το νομοσχέδιο, θα μπορέσει να αποτελέσει μια ισχυρή μονάδα τοπικής ανάπτυξης, εκπονώντας και υλοποιώντας ένα σχέδιο που θα δώσει ώθηση στην περιοχή, θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και θα παρέχει βελτιωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, υλοποιώντας τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο.

Τέλος, δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο για το δίκαιο αίτημά μας και τη δημιουργία ενός νέου δήμου που θα προέλθει από τη συνένωση των δήμων Κυπρίνου, Τριγώνου και Βύσσας.”


Συντάκτης news 21 Μαΐου, 2010 11:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV